I starten af februar kunne The Guardian afsløre omfattende korruption i UNDP-programmet Funding Facility for stabilization of Iraq (FFS) efter at have talt med omkring tyve nuværende og tidligere FN-ansatte, en række irakiske og vestlige embedsmænd og erhvervsfolk.
Blandt andet skal ansatte i FN-organisationen jævnligt have krævet bestikkelse fra forretningsfolk for at give kontrakter til irakiske virksomheder. Flere kilder fortæller, at den krævede bestikkelse beløb sig på op mod 15 procent af kontraktens værdi.
“Der er ikke noget her i landet, man kan få uden at betale, hverken fra regeringen eller UNDP,” fortæller en forretningsmand til det britiske medie.
Læs også: FN-ansatte taget i afpresning under milliardprojekter i Irak
Danmark blandt største bidragydere
FFS blev oprettet i 2015 af FN-organisationen UNDP, og programmet skulle bidrage til stabilisering, udvikling og genopbygning i de irakiske områder, der var blevet særligt hårdt ramt i kampen mod terrororganisationen IS.
Lokale virksomheder blev ansat til tusindvis af små og store projekter. Hvis anklagerne om korruption er sande, kan det dreje sig om meget store beløb, der er blevet stjålet og misbrugt.
I alt har donorerne med Tyskland og USA i spidsen bidraget med omkring 10 milliarder kroner til FFS. Danmark har givet 352,3 millioner kroner i perioden 2015 til 2021, oplyser Udenrigsministeriet.
Udenrigsministeriet har nultolerance over for korruption, og tager sagen meget alvorligt
Udenrigsministeriet
I The Guardians afsløringer fremgår det ikke, hvornår præcis de korruptionsramte projekter har fundet sted eller hvor store beløb, anklagerne drejer sig om. Derfor ved Udenrigsministeriet heller ikke med sikkerhed, om der er danske penge involveret.
“Udenrigsministeriet er i dialog med UNDP om opfølgningen på anklagerne i artiklen, herunder med UNDP’s uafhængige enhed for revision og undersøgelser,” oplyser ministeriet til Globalnyt.
“Udenrigsministeriet har nultolerance over for korruption, og tager sagen meget alvorligt.”
Tvivlsomme rapporter
Anklagerne mod FFS handler ikke bare om korruption, men også om at høje administrative omkostninger har betydet, at for få reelle forbedringer er nået ud irakerne.
Kilder, The Guardian har talt med, beskriver en “pervers incitamentsstruktur”, hvor FN-ansatte primært er optaget af at beholde deres job og løn. De har tjent gode penge ved konstant at komme med nye projekter, ofte med ringe relevans for dem, de skal hjælpe.
Det meldes også om “pyntede” rapporter, der er blevet sendt til donorlandene med resultater om de mange projekter, der ikke stemmer overens med virkeligheden.
Læs også: Byggefeber i Irak: Nu strømmer udenlandske investeringer til landet
Disse rapporter har været medvirkende til, at pengene er blevet ved med at strømme ind i FFS, selvom resultaterne ikke har været, som de burde være, fortæller kilderne.
Sundhedscenter i drift?
UNDP hævder, at 8,3 millioner irakere har modtaget hjælp via de 3.600 projekter, som FFS har finansieret. Irakerne har blandt andet fået adgang til basale sundhedsydelser gennem 148 offentlige sundhedscentre, der er blevet genopbygget med FFS-midler.
Men The Guardians afsløringer viser, at disse tal i bedste fald er usikre. Det britiske medie besøgte blandt andet et sundhedscenter i det nordlige Irak, som UNDP hævder at have restaureret, efter at det delvist blev ødelagt under kampene i 2017.
Lokale beboere kunne fortælle, at der var to andre organisationer, der havde restaureret sundhedscentret, og at det under alle omstændigheder kun havde fået mindre skader.
Det, UNDP egentlig havde gjort, var at bygge en ny tilbygning til et laboratorium og en røntgenafdeling. Men tilbygningen var tom og ubrugt, og ifølge lokale kilder havde UNDP aldrig leveret det nødvendige udstyr.
Men UNDP-rapporten for 2022 fastslår, at sundhedscentret er fuldt operationelt og leverer sundhedsydelser til tusindvis af mennesker takket være FSS.
Det tal er ifølge The Guardian baseret på, hvor mange mennesker, der bor i området og ikke hvor mange, der rent faktisk har brugt sundhedscentret.
UNDP understreger i en pressemeddelelse, at det tager anklagerne meget alvorligt og at organisationen har iværksat en undersøgelse.
“UNDP har nultolerance over for bedrageri og korruption, og dette gælder for alle UNDP-medarbejdere, ikke-medarbejdere, leverandører, implementerende partnere og ansvarlige parter,” lyder det i pressemeddelelsen.
Danmark ude af FFS
Danmark stoppede med at give bidrag til FFS i 2021, da UNDP i 2020 præsenterede en plan for at udfase Funding Facility for Stabilization of Iraq (FFS) for perioden 2022-2023, oplyser Udenrigsministeriet.
Fonden havde ved udgangen af 2022 fortsat 6,5 millioner kroner i ubrugte midler fra Danmark fra den tidligere fase af det danske Freds- og Stabiliseringsprogram 2019-2021. Midler som FFS havde til udgangen af 2023 til at bruge.
I 2023 omgjorde UNDP beslutningen om at udfase FFS. Udenrigsministeriet valgte dog på det tidspunkt ikke at fortsætte bidragene til FFS, blandt andet fordi Danmark i forvejen støtter lignende indsatser gennem UNDP i Irak.