Eritreer vinder stort belgisk cykelløb
Er man ikke til cykling, siger navnene ”Gent Wevelgem” og ”Biniam Girmay” nok ikke det store.
Det første er et prestigefyldt en-dags-cykelløb i Belgien, der fandt sted søndag den 27. marts, og Biniam Girmay er den rytter, der tog fusen på alle favoritter, som Ekstra Bladet skriver, og vandt løbet.
Nyheden ved den konstellation er, at Girmay er fra Eritrea og dermed den første afrikanske cykelrytter til at vinde løbet, der er et af de såkaldte Forårsklassikere.
Allerede sidste år sprintede den 21-årige cykelkomet sig ind på cykelverdenens nethinde, da han blev udvalgt som Afrikas Cykelrytter 2021. Sejren i Belgien er hans syvende professionelle sejr, men langt den største – indtil videre i hvert fald.
”Dette ændrer en masse for fremtiden – især for afrikanske ryttere,” sagde Girmay efter sejren ifølge France24.
En anden afrikansk cykelnation er Rwanda, som i næste måned er vært for løbet Tour du Rwanda, og som i 2025 skal lægge bakker til VM i landevejscykling, som Globalnyt skrev i efteråret.
Politisk modvind i Pakistan
Mens Girmay har medvind, oplever Imran Khan, premierminister i Pakistan, massiv modvind. I weekenden skal landets parlament stemme om en mistillidserklæring til den 69-årige regeringschef, en tidligere cricketstjerne, der blev valgt i 2018.
Utilfredsheden har ulmet længe, og oppositionen beskylder Khan for korruption og dårlig økonomisk forvaltning. Situationen er ikke blevet bedre af, at også Pakistan oplever stigende priser og inflation.
Khans parti, PTI, har sammen med en koalition af mindre partier hidtil haft flertal i parlamentet, men denne uge annoncerede et af koalitionspartierne, Muttahida Qaumi Movement, at det vil stemme med oppositionen, hvilket giver et flertal mod Khan.
”Der er kun én ærefuld udvej for [Khan] og det er, at han trækker sig,” lød det torsdag fra formanden for oppositionspartiet Pakistan Peoples Party, Bilawal Bhutto Zardari. Det skriver Al-Jazeera.
Tunesiens præsident opløser parlamentet
Også i Tunesien er der politiske problemer mellem regeringschef og folkevalgte.
I sommer suspenderende præsident Kais Saied parlament og forfatning, inklusive mange af de historiske landevindinger efter diktator Ben Alis afgang i 2011, og afsatte premiereministeren. I første omgang var der opbakning fra befolkningen til dette træk, der blev set som led i at føre landet ud af en økonomisk krise, men siden har modstanden bredt sig.
Muligvis har det været med til at tilskynde parlamentsmedlemmerne, der i denne uge trodsede Saied direkte og vedtog at samles virtuelt for at stemme om at afslutte den nødretstilstand, Saied indførte i sommer.
Læs også: Et statskup med lyserød glasur i Tunesien
Det fik imidlertid præsidenten til helt at opløse parlamentet efter først at have forsøgt at bremse afstemningen ved at lukke for onlineplatformene Zoom og Microsoft Teams i hele landet. Det skriver Al-Jazeera.
Saied beskyldte efterfølgende medlemmerne for kupforsøg og meddelte, at han ville udskyde et planlagt valg til december, hvor ”konspiratorer forbydes at stille op”.
“Vi er ikke bange for at forsvare en legitim institution (…) Folket trak ikke deres tillid tilbage fra os. Præsidenten lukkede parlamentet med en tank,” sagde Yamina Zoghlami, et parlamentsmedlem fra den moderate islamistiske Ennahda, til Reuters, med henvisning til hvordan medlemmerne fysisk blev forhindret i at komme ind i parlamentet i sommer.
ILO får første afrikanske chef
En afstemning, der til gengæld fandt sted efter bogen, var den, hvor Den internationale arbejderorganisation, ILO, valgte sin nye chef. Vinderen blev 61-årige Gilbert Houngbo. Han er tidligere premierminister i Togo og bliver den første afrikaner til at bestride den post.
Det var de 56 medlemmer i FN-agenturet, der med stemmerne 30 mod 23 (og tre blanke stemmer) valgte Houngbo frem for hans modstander, Muriel Pénicaud, der er tidligere fransk beskæftigelsesminister. Var Pénicaud blevet valgt, ville hun have været den første kvindelige leder af ILO.
Til mediet Geneva Solutions sagde den nyvalgte chef, at han var ”begejstret” for valget.
Gilbert Houngbo kommer fra en stilling som chef for FN’s Internationale fond for landbrugsudvikling (IFAD), der har base i Rom.