Nik Bredholt
Nik Bredholt (f. 1966) er Sekretariatsleder i Religion & Samfund (Resam).
Han har arbejdet med udvikling og nødhjælp de sidste 23 år, hvoraf de 13 er blevet tilbragt i udlandet med bopæl i Rom som Nødhjælpskoordinator for Caritas Internationalis, i Nairobi som Regional Nødhjælpskoordinator for CAFOD, og i London, som leder af nødhjælpskontoret i CAFOD.
Han har været Programchef i Danmission og derefter udsendt som Regionsleder i Afrika også for Danmission, og er aktiv i debatten om dialogarbejdet og religions rolle i samfundet.
Filmen er blevet vist på Zanzibar som optakt til valget. Nu har det vist sig, at der er sammenfald med udviklingen her på øen.
Valget i søndags er blevet aflyst, og et nyvalg skal finde sted højst sandsynligt inden for de næste tre måneder.
Formanden for valgkommissionen begrunder aflysningen med, at valgprocessen har været præget af irregulære forhold. Det er svært at se, hvor det skulle være gået så galt i forhold til de meldinger, som ellers er kommet frem om valget i søndags.
Den kritik af valget som formanden for valgkommissionen har brugt som begrundelse kunne lige så vel begrunde aflysning af valget på hovedlandet, hvilket oppositionen også har fremført, men foreløbig uden resultat.
Den store forskel mellem hovedlandet og Zanzibar synes at være, at på Zanzibar står oppositionen til at vinde præsidentposten.
Det er uheldigt med den usikkerhed, som udsættelsen bringer. Dels er det dyrt med valg for et fattigt land, dels er usikkerhed dyr for almindelige mennesker. Prisstigninger på almindelige dagligdagsvare og tabte arbejdsdage, som der ikke gives kompensation for.
Men måske er udsættelsen et mindre onde, end hvis den tabende part udnævnes til præsident.Vi boede i Kenya i 2006/2007, hvor et præsidentvalg udløste kaos og tusinder af mennesker blev myrdet og flere hundredetusinde fordrevet.
Meget tyder på, at den siddende regering på det tidspunkt ikke anderkendte de havde tabt, og præsidenten blev genudnævnt på trods af højlydte protester om snyd og urent spil.
An African Election” blev stoppet af myndighederne før den rigtig kom ud til landområderne. Noget tyder på, at myndighederne ikke ønskede at almindelige mennesker skulle se, hvordan et valg kan resultere i, at magten overgår til oppositionen.
Hvor er valgobservatørerne i alt dette? De mange observatører, som har fyldt op i gadebilledet og som fulgte valgprocessen tæt. De burde komme frem nu, og give en kvalificeret vurdering af aflysningen. Det har den amerikanske ambassade gjort.