Israelsk lovforslag vil forbyde UNRWA: “Helt exceptionelt i international retshistorie”

Demonstranter fra den israelske højrefløj blokerer adgangen til UNRWA's kontorer på Vestbredden i Jerusalem, 20. marts 2024.
Foto: Marcus Yam / Los Angeles Times
Morten Scriver Andersen

21. oktober 2024

Den israelske udenrigs- og forsvarskomité har godkendt et lovforslag om at forbyde al aktivitet fra FN’s hjælpeorganisation for palæstinensiske flygtninge i Mellemøsten (UNRWA) på israelsk territorium.

Lovforslaget skal nu behandles i det israelske parlament, Knesset, når det vender tilbage fra sommerferie 28. oktober, skriver The Jerusalem Post.

Hvis det vedtages, vil det i praksis have enorme konsekvenser for den lidende palæstinensiske civilbefolkning, lyder det fra UNRWAs generalkommissær, Philippe Lazzarini.

“Operationelt kan hele den humanitære indsats i Gaza – som hviler på UNRWA’s infrastruktur – gå i opløsning,” udtaler han i en briefing til FN’s Sikkerhedsråd.

Læs også: UNRWA er Gazas livline, det vil være en fatal fejl at klippe den

FN’s generalsekretær, Antonio Guterres, opfordrer israels præsident, Benjamin Netanyahu, til at droppe lovforslaget, der ifølge Guterres kan få “katastrofale konsekvenser” for FN’s evne til at hjælpe palæstinensiske flygtninge på den besatte Vestbred, Østjerusalem og Gaza.

Og Guterres bakkes op af EU, der i en fælles erklæring udtrykker “alvorlig bekymring” over lovforslaget.

“EU opfordrer indtrængende de israelske myndigheder til at sikre, at UNRWA får lov til at fortsætte med at udføre sit afgørende arbejde i overensstemmelse med dets mandat vedtaget af FN’s Generalforsamling,” lyder det i erklæringen.

Rygraden i den humanitære indsats

UNRWA yder støtte til knap seks millioner palæstinensiske flygtninge på tværs af Mellemøsten, hvor den blandt andet sørger for skolegang og basale sundhedsydelser. Organisationen betegnes af mange som rygraden i den humanitære indsats i Gaza.

UNRWA har længe været under kritik fra Israel. Særligt efter Hamas’ terrorangreb den syvende oktober, som Israel beskylder flere UNRWA-ansatte for at medvirke til. Og nu truer to lovforslag ifølge kritikere med at stække UNRWA helt.

Israels anklager

Israel har efter Hamas’ terrorangreb, hvor 1.139 mennesker blev dræbt, og 251 blev taget som gidsler, beskyldt UNRWA for at være infiltreret af Hamas.

Efterfølgende er først 12 UNRWA-ansatte blevet fyret på baggrund af israelsk dokumentation for, at de pågældende deltog aktivt i terrorhandlingerne. Og siden er ni ansatte blevet fyret efter at være blevet undersøgt af et uafhængigt FN-organ. Den præcise forbindelse er endnu ukendt.

Læs også: Ni UNRWA-ansatte “kan have deltaget” i Hamas-angreb 7. oktober

UNRWA har over 30.000 ansatte i Mellemøsten, heraf 13.000 i Gaza, hvor Hamas er øverste myndighed.

I februar fik Israels anklager mod UNRWA flere store donorer, herunder USA, Canada og Australien, til at suspendere støtten, indtil anklagerne var blevet undersøgt.

Danmark valgte at udbetale støtten som planlagt, mens lande som Norge og Spanien valgte at øge sin støtte til organisationen.

Det første fastslår, at UNRWA ikke længere kan “drive nogen institution, yde nogen service eller udføre nogen aktivitet, hverken direkte eller indirekte,” i Israel, skriver The Jerusalem Post.

Det forslag vil de facto lukke organisationens hovedkontor i i Jerusalem.

Det andet lovforslag indebærer, at ingen israelske regeringsorganer- eller repræsentanter må kontakte UNRWA eller repræsentanter fra FN-organisationen.

Og at UNRWA-ansatte ikke længere vil nyde den immunitet eller de særlige rettigheder, som andre FN-ansatte har i Israel.

Yuli Edelstein, der er medlem af Netanyahus Likud-parti og formand for den israelske udenrigs- og forsvarskomité, som altså i første omgang har godkendt lovforslagene, skriver i en udtalelse, at:

“Problemet med UNRWA begyndte ikke 7. oktober, men det er kommet op til overfladen og afsløret i al sin satanisme.”

“Helt exceptionelt

Den tidligere chef for UNRWA gennem ti år, danskeren Peter Hansen, mener, at den israelske regering med, hvad han kalder overdrevne beskyldninger om infiltration og medvirken til 7. oktober, gennem lang tid har forsøgt at kvæle UNRWA.

“Og efter at det er slået fejl, så er man altså gået den mere direkte vej ved, helt exceptionelt i international retshistorie, at forsøge at smide et FN-organ, med hvilket man har en traktat, der går mange år tilbage, ud af landet,” siger Peter Hansen til Globalnyt.

UNRWA’s blev grundlagt af FN i 1949 for at yde nødhjælp og udviklingsprogrammer direkte til palæstinensiske flygtninge, der havde mistet deres hjem og levebrød som følge af krigen i 1948.

“Jeg synes, det er dybt tragisk, at Israel er nået til et tidspunkt i dets fornægtelse af internationale forpligtelser, at de vil gå til så direkte frontalt et angreb mod en organisation, der har tjent dem vel igennem mange år ved at bære de byrder, som ifølge folkeretten påfalder en besættelsesmagt,” siger Peter Hansen.

Peter Hansen er enig med både EU og FN i, at det vil få store konsekvenser for UNRWA, hvis organisationen bliver smidt ud af Israel. Han betegner hovedkontoret i Østjerusalem som kernen i UNRWA-systemet, som ikke blot omfatter Vestbredden og Gaza.


“Det vil i sig selv betyde en enorm forstyrrelse og vanskeliggørelse af organisationens interne arbejdsdelinger mellem de forskellige landekontorer, som man har i Gaza, på Vestbredden, i Syrien og i Libanon og i Jordan,” siger Peter Hansen og tilføjer:

“Og hvis man fuldstændig vil lukke det, ja, så vil det gøre en stor del af arbejdet umuligt. Ikke blot for UNRWA, men også for stort set alle de andre internationale organisationer og ngo’er, der har fået støtte og bistand og hjælp på alle mulige måder fra UNRWA, fordi UNRWA er den organisation, der har den største medarbejderkapacitet og faglige kapacitet i området.”

Peter Hansen var i marts gæst i Globalnyts podcast Højtryk. Lyt til episoden her:

UNRWAs hovedkontor i Østjerusalem har flere gange dannet scene for store demonstrationer fra israelere. Demonstrationer, som flere gange har udviklet sig voldeligt. I maj oplevede man to gange, at israelske demonstranter satte ild til bygningen. UNRWA har også rapporteret om stenkast mod ansatte.

“Katastrofale konsekvenser”

Globalnyt har kontaktet flere danske organisationer, som samarbejder med UNRWA, for at få deres reaktion på de to lovforslag. Røde Kors har ikke ønsket at udtale sig, og Dansk Flygtningehjælp er ikke vendt tilbage inden for Globalnyts deadline. 

Generalsekretær for Mellemfolkeligt Samvirke, Tim Whyte, udtaler om lovforslagene:

“Jeg er enig med EU i, at det vil få katastrofale konsekvenser for UNRWAs muligheder for at hjælpe og beskytte palæstinensiske flygtninge på Vestbredden, i Østjerusalem og i Gaza,” skriver Tim Whyte i et mailsvar til Globalnyt.

Han tilføjer:

“Jeg er også enig med udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen, der fastslår, at Israels relation til FN ikke er god, og det er Israel nødt til at revurdere.”