Accras borgmester er en afrikansk pioner i klimakampen

mayor_sowah_plenary
Borgmester Sowah under sidste uges C40-klimamøde i København.
Foto: C40
Ane Nordentoft

14. oktober 2019

Egentlig ville man ikke kunne bebrejde Accras borgmester, Adjei Sowah, hvis klimaforandringerne var meget langt nede på hans to do-liste, for, som han siger:

”Hele Afrika står kun for 4 procent af verdens CO2-udledninger.”

Alligevel var han blandt de fremtrædende deltagere på klimamødet for verdens megabyer, C40, i København i sidste uge, og han når knapt at vende hjem til Ghana igen, før han og Accra skal være vært for et afrikansk klimatopmøde onsdag til fredag i denne uge.

”Klimaforandringerne er et vigtigt emne, også for os,” understregede Adjei Sowah i et interview med Globalnyt under C40-topmødet.

”Dels fordi vi allerede mærker konsekvenserne af klimaforandringerne: Det bliver simpelthen varmere og varmere. Og dels fordi indsatsen mod klimaforandringer kan være med til at løse andre problemer, hvis vi griber det fornuftigt an.”

Sluk affaldsbålene

”Det er affaldshåndtering et godt eksempel på. Affald er et kæmpeproblem i Accra, både fordi det skæmmer vores by, og fordi alt for meget affald brændes af. Røgen fra affaldsforbrænding er faktisk en af de største kilder til CO2-udledninger i Accra og i hele Afrika. Da jeg blev borgmester i 2017, sagde vores præsident, at min succes blandt andet vil blive målt på, om jeg kan være med til at gøre Accra til Afrikas reneste by; og kan vi løse vores affaldsproblem, gør vi ikke bare vores by renere, vi gør også en vigtig indsats for klimaet,” fortalte Adjei Sowah.

Men husk de sociale hensyn

Så Adjei Sowah lagde som ny borgmester ud med at rydde og forbyde 90 procent af de cirka 40 illegale lossepladser i Accra, hvor affald hobede sig op og blev brændt af. Det skabte imidlertid andre problemer:

”Næsten halvdelen af alt husholdningsaffald i Accra indsamles af folk i den uformelle sektor, og da vi lukkede de mange illegale lossepladser, trak vi ikke blot tæppet væk under en masse jobs i den uformelle sektor. Vi fik også samlet mindre affald sammen.”

Dét fik Adjei Sowah og hans bystyre til at indse, at klimaudfordringerne ikke bare løses ved at fokusere på CO2-udledninger:

“Vi har en lang, lang tradition for at brænde vores affald af, og den praksis skal ændres. Vi skal gøre det muligt for folk at opbevare affaldet, så det kan samles ind og genbruges. Og her kan den uformelle sektor spille en vigtig rolle. Små og store uformelle operatører i den uformelle sektor er gode til at indsamle affald, og mange af dem har også fundet på nye måder at genbruge affald på, så vi skal inddrage den uformelle sektor i at udvikle vores håndtering affaldshåndteringen. Det vil både gavne klimaet og skabe nye jobs og indtægtsmuligheder.”

Ikke bare snak

C40-mødet er et godt sted for klimaengagerede politikere at hente ideer og inspiration, og det bliver ikke kun ved snakken, understregede Adjei Sowah:

”Vi er som lokalpolitikere tættere på borgerne og deres dagligdag end nationale politikere, så vi kommer her med meget konkrete udfordringer – som i vores tilfælde affald – og på jagt efter helt konkrete løsninger på de problemer, vores borgere står med. Og vi lader det ikke blive ved snakken. Vi handler. C40 hjælper de 94 storbyer i netværket med at få lavet helt konkrete klimahandlingsplaner. Durban i Sydafrika har netop præsenteret sin, og vi forventer at have en klimaplan klar for Accra inden udgangen af 2019.”

Hip til nationale politikere

Men det er ikke let at være ambitiøs på klimaets vegne som borgmester i Ghana eller i ret mange andre udviklingslande.

”Vi har ikke meget råderum. Politisk eller økonomisk. Accra er jo Ghanas kraftcenter – også økonomisk – og dér, hvor staten opkræver store dele af sine skatteindtægter. Sådan er dét. Men hvis vi for alvor skal blive grønne og klimavenlige lokalt, må de nationale regeringer give os flere penge, mere råderum og større kapacitet, end de gør nu, hvor vi næsten ingen penge har lokalt til at investere i ting, der kan gavne miljøet og klimaet, og hvor vi heller ikke har meget politisk råderum,” lød det fra Accras borgmester.

Jesper Heldgaard er freelancejournalist og dækkede C40-topmødet for den danske ambassade i Ghana.