Jørgen Harboe
Jørgen Harboe (født 1943) har over 40 år på bagen som udviklingsjournalist og forfatter med særlig fokus på Sydasien.
Han har også haft fingrene nede i det praktiske udviklingsarbejde som projektkoordinator i Bangladesh, menneskerets-monitor i Rwanda og våbenhvile-observatør i Sri Lanka.
Desuden har han deltaget i solidaritetsarbejde omkring Den Tredje Verden i Danmark og været med til at starte både de danske udviklingsjournalisters forening, Nairobiklubben og Timbuktufonden, der støtter journalistik og oplysningsarbejde om udvikling og globalisering.
Den 26. november skrev jeg til venner, at jeg glædede mig over, at der nu var en våbenhvile på plads mellem Israel og Libanon. Jeg håbede, at den holdt og ville bane vej for en varig fred i hele området.
Det håb har jeg stadig.
Men jeg tilføjede en frygt for, at den israelske regering ville bruge en ro på nordfronten til at gøre arbejdet færdigt i Gaza og på Vestbredden, det vil sige nedkæmpe al modstand og sikre sig absolut eneherredømme begge steder.
Den frygt er ikke blevet mindre, selvom den amerikanske præsident Biden få timer efter kundgørelsen meddelte, at han og andre både arbejdede for fred i Libanon og Gaza.
Der er tre grunde til mine bange anelser: Hamas er dødeligt svækket, men holder sig i live takket være de sidste overlevende gidsler fra terroraktionen 7. oktober 2023; Israels premierminister Benyamin Netanyahus eget politiske liv er i fare, hvis krigen både slutter mod Hizbollah og Hamas. Så er Israel ikke længere i krig, og israelerne kan frit skille sig af med en regeringsleder, der ikke blot er efterlyst af den internationale straffedomstol ICC, men også under anklage af Israels eget retsvæsen.
Den tredje grund er, at Israels radikale højrefløj reelt ønsker at befri sig for palæstinenserne i Gaza og på Vestbredden. Det kan man ikke gøre ved at slutte våbenstilstand med dem og lade dem leve i fred. Netanyahu er afhængig af højrefløjen og ser sandsynligvis med længsel frem til en amerikansk præsident, der ikke har samme forsonlige holdning til palæstinenserne som Biden.
Endnu to veje fremad
Danmark er mellem de lande, der støtter Bidens ønske om at udvide våbenhvilen mellem Israel og Libanon til også at omfatte Gaza og Vestbredden, der lider mere og mere under Israels 57 år lange besættelse og israelske bosætteres højlydte ønsker om at annektere området og indlemme både det og Gaza i et nyt Storisrael.
Som det er nu, kan udviklingen derfor gå to veje: Mod fred mellem Israel og landets naboer eller mod at Israel, i ly af våbenhvile i nord, opsluger Palæstina og smider palæstinenserne på porten.
Når Donald Trump rykker ind i Det Hvide Hus, har vi sandsynligvis kun den sidste mulighed tilbage.