Afrika-kender fylder rundt

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Få hjemlige u-landsjournalister fik Afrika ind under huden som nordmanden, der blev dansker. Måske derfor, at Peter Wulff Kåri har mødt kolleger på sin arbejdsplads (Politiken) med hilsnen "Khotso" i den årle morgenstund.

Det er sesotho – sproget, de taler i Lesotho – for "Morgen" og God Morgen" og tegner udmærket billedet af en mand, der har tabt hjertet til det store kontinent i syd. Han har boet i tre afrikanske lande og skrevet talløse informative artikler om Afrika.

Det stod der ikke umiddelbart skrevet over hans liv, da han kom til Danmark fra Norge i 1964.

Karrieren gik over en stribe provinsaviser, men så i 1983 tog han og hans dav. kone, den ligeledes meget u-landsengagerede journalist Birgit Lundbak, det store spring og blev udstationeret i Lesotho, nationen, der ligger midt inde i Sydafrika og på den tid også midt i et hav af apartheid.

Han blev sendt ud som projektsekretær for Folkekirkens Nødhjælp, hun fik et job som assistent for koordinatoren af Mellemfolkeligt Samvirkes dengang store frivilligprogram i den lille fattige bjergenklave

Netop MS havde få år forinden været indblandet i en heftig strid, da en u-landsfrivillig i overværelse af dav. bistandsminister Lise Østergaard (S) tog ordet under en officiel middag og kaldte styret i Lesotho for "fascistisk". Den modige var brøndborer Karsten Fogde, som senere har været aktiv i bl.a. U-landsimporten.

For Wulff Kåri og Lundbak blev det efter de fire år i Lesotho (1983-87) under alle omstændigheder til en livslang kærlighed til måske især det sydlige Afrika, hvorom dagens fødselar fortsat skriver artikler i Politiken. 

Makkerskabet førte siden parret to gange mere til Afrika, begge gange fordi Birgit Lundbak havde fået job dernede, og Peter Wulff Kåri tog med som Afrika-korrespondent for sin arbejdsplads fra 1988 – Politiken.

Første gang var 1994-95 i Kampala i Uganda og anden gang i Etiopiens hovedstad, Addis Ababa (2000-2001). I begge perioder var Peter Wulff Kåri eneste danske korrespondent på kontinentet uden for Sydafrika.

Især Sydafrika optager dagens fødselar og talrige er de udgaver af Politikens rejsefører “Turen går til Sydafrika”, han har forfattet. Den seneste kom sidste efterår som e-bog.

Men også analyser om “regnbuenationen” skriver han og har generelt været med til at holde Politikens Afrika-dækning igang.

Og så er han con amore redaktør af beboerbladet “Gadespejlet” for folk i Lyngbyvejs-kvarteret på det ydre Østerbro, hvor han selv residerer.