• 2 år siden

  • 13:43

    FN afsætter rekordbeløb til verdens “glemte kriser”

    Skrevet af Søren Steensig

    FN allokerer 250 millioner dollar – eller næsten 1,75 milliarder kroner – til at takle humanitære kriser i hele verden, rapporterer Reuters. Pengene kommer fra FN’s katastrofefond (CERF) og udgør det største engangsbeløb, der nogensinde er blevet allokeret fra fonden.

    “Jeg annoncerer i dag den største bevilling nogensinde fra vores katastrofefond,” lød det lørdag fra FN’s generalsekretær, Antonio Guterres, ved den Afrikanske Unions årlige topmøde i Addis Ababa.

    Generalsekretæren meddelte også, at pengene skal gå til arbejdet med “glemte kriser rundt omkring i verden, herunder at hjælpe lokalbefolkninger i Afrika, der er truet af hungersnød”.

  • 11:44

    Kenya: Markant flere kvinder bruger prævention

    I Kenya er andelen af gifte kvinder, der anvender prævention, næsten fordoblet i løbet af de seneste 20 år. En ny undersøgelse viser, at hele 57 procent af kvinderne i dag anvender moderne prævention, skriver Verdens Bedste Nyheder

    Det er en positiv udvikling, mener Anne Gitimu, der er programchef for reproduktiv sundhed i Kenya for organisationen AMREF Afrika.

    ”Præventionsmidler forhindrer uønskede graviditeter og reducerer antallet af aborter og komplikationer ved fødsler, som kan ende i dødsfald,” fortæller Anne Gitimu til Verdens Bedste Nyheder.

    ”Men først er det en ret for kvinder selv at bestemme hvorvidt, hvornår og med hvem, hun vil have børn,” fortsætter hun.

    Det er blandt andet en markant forøgelse af sundhedsklinikker i landet, der bidrager til den positive udvikling. I løbet af de 20 år er antallet af sundhedsklinikker steget fra 4.700 til 13.579, og det betyder, at kvinderne kan få hjælp i langt flere sundhedsklinikker end tidligere. 

    Generelt går det fremad i de afrikanske lande syd for Sahara. Tal fra Verdensbanken viser, at 22 procent af gifte kvinder brugte prævention i 2000, mens 33 procent gjorde det i 2019.

  • 11:37

    Elfenbenskysten åbner grænser efter tre års corona-lukning

    Skrevet af Laurits Holdt

    Ved midnat mellem onsdag og torsdag i sidste uge åbnede Elfenbenskysten sine grænseovergange. De har været lukket i to år og 11 måneder på grund af Covid 19-pandemien. Landet har grænser til Ghana, Liberia, Guinea, Mali, og Burkina Faso.

    Landet har dog ikke være komplet lukket, for både havne og lufthavne blev genåbnet få måneder efter den store nedlukning i marts 2020.

    Grænselukningen har haft vidtrækkende konsekvenser, for normalt er der livlig trafik mellem landene i Vestafrika, der er kendt for stor mobilitet i arbejdskraft og varer.

    Et eksempel er grænsebyen Elubo i Ghana, hvor indbyggerne ifølge det lokale parlamentsmedlem Dorcas Afo-Toffey har været økonomisk hårdt ramt af den langvarige grænselukning. Til mediet Rainbow Radio Online siger hun blandt andet, at flere handels- og forretningsfolk er blevet forvandlet til tiggere, fordi deres forretninger er blevet ødelagt.

    Elfenbenskysten har ifølge Worldometer haft 834 covid-dødsfald.

  • 2 år siden

  • 13:46

    Amnesty: M23-oprørere dræbte og voldtog civile i DR Congo

    Skrevet af Søren Steensig

    Medlemmer af oprørsgruppen M23 dræbte i november 2022 omkring 20 civile og voldtog mindst 66 piger og kvinder i det østlige DR Congo. Det viser en ny rapport fra Amnesty International.

    Ifølge menneskerettighedsorganisationen er der som minimum tale om krigsforbrydelser og sandsynligvis forbrydelser mod menneskeheden. M23-gruppen består primært af tutsier fra områder i grænselandet mod Rwanda, og ifølge FN får de væbnede oprørsstyrker støtte fra Paul Kagames regime i nabolandet.

    Oprørerne kæmper efter eget udsagn for at blive indlemmet i de congolesiske sikkerhedsstyrker, som de skulle ifølge fredsaftalen fra 2013. Udover regeringsstyrkerne kæmper M23 også mod Democratic Forces for the Liberation of Rwanda (FDLR) – en gruppe af militante, ekstremistiske hutuer, der menes at udspringe fra bagmændene til Folkedrabet i Rwanda i 1994.

    Oprørsstyrkerne fra M23 har siden slutningen af 2012 erobret store dele af provinsen Nord-Kivu i det østlige DR Congo. Mindst en halv million mennesker er drevet på flugt på grund af konflikten.

  • 10:47

    Hackere og Cambridge Analytica manipulerede nigeriansk præsidentvalg

    Skrevet af Emma Katrine Bremer Holmgaard

    Onsdag blev det afsløret, at en israelsk gruppe, der går under navnet “Team Jorge”, efter eget udsagn har manipuleret mere end 30 valg rundt om i verden ved hjælp af hacking, sabotage og desinformation på sociale medier.

    I dag viser lækkede e-mail korrespondancer mellem Team Jorge og det britiske konsulentfirma Cambridge Analytica, hvordan de sammen forsøgte at manipulere Nigerias præsidentvalg i 2015 til fordel for tidligere præsident Goodluck Jonathan. Det skriver The Guardian.

    E-mail-korrespondancen viser en tydelig arbejdsdeling mellem Cambridge Analytica og Team Jorge. Det britiske konsulentfirma fik til opgave at sikre dækning af internationale medier under valget, der ville gavne Jonathans valgkampagne og miskreditere oppositionskandidat Buhari.

    Team Jorge var ansvarlig for “oppositionsforskning” eller at finde det materiale, der kunne udnyttes til at underminere Buhari.

  • 10:39

    Første udbrud af livsfarlig Marburgvirus i Ækvatorialguinea

    Skrevet af Søren Steensig

    Efter ni mystiske dødsfald i den østlige Kie Nthem-provins har myndighederne i Ækvatorialguinea bekræftet, at mindst én af de afdøde mistede livet til Marburgvirus. Det er første gang nogensinde, der er registreret smitte med den sjældne og livsfarlige virus i det centralafrikanske land, skriver Verdenssundhedsorganisationen, WHO.

    Udover de ni døde, hvoraf flere kan skyldes Marburgvirus, har myndighederne mistanke om yderligere 16 smittetilfælde. De syge har symptomer som feber og træthed samt blodig opkast og diarré.

    Marburgvirussen er i familie med Ebola-virussen. Den er meget smitsom og dødelig i 88 procent af smittetilfælde. Virussen, der typisk bliver overført fra flagermus, resulterer i løbet af en uge i blødningsfeber med indre blødninger, høj feber, voldsomt ubehag og hovedpine samt blodigt opkast og diarré. I værste fald dør den smittede af dehydrering eller blodtab.

    Der findes endnu ingen vaccine mod Marburgvirus, men tirsdag den 14. februar hasteindkaldte WHO eksperter på området til et møde i Geneve. FN-agenturet har også sendt værnemidler til 500 sundhedsmedarbejdere afsted til Ækvatorialguinea.

    Nabolandet Cameroun har indtil videre begrænset aktiviteten ved den fælles grænse af frygt for smittespredning.

  • 2 år siden

  • 14:06

    Mindst 50 civile dræbt i etniske uroligheder i det sydlige Etiopien

    Skrevet af Søren Steensig

    Etiopien: Mindst 50 civile slået ihjel i Oromia-region i februar. Den 2. februar gik bevæbnede mænd fra hus til hus i byen Ano og dræbte adskillige af byens indbyggere. Ano består primært af internt fordrevne, der er flygtet fra vold andre steder i Etiopien. Blandt de døde var fire kvinder og et barn.

    Mens freden har sænket sig en smule over Tigray-regionen i landets nordlige del efter fredsaftalen i november 2022, er der stadig voldsomme etniske uroligheder i den sydvestlige naboregion. Alene i februar har 50 civile mistet livet i konflikten, viser en ny undersøgelse fra Etopiens Menneskerettighedskommission (EHRC) ifølge mediet Ahram Online. Kommissionen er statslig, men arbejder sammen med FN.

    Ifølge den nye rapport fortalte flere af de overlevende efter massakren, at de bevæbnede mænd bar uniformer fra oprørsgruppen Oromo Liberation Army (OLA), der kæmper mod regeringen for at løsrive Oromia.

    Den etniske vold er ifølge den nye rapport særligt gået ud over etiopiere af Amhara-etnicitet. Det er landets andenstørste befolkningsgruppe efter oromoerne.

  • 10:48

    Verdensbankens kontroversielle præsident stopper et år før tid

    Skrevet af Morten Scriver Andersen

    Verdensbankens præsident, David Malpass, planlægger at træde tilbage et år, før hans embedsperiode udløber, meddelte organisationen onsdag ifølge CNN.

    Malpass er tidligere republikansk politiker og blev udnævnt i 2019 af den daværende amerikanske præsident, Donald Trump, for en femårig periode. Men den 30. juni forlader han posten efter bare fire år.

    “Det har været en enorm ære og et privilegium at tjene som præsident for verdens førende udviklingsinstitution,” skriver Malpass på LinkedIn. “Med udviklingslande, der står over for hidtil usete kriser, er jeg stolt over, at Banken har reageret med hastighed, skala, innovation og effekt.”

    David Malpass har været i stormvej flere gange i sine tid som leder for Verdensbanken. For eksempel i 2021, hvor han ved en paneldebat arrangeret af The New York Times ikke ville svare på, om klimaforandringerne er menneskeskabte. Det skabte store reaktioner verden over, og herhjemme afkrævede Care Danmark en reaktion fra Danmarks daværende udviklingsminister Flemming Møller Mortensen.

    Læs også: Direktør i Verdensbanken i modvind efter klimaudtalelser

    Verdensbanken udgøres af 187 nationer, der låner penge til udviklingslande for at hjælpe med at reducere fattigdom. Som den største aktionær udnævner USA traditionelt præsidenten.

  • 10:41

    Peru: Machu Pichu genåbner efter aftale med demonstranter

    Skrevet af Søren Steensig

    Onsdag åbnede en af verdens mest berømte turistattraktioner igen for besøgende, skriver nyhedsbureauet AP. Inka-templet Machu Pichu i Perus sydøstlige jungle har stået tomt, siden voldsomme, landsdækkende protester brød ud i det sydamerikanske land i december 2022.

    Nu har regeringen indgået en aftale med demonstranterne, der garanterer for sikkerheden omkring det 500 år gamle tempel i Andesbjergene. Den 21. januar måtte den peruvianske regering ellers evakuere flere end 400 turister fra Machu Pichu til byen Cusco, da demonstrationerne nærmede sig turistattraktionen.

    Demonstrationerne, der indtil videre har kostet 60 mennesker livet, er et udtryk for modvilje mod landets nye præsident Dina Boluarte, det politiske system i bredere forstand, særligt Kongressen, og magteliternes favorisering af storbyerne og kystområderne.

    Boluarte, der er landets sjette præsident på bare fem år, blev udpeget til embedet, efter den tidligere præsident Pedro Castillo forsøgte opløse landets lovgivende forsamling på grund af en truende rigsretsag.

    Siden har tilhængere af Castillo, der var landets første præsident fra landområderne, demonstreret i store dele af Peru.

  • 2 år siden

  • 13:35

    FN fraråder Zimbabwes præsident at vedtage ny ngo-lov

    Skrevet af Søren Steensig

    En ny lov til registrering og kontrol med ikke-statslige, velgørende organisationer i Zimbabwe ligger lige nu på præsident Emmerson Mnangagwas skrivebord i hovedstaden Harare. Lovforslaget mangler kun præsidentens underskrift for at være gældende, efter Senatet stemte forslaget igennem 1. februar.

    Men fra FN lyder der en skarp kritik af det nye lovforslag. Kritikken går på, at lovforslaget ved navn ‘Private Voluntary Organisations (PVO) Amendment Bill’ vil give regeringen for meget magt over velgørenhedsorganisationerne.

    “Et af lovforslagets mål er at forhindre terror og hvidvaskning i Zimbabwe, men restriktionerne deri vil få en fastfrysende effekt på civilsamfundsorganisationer, særligt de kritiske stemmer. Ved at gennemføre denne lovgivning vil myndighederne i realiteten lukke et civilsamfundets allerede indsnævrede handlerum,” lyder det fra ekspertgruppen i FN’s Menneskerettighedsråd, UNHRC.

    Ifølge UNHRC vil lovforslaget gøre adskillige civilsamfundsorganisationer illegitime i det sekund, den vedtages. Strafferammen for at overtræde den nye ngo-lov varierer fra store bøder til fængselsstraf.

  • 12:33

    Israelsk gruppe afsløret: Hævder at have påvirket mere end 30 valg

    Skrevet af Morten Scriver Andersen

    En israelsk gruppe, der hævder at have manipuleret mere end 30 valg rundt om i verden ved hjælp af hacking, sabotage og desinformation på sociale medier, er blevet afsløret af et internationalt konsortium af journalister fra 30 forskellige medier herunder Le Monde, Der Spiegel and El País. Det skriver The Guardian.

    Gruppen ledes af en 50-årig tidligere israelsk specialstyrke-soldat, Tal Hanan, som nu arbejder privat under pseudonymet “Jorge”. Gruppen kalder sig “Team Jorge” og er blevet afsløret af undercover-optagelser og dokumenter lækket til The Guardian.

    I optagelserne fortæller Hanan til undercover-reporterne, at gruppens ydelser var tilgængelige for efterretningstjenester, politiske kampagner og private virksomheder, der havde interesse i at manipulere den offentlige mening. Han siger, at Team Jorge har været hyret i Afrika, USA, Europa og Syd- og Mellemamerika.

    En af Team Jorges nøgletjenester er en softwarepakke, der kontrollerer en hær af tusindvis af falske sociale medieprofiler på Twitter, LinkedIn, Facebook, Telegram, Gmail, Instagram og YouTube. Nogle avatarer har endda Amazon-konti med kreditkort, bitcoin-punge og Airbnb-konti.

    Team Jorges strategi har også i stor stil gået ud på at forstyrre eller sabotere rivaliserende kampagner. Blandt andet hævder gruppen at have sendt sexlegetøj via Amazon til en politikers hjem med det formål at give hans kone indtryk af, at han havde en affære.

  • 11:30

    Jerusalem: 100.000 mennesker på gaden i protest mod regeringens kontroversielle retsreformer

    Skrevet af Emma Katrine Bremer Holmgaard

    Mandag stimlede omkring 100.000 mennesker fra hele landet sammen foran det israelske parlament i Jerusalem i protest mod regeringens forslag om at reformere det israelske retsvæsen, skriver New York Times.

    Ændringerne, som regeringskoalitionen under ledelse af premierminister Benjamin Netanyahu foreslår, vil mindske den israelske retsvæsens beføjelser. Højesteret vil ikke længere have samme mulighed for at omstøde love vedtaget i parlamentet, og regeringen vil få større indflydelse på, hvem der kan blive dommer.

    Kritikere mener, at det vil slå skår i det israelske demokrati, hvis regeringen får for meget magt. Og så vil det bringe minoriteters rettigheder i fare samt gøre det muligt for Netanyahu at vedtage lovgivning, der kan få ham frikendt i hans egen igangværende korruptionsretssag.

    Regeringen svarer tilbage, at dens initiativ lægger op til en stærkt tiltrængt reform af et retsvæsen, der er blevet for magtfuldt. Regeringens ændringer vil styrke demokratiet – ikke svække det. Netanyahu afviser desuden beskyldningerne om hans personlige vindinger ved en sådan omlægning.

    Israel står over for en dyb splittelse i befolkningen. Omtrent 41 procent af israelerne støtter regeringens initiativ, mens 44 procent er imod, viser en meningsmåling foretaget af Jewish People Policy Institute.

  • 2 år siden

  • 16:57

    Syrien åbner to grænseovergange for nødhjælp

    Skrevet af Emma Katrine Bremer Holmgaard

    Syriens regering har netop indvilget i at åbne to yderligere grænseovergange, så der kan komme nødhjælp frem til de hårdt ramte nordvestlige områder. Det sker efter, at FN’s nødhjælpschef, Martin Griffiths, i går havde et møde med den syriske præsident Bashar al-Assad.

    Det er grænseovergangene Bab Al-Salam og Al Ra’ee, som regeringen har givet grønt lys til at åbne. De ligger begge på grænsen til Tyrkiet og vil være åbne de næste tre måneder.

    “Det kommer til at gøre en stor forskel. Vi har indtil videre kun haft én grænseovergang at gøre brug af,” fortæller en FN-talsmand til BBC.

    Lande som Rusland, Iran og De Forenede Arabiske Emirater, der har venskabelige forbindelser til præsident al-Assad, begyndte allerede at flyve forsyninger til regeringskontrollerede områder i Syrien kort efter, at jordskælvet ramte for otte dage siden.

    Men det oppositionskontrollerede nordvestlige område modtog ingen hjælp fra FN før torsdag. Redningsgruppen White Helmets har kritiseret FN for at vente på præsident al-Assads tilladelse, og mange syrere har udtrykt deres frustration over manglen på hjælp til deres i forvejen krigshærgede land.

    Ifølge BBC har 4.1 millioner mennesker været dybt afhængige af humanitær bistand i området allerede inden jordskælvet ramte.

  • 15:41

    Ny rapport: I 2050 vil Afrika udvinde dobbelt så meget naturgas som i dag

    Skrevet af Emma Katrine Bremer Holmgaard

    Afrikas andel i det globale marked for gas ser ud til at stige markant i løbet af de næste årtier. I 2050 vil kontinentet levere mere end 11 procent af verdens naturgasforsyning, forudser en ny rapport fra Gas Exporting Countries Forum (GECF). I dag står kontinentet for seks procent af den samlede forsyning.

    Afrikas befolkning forventes at stige til 2,5 milliarder i 2050, og det øger efterspørgslen på energi. Ifølge rapporten vil kontinentets efterspørgsel på lige netop naturgas stige med 82 procent inden 2050.

    Lige nu står omkring 900 millioner mennesker uden brændstof til madlavning, og yderligere 600 millioner uden stabil adgang til elektricitet. Flere og mere omfattende investeringer i Afrikas rige naturgasreserver vil bidrage til at sikre kontinentets energiforsyning.

    Rapporten anslår, at eksporten af naturgas vil nå op på 199 millioner tons om året frem i 2050. Størstedelen vil komme fra Nigeria og Mozambique, der i forvejen bidrager med mere end 63 procent af Afrikas naturgasproduktion.

    Der er allerede blevet investeret i naturgassektoren i en række lande. Det forventes, at en væsentlig del af investeringerne vil gå til projekter i Mozambique, Tanzania og Mauretanien, ligesom at Nigeria, Egypten og Senegal også har meldt ud, at de vil bidrage til Afrikas naturgassektor gennem nye projekter.

  • 11:17

    Intern splid i Taliban: “Situationen i Afghanistan er uudholdelig”

    Skrevet af Søren Steensig

    I lørdags lød en sjælden og kras kritik af Taliban-styret i Afghanistan fra en af styrets egne. Fungerende indenrigsminister, Sirajuddin Haqqani, der anses for at være en af lederne i den islamistiske gruppe, kaldte ifølge Arab News situationen i Afghanistan for “uudholdelig” ved en afgangsceremoni på en koranskole.

    Kritikken falder, mens Afghanistan stadigt synker dybere ned i en økonomisk og humanitær krise, der tog sin begyndelse med landets internationale isolering i kølvandet på Talibans magtovertagelse i 2021. I slutningen af 2022 indførte talibanerne under øverste leder Haibatullah Akhundzada en række kontroversielle love, der afskærer kvinder fra at arbejde og studere. Det har isoleret landet yderligere i international politik – og sået splid internt i Taleban, som nu siver ud i offentligheden.

    “Regeringens overlevelse afhænger af, hvordan vi behandler folk,” lød det fra Haqqani i lørdags. “Den sidste regering var korrupt og overlevede ikke, fordi den undertrykte og mishandlede folk. Hvis vi behandler folk godt, vil vores regering klare sig længere.”

    Læs også: Taliban er splittet: Myndighederne i Kabul opfordrer organisationer til at holde på kvindelige ansatte

    Haqqani udgør sammen med forsvarsministeren Mullah Mohammad Yaqoob lederskabet af en moderat gruppe i Taliban, der ønsker flere rettigheder til kvinder og flere indrømmelser på befolkningens krav. Men den linje deler flertallet af talebanerne – ligesom lederen Akhundzada – ikke.

    Talebanernes officielle talsmand, Zabihullah Mujahed, har efterfølgende udtalt, at “ifølge muslimsk etik bør en emir, minister eller embedsmand ikke kritiseres offentligt på en måde, der kan fornærme ham”.

  • 2 år siden

  • 14:09

    Afskovningen af Amazonas er faldet i Lulas første måned

    Skrevet af Morten Scriver Andersen

    Skovrydningen i Brasiliens Amazonas-regnskov aftog i januar i forhold til januar 2022, viser satellitdata indsamlet af regeringens rumforskningsagentur INPE, ifølge Reuters.

    ​​Det er den første månedsopgørelse, siden præsident Luiz Inacio Lula da Silva overtog præsidentembeddet efter Jair Bolsonaro 1. januar. Den viste, at der blev ryddet i alt 167 kvadratkilometer i Amazonas, et fald på 61 procent i forhold til januar 2022, som var den måned med mest afskovning, siden INPE startede sine målinger i 2016.

    I midten af ​​januar lancerede brasilianske miljøagenter deres første anti-logning-razziaer under Lula, som har lovet at stoppe den voldsomme afskovning under sin forgænger.

    Skovrydningen i januar var også under det historiske gennemsnit på 196 kvadratkilometer siden 2016, selvom data fra januar kan være særligt usikre på grund af tunge skyer over regnskoven.

    “Det er positivt at se et så vigtigt fald i januar,” siger Daniel Silva, der er specialist for miljøbevaring for den brasilianske gren af Verdensnaturfonden. “Det er dog stadig for tidligt at tale om en trendvending, da en del af dette fald kan være relateret til større skydække.”

  • 14:08

    Afrikanske lande oplever rekordmange koleratilfælde

    Afrika er lige nu vidne til en drastisk stigning i antallet af koleratilfælde. På tværs af kontinentet var der alene i januar næsten en tredjedel flere tilfælde, end der var hele sidste år, skriver Verdenssundhedsorganisationen WHO.

    Samlet set er ti afrikanske lande ramt af sygdommen. En stor del af tilfældene er fundet i Malawi, som står over for sit værste udbrud i 20 år. Udover Malawi er der også rapporteret om tilfælde i nabolandene Mozambique og Zambia samt i Burundi, Cameroun, Den Demokratiske Republik Congo, Nigeria, Kenya, Etiopien og Somalia.

    “Vi oplever et bekymrende scenarie udspille sig, hvor konflikter og ekstreme klimahændelser i de afrikanske lande er med til at udbrede koleraen,” fortæller Dr. Matshidiso Moeti, regional direktør for WHO i Afrika.

    Den globale stigning i koleraudbrud har lagt et enormt pres på leveringen af ​​vacciner til de udsatte lande. Det har fået International Coordinating Group on Vaccine Provision (ICG) til midlertidigt at suspendere det to-dosis-vaccinationsprogram, som hidtil har været standard, og i stedet indføre enkeltdoser.

    Den vandbårne sygdom forårsager akut vandig diarré, og uden tilstrækkelig behandling med væske og salte er kolera ofte en dødelig sygdom. Men med korrekt behandling er dødeligheden under én procent. Derfor er det ifølge Moeti afgørende, at de afrikanske lande får styrket deres beredskaber, så de tidligere i processen kan opdage nye smittetilfælde og standse potentielle udbrud.

  • 10:35

    Afrikanske tech-startups rejste rekordstort beløb sidste år

    Skrevet af Søren Steensig

    I 2022 krydsede tech-iværksættere på det afrikanske kontinent igen en milepæl. De nystartede teknologi-virksomheder sikrede for første gang mere end tre milliarder dollars (eller 20,9 milliarder kroner) i finansiering. Det viser en ny opgørelse fra branchemediet Disrupt Africa.

    Rekordresultatet, der kommer midt i en global krisetid, bygger ovenpå rekorden fra forrige år. I 2021 oversteg finansieringen til afrikanske tech-startups både en og to milliarder dollars for første gang.

    Ifølge Disrupt Africa viser resultatet, at der stadig er store forhåbninger til nye tech-ideer på og fra det afrikanske kontinent. Der er både flere firmaer at investere i samt flere investorer med større pengepunge, viser opgørelsen. Antallet af nystartede tech-virksomheder steg med lidt over 12 procent fra 2021 til 2022, og finansieringen voksede med godt og vel 55 procent.

    Som Disrupt Africa også påpeger, er det en lidt speget affære at tælle ‘afrikanske startups’. Kun få af firmaerne i opgørelsen lever op til alle kriterier, der kvalificerer til etiketten ‘afrikansk startup’, der i sin mest åbenlyse form er et firma, grundlagt af en afrikaner med hovedsæde i en afrikansk by og kontinentet som sit primære marked.

    Afrikas ‘big four’ indenfor funding til tech-startups er stadig Nigeria, Egypten, Sydafrika og Kenya, men i 2022 rejste firmaer fra hele 27 lande kapital. Nigerianske tech-startups sikrede mest finansiering. Her rejste 180 tech-firmaer næsten en milliard kroner i kapital.

  • 10:15

    Cambodjas regering lukker landets vigtigste kritiske medie

    Skrevet af Laurits Holdt

    Et af Cambodjas sidste frie medier, Voice of Democracy (VOD), blev mandag morgen lukket efter ordrer fra landets premierminister, Hun Sen. Det skriver BBC.

    Årsagen er en artikel om landets hjælp til jordskælvskatastrofen i Syrien og Tyrkiet. Regeringen havde besluttet at sende et beløb, der svarer til 100.000 dollars, og ordren var underskrevet af Hun Manet, som udover at være Hun Sens søn, er næstkommanderende i hæren. Men den slags kan angiveligt kun underskrives af premierministeren, og det fortalte VOD.

    Det sårede regeringens omdømme, skrev premierministeren på Facebook søndag, og mandag morgen annullerede han mediets tilladelse til at virke. Senere mandag ankom politiet til VODs kontor med ordrer om at lukke. Organisationen bag mediet, Cambodian Center for Independent Media (CCIM), har forsøgt at undskylde, men Hun Sen har ikke accepteret undskyldningen.

    Ifølge BBC var VOD det vigtigste tilbageværende medie i landet, som bedrev kritisk journalistik. I 2017 blev mediet Cambodia Daily tvunget til at lukke, efter anklager om skattesnyd.

    Læs også: Da regeringen lukkede min avis

    Hun Sen har ledet landet siden 1985 og landet har reelt et-parti-styre. Førende oppositionspolitikere er gennem de senere år tvunget i eksil eller fængslet.

  • 2 år siden

  • 18:03

    Skarp kritik af FN fra jordskælvsramte områder i Syrien

    Skrevet af Kirsten Larsen

    Mens FN’s nødhjælpschef Martin Griffiths under et besøg ved jordskælvets epicenter i Tyrkiet forudså, at det nuværende dødstal mindst vil fordobles til langt over 50.000 mennesker, ja så rettes der en skarp kritik mod blandt andet FN fra de ramte områder i Syrien. Og vi har svigtet, siger Griffiths.

    Jordskælvet har ramt den eneste grænseovergang mellem Tyrkiet og Syrien, som FN kan bruge til at fragte nødhjælp ind til de oprørskontrollerede områder af det nordlige Syrien uden at skulle gå gennem styret i Damaskus. Men i øjeblikket er nødhjælpsleverancerne suspenderet, fordi vejene mellem FN’s lager og grænseovergangen er ødelagt – og en del af FN’s medarbejdere er selv blevet ofre for jorskælvet skriver Al Monitor.

    FN’s kontor for koordinering af nødhjælp, UNOCHA, har meddelt, at man har fundet en alternativ rute til grænseovergangen, men bliver kritiseret for ikke at køre ind i Syrien ad andre veje. Det er en nødsituation, hjælpen burde flyde ind fra alle sider, lyder det.

    Det er Rusland og Kina, der i FN’s Sikkerhedsråd har begrænset nødhjælpens adgang til Syrien til en grænseovergang. Og UNOCHA er forpligtet til at følge Sikkerhedsrådets afgørelser, siger afdelingens talsmand.

    Alternativet er at arbejde gennem regimet i Damaskus, som er kendt for at begrænse hjælpen til oprørskontrollerede områder.

    International Crisis Groups FN-direktør vurderer, at der er grøde i Sikkerhedsrådet, og at det er vigtigt, at Griffiths nu beder om særlige beføjelser til at få hjælp frem til den nødstedte befolkning i Idlib. Det er vigtigt, at det ligner en upolitisk humanitær beslutning, siger han.

  • 2 år siden

  • 12:36

    Publikumsprisen i Wildlife Photographer of the Year er fundet

    Skrevet af Morten Scriver Andersen
    ‘World of the snow leopard’ / ‘Sneleopardens verden’ af Sascha Fonseca, Tyskland © En sneleopard spejder efter bytte mellem Ladakh-bjergenes forrevne tinder i Indien. Foto: Sascha Fonseca

    Der er noget over den ensomme sneleopard, som bevæger sig helt for sig selv flere tusinde meter oppe i de sneklædte bjerge på jagt efter mad.

    Det synes i hvert fald publikummet til den 58. udgave af den internationale konkurrence og fotoudstilling Wildlife Photographer of the Year, da billedet netop har modtaget publikumsprisen.

    I år blev vinderen Sascha Fonsecas billede ‘World of the snow leopard’ af en sneleopard, som spejder efter bytte mellem tinderne i Ladakh-bjergene i Indien. Billedet er taget under et treårigt projekt i det indiske Himalaya, hvor Sascha Fonseca med en kamerafælde har fanget den meget sky sneleopard. En kamerafælde er en type kamera, der er bygget til at kunne stå ude i naturen i dage, uger eller endda måneder ad gangen og kan indstilles til at blive udløst ved for eksempel forbipasserende dyr.

    Sneleoparden ses sjældent af, mennesker, og det er ikke bare fordi den er sky. Den er ifølge en undersøgelse fra tidsskriftet Biological Conversation en af de dyr i verden, der er i størst fare for at uddø, hvis ikke vi får bremset den globale opvarmning, som lige nu sker som følge af klimaforandringer.

    Sneleoparden er nemlig en såkaldt endemiske art. Det betyder, at den kun findes i relativt små og afgrænsede områder, fordi de har tilpasset sig de forhold, som findes lige præcis der.

    Ud af næsten 39.000 bidrag modtaget fra 93 lande over hele verden, udvalgte dommerpanelet Sascha Fonsecas billede som et af de 25 fotos, publikum kunne vælge mellem til People’s Choice Award. Du kan se alle billeder her.

    Wildlife Photographer of the Year udstilles på Statens Naturhistoriske Museum, Øster Voldgade 5-7 i København og kan ses frem til den 27. august i år.

  • 7:13

    Kinesisk techgigant arbejder på ChatGPT-konkurrent

    Skrevet af Morten Scriver Andersen

    Open AI har med lanceringen af deres banebrydende AI-drevne chatbot ChatGPT indledt noget af et våbenkapløb i brug af kunstig intelligens blandt verdens techvirksomheder. Microsoft har allerede investeret i Open AI og er netop ved at indarbejde ChatGPT i sin søgemaskine, Bing.

    I denne uge annoncerede den kinesiske søgegigant Baidu og Google hver deres lignende chatbot-teknologi kaldet henholdsvis “Ernie Bot” og “Bard”.

    Og onsdag fortalte en talsperson fra Kinas største e-handelsvirksomhed, Alibaba, at man arbejder på en konkurrent til ChatGPT, hvorefter virksomhedens aktie steg 3 procent, skriver CNBC.

    ChatGPT er en type kunstig intelligens, der kan bruges til at skabe tekst og billeder. Den er drevet af en stor sprogmodel, hvilket betyder, at den bruger store mængder data til at forstå og generere samtale. ChatGPT er allerede blevet brugt i vidt omfang til at generere alt fra artikler og billedillustrationer til programmeringskode.

  • 2 år siden

  • 19:27

    Brasilien: Guldgravere anklages for folkemord i Amazonas

    Skrevet af Laurits Holdt

    Bevæbnede agenter for Brasiliens miljøministerium er i de seneste dage ankommet til områder i Amazonas, hvor de er gået i gang med at anholde og forvise tusindvis af illegale guldgravere. Guldgraverne beskyldes for at skabe en humanitær krise blandt den oprindelige Yanomami-befolkning. Det skriver den argentinske avis Buenos Aires Herald.

    IBAMA-agent ser til mens fly og hangar går op i flammer under aktionen i Amazonas.
    Foto: IBAMA

    Aktionen foregår i den nordlige del af landet ved grænsen til Venezuela. Dusinvis af guldgravere skal være arresteret, og agenterne har angiveligt ødelagt en helikopter, et fly og en bulldozer samt nedbrændt flere træbygninger, som blev benyttet af guldgraverne. Der er desuden konfiskeret blandt andet våben, brændstof, generatorer, internetantenner og lagre af mad, skriver avisen.

    Det anslås at der er op mod 20.000 illegale guldgravere i området, hvor der bor omkring 28.000 yanomamier.

    Med aktionen gør den nye regering under præsident Lula da Silva op med foregængerens, Jair Bolsonaro, politik om at opmuntre til minedrift i de oprindelige folks leveområder. IBAMA, Instituto Brasileiro do Meio Ambiente e dos Recursos Naturais Renováveis (Brasiliens institut for miljø og vedvarende naturressourcer), skriver på sin hjemmeside, at det har været med til at skabe en humanitær krise, og at det føderale politi efterforsker det som folkemord.

  • 2 år siden

  • 17:36

    Ny rapport: Tilslutning til ekstremistiske grupper drives af ønske om beskæftigelse

    Skrevet af Morten Scriver Andersen

    Håb om at få arbejde og løn er den primære årsag, der driver folk til at tilslutte sig voldelige ekstremistiske grupper i Afrika syd for Sahara. Det er konklusionen i en ny rapport fra FN’s Udviklingsprogram (UNDP) ”Journey to Extremism in Africa: Pathways for Recruitment and Disengagement”.

    En fjerdedel af de næsten 2.200 interviewede, som frivilligt har tilsluttet sig en voldelig ekstremistisk gruppe, angav jobmuligheder som deres primære årsag til at tilslutte sig. Det svarer til en stigning på 92 procent sammenlignet med resultaterne af en lignende undersøgelse fra UNDP i 2017. 40 procent udtrykte også, at de havde akut behov for løn og bedre levevilkår på tidspunktet for rekrutteringen.

    Religion er med 17 procent af svarene den tredje mest hyppige årsag. Det svarer til et fald på 57 procent sammenlignet med resultaterne fra 2017.

    Næsten halvdelen af respondenterne nævnte desuden en specifik udløsende begivenhed, der fik dem til at tilslutte sig en ekstremistisk gruppe. 71 procent pegede på menneskerettighedskrænkelser, ofte udført af statslige sikkerhedsstyrker, som “tungen på vægtskålen”.

    “Sikkerhedsorienterede terrorbekæmpelsestiltag er ofte kostbare og ineffektive, samtidigt er investeringerne i forebyggende tiltag utilstrækkelige. For at tackle de grundlæggende årsager til voldelig ekstremisme må den sociale kontrakt mellem stater og borgere genetableres,” udtaler UNDP’s øverste chef Achim Steiner i en pressemeddelelse.

    For at forebygge voldelig ekstremisme anbefaler rapporten større investeringer i grundlæggende udvikling som børns velfærd, uddannelse, bedre levevilkår og muligheder for unge mænd og kvinder.

  • 11:54

    Saudi-Arabien går all-in på nye landbrugsmetoder

    Skrevet af Emma Katrine Bremer Holmgaard

    Den saudiske investeringsfond PIF har netop annonceret et nyt, moderne landbrugsprojekt, som skal føre dyrkningen af visse afgrøder væk fra landet og ind til byerne.

    Sammen med den amerikanske virksomhed AeroFarms vil PIF opbygge landbrug i Saudi-Arabien og andre steder i Mellemøsten og Nordafrika, der ikke på nogen måde minder om den bølgende kornmark, vi kender herhjemme fra. Den nye form for landbrug foregår indendørs med plantekasser i mange etager og bruger en teknologi, som gør det muligt at dyrke afgrøderne i vand og luft frem for jord.

    Vertikalt landbrug kan være en potentiel løsning i takt med at verdens befolkning vokser, mens jordens samlede areal for landbrugsjord bliver mindre og mindre, skriver Al-Monitor. Gårdene fylder ikke nær så meget og kræver også mindre vand end traditionelle gårde. Det gør dem særligt relevante for Mellemøsten, hvor vand flere steder er en mangelvare, hvilket påvirker landbrugssektoren og skaber fødevareusikkerhed for befolkningen.

    Til at begynde med har projektet sat et mål om bygge det hidtil største landbrug af den art i MENA-regionen, som de forventer skal høste 1,1 millioner kilo afgrøder årligt, skriver fonden i en pressemeddelse.

    Den vertikale landbrugssektor vokser i de her år i Saudi-Arabien. Det saudiske AgroTech-firma Mowreq annoncerede i december planer om at bygge flere vertikale landbrug i kongeriget, og der findes allerede vertikale gårde i byen Jeddah ved Det Røde Hav.

  • 11:21

    Protester i Irak over æresdrab på ung kvindelig Youtube-stjerne

    Skrevet af Morten Scriver Andersen

    Irakiske kvinder gik søndag på gaden i protest for at kræve en lov mod vold i hjemmet, få dage efter at en 22-årig kvinde og youtuber blev kvalt af sin far.

    Tiba al-Ali blev kvalt af sin far den 31. januar i den sydlige provins Diwaniyah, og faren har allerede tilstået mordet. Indenrigsministeriets talsmand Saad Maan oplyste, at der havde været et forsøg på at mægle mellem den unge kvinde og hendes slægtninge for at løse en “familiekonflikt”.

    Demonstranterne samledes med budskabet “Stop med at dræbe kvinder” på en vej, der fører hen til landets øverste retsråd, da sikkerhedsstyrker havde forhindret dem i at protestere foran selve bygningen.

    “Vi vil fortsætte med at mobilisere på grund af stigende vold i hjemmet og drab på kvinder,” sagde en kvindelige demonstrant til Al-Jazeera.

    Der er i dag ingen lov i Irak, der kriminaliserer vold i hjemmet. Et udkast til en sådan lov blev diskuteret i parlamentet i 2014, men behandlingen er gået i stå på grund af udbredt politisk modstand fra lovgivere, der mener, at det ville “udhule Iraks sociale struktur.”

  • 10:54

    Letbanen i Addis Ababa holder snart stille

    Skrevet af Laurits Holdt

    I 2015 begyndte letbanen i Addis Ababa at fragte passagerer rundt i den hastigt voksende etiopiske hovedstad. Men nu er mange af togsættene ude af drift og stationer og spor forfalder. Ud af de 41 togsæt er det angiveligt kun omkring otte, der virker. Det skriver mediet Semafor.

    Den blå linje på Addis Ababas letbane kører nord-syd.


    Foto: Minasse Wondimu Hailu/Anadolu Agency/Getty Images
    Den blå linje på Addis Ababas letbane kører nord-syd.
    Foto: Minasse Wondimu Hailu/Anadolu Agency/Getty Images

    Ifølge et andet medie, The Diplomat, er det blandt andet dårlig vedligeholdelse, som er skyld i de mange defekte togsæt. Men også overbelastning, som skyldes, at togene ofte transporterer mange flere passagere, end de er beregnet til. For det betyder, at togene bliver tungere, og at motorerne bliver udsat for en større belastning, end de er bygget til.

    Semafor har talt med Alemayehu Geda, der er økonom på Addis Ababa Universitet og følger landets samarbejde med Kina. Han mener, at projektet fra begyndelsen var dårligt planlagt og var dømt til at gå galt.

    Banen blev anlagt af et kinesisk firma, og det var også en kinesisk bank, som finansierede projektet. Når og hvis togene og faciliteterne skal repareres, så skal arbejdet udføres af teknikere fra Kina. For der er ikke uddannet personale i Etiopien til at gøre det.

  • 2 år siden

  • 15:19

    Dansk hjælp på vej

    Skrevet af Kirsten Larsen

    Danmark skal lede et nordisk beredskabsteam i Tyrkiet, skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse. Det er Beredskabsstyrelsen, der har det overordnede ansvar for de 12 personer fra Sverige, Finland og Danmark. 

    Teamet skal støtte og koordinere EU’s samlede humanitære indsats i jordskælvsområdet. Det skal blandt andet sikre kommunikations- og forsyningslinjer for nødhjælpen. TAST (Technical Assistance and Support Team) består af både kontor, koordinations- og indkvarteringsfaciliteter, og vil ifølge Udenrigsministeriet danne basecamp for nødhjælpsarbejderne, mens redningsarbejdet pågår.

    Det sydøstlige Tyrkiet og det nordlige Syrien blev tidligt mandag morgen ramt af et kraftigt jordskælv. I skrivende stund, tirsdag eftermiddag, har dødstallet passeret 5.000, mens langt over 20.000 mennesker er kvæstet.

    Mange danske hjælpeorganisationer sender hjælp. Senest har Mission Øst meddelt, at de i samarbejde med en lokal organisation hjælper i den syriske by Aleppo – et område der i forvejen er i knæ på grund af borgerkrigen.

  • 13:32

    Gennem hiphop skal unge kende til menneskerettighederne

    Skrevet af Emma Katrine Bremer Holmgaard

    Rapolitics, Institut for Menneskerettigheder og Foreningen Roskilde Festival har indgået et samarbejde og allieret sig med danske rappere og internationale hiphop kunstnere for fremme unges kendskab til menneskerettighederne.

    Indsatsen, som har fået navnet Re:Act Human Rights, vil de kommende to år gennem skoleworkshops, podcast-fortællinger, koncerter og events sætte fokus på blandt andet ytringsfrihed, kvinders rettigheder og retten til ikke at blive diskrimineret.

    ”Opbakningen til menneskerettighederne skranter over hele verden. Og undersøgelser viser, at godt halvdelen af børn og unge i Danmark ikke kan nævne en eneste menneskerettighed. Den udvikling arbejder Re:Act Human Rights med at vende,” siger Louise Holck, Institut for Menneskerettigheders direktør.

    Om få måneder får danske skoler mulighed for at booke workshops med unge rap-coaches og anvende undervisningsmaterialer med fokus på hiphop og rettigheder. Re:Act Human Rights producerer også en podcast-serie, som giver ordet til unge hiphopkunstnere, der kæmper aktuelle rettighedskampe.

    ”Hiphop er aktuelt den mest lyttede musikgenre og er derfor et unikt redskab til at mobilisere en meget bred skare af unge i hele Danmark. Sammen med danske rappere og internationale hiphop kunstnere vil vi ruste unge til at stå op for deres rettigheder,” siger Manus Bell, Rapolitics’ direktør.

    Den landsdækkende indsats er en del af Menneskerettighedsalliancen og modtager støtte fra TuborgFondet og Udenrigsministeriets Oplysnings- og Engagementspulje.

  • 11:33

    Tag til verdens brændpunkter med filmfestivalen Docs & Talks

    Skrevet af Emma Katrine Bremer Holmgaard

    Cinemateket og DIIS inviterer igen i år til filmfestivalen Docs & Talks, som kaster lys på nogle af verdens konflikter og tendenser – også dem som ikke pryder mediernes forsider.

    Selvom krigen i Ukraine har tegnet billedet i medierne, er der også andre brændpunkter og højaktuelle sager, som vi bør vende blikket mod i 2023, skriver festivalen. Netop disse er i fokus, når Cinemateket i uge 8 viser dokumentarer og afholder talks med en række forskere og journalister.

    Dokumentarfilmene tager os med rundt i alle verdens hjørner. Fra Myanmar til protester i Libanon, til Europa hos den yderste højrefløj i Tyskland og til migranters tilflugtssted på kanten af Sahara-Ørkenen. Derfra videre til Brasilien, Taiwan og Afghanistan.

    ”Vi bliver bombarderet med nyheder om krige, konflikter og katastrofer, men tiden er sjældent til, at medierne går i dybden og giver baggrunden. Så det er det, vi gerne vil med vores filmfestival. Så folk går hjem og føler, at de både er blevet underholdt, men også har fået lidt mere perspektiv og historisk baggrund for, hvorfor verden ser ud, som den nu en gang gør,” siger Ulla Jepsen, kommunikationschef på DIIS.

    Se det fulde program her: Verden i opbrud: Film og forskningsdage i Cinemateket og tilmeld dig arrangementerne på Cinematekets hjemmeside: Biograf.