Verden rundt: Lesothos premierminister fanget i mordmysterium – og andre historier

c-stv-di-2019-scaled
Pengene fra Danmarks Indsamling går til børn på flugt.
Foto: © STV for Danmarks Indsamling.

1. februar 2020

”Lille land, stort hjerte”
Sådan lød sloganet for Danmarks Indsamling 2020, hvis afsluttende indsamlingsshow gled over landets skærme lørdag den 1. februar. Noget tyder på, at danskernes hjerte er vokset betydeligt siden sidste år, for da indsamlingen sluttede, havde danskerne doneret 82,1 millioner kroner –  hele 10,4 millioner kroner mere end sidste år.

”Med lørdag aftens svimlende indsamlingsresultat er det tydeligt at se, at det danske hjerte er stort. Vi er så taknemmelige for, at danskerne igen står sammen og samler så flot et beløb ind,” siger Mulle Juul Korsholm, direktør for Danmarks Indsamling, til DR.

Hun fortsætter:

”De senere år er engagementet rundt om i landet taget til i styrke med flere og flere indsamlinger på skoler, i virksomheder og med et stort cykelløb – og også i Vejle, hvor indsamlingsaftenen foregik, har vi kunnet mærke en kolossal opbakning til Danmarks Indsamling (…).”

Det er DR og 12 danske organisationer, der står bag indsamlingen. Siden den første Danmarks Indsamling i 2007 er der i alt samlet mere end en milliard kroner ind, der gået til indsatser i Afrika, Asien og Latinamerika.

Temaet for indsamlingen skifter fra år til år. Tidligere har fokus været på blandt andet at styrke pigers rettigheder, ekstrem fattigdom og kampen mod AIDS, og i år går pengene til børn på flugt.

I 2014 besøgte Thomas Thabane Obamaparret. Nu er han i centrum for en mordefterforskning.


Foto: Official White House Photo by Amanda Lucidon/

Mordmysterium i Lesotho involverer premierministeren
To dage inden Lesothos premierminister, Thomas Thabane, blev indsat på sin post i juni 2017, blev hans 58-årige fraseparerede kone brutalt myrdet – skudt og efterladt i vejkanten, en aften da hun var på vej hjem.

De to havde ikke boet sammen siden 2012, og Thabanes reaktion dengang var, at kalde det for et ”meningsløst mord.” Mordet rystede nationen, men blev aldrig opklaret, og skylden tilfaldt ukendte gerningsmænd.

Nu har nye oplysninger atter fået sagen til at blusse op. Det skriver flere medier.

Angiveligt har politiet fundet ud af, at Thabane var i telefonisk kontakt med sin kone på mordtidspunktet. Den 80-årige premierminister er blevet afhørt, og politiet har udstedt en arrestordre på hans nye kone, den 42-årige Maesaiah Thabane, efter hun ikke mødte op til sin afhøring.

Siden har ingen set hende, og ingen lader til at vide, hvor hun befinder sig – og dem, der gør, vil ikke sige det.

Selvom ingen af de to er sigtede i sagen, er der meget, der ikke just taler til deres fordel.

Thomas og Lipolelo Thabane havde ligget i langvarig og bitter skilsmisse, siden hun søgte om separation i 2012. Samme år blev Thomas Thabane for første gang udnævnt til premierminister og flyttede snart sammen med Maesaiah Thabane, der nød godt af en masse privilegier, skønt de to ikke var gift. Imens gik Lipolelo Thabane for lud og koldt vand og ventede på, at hendes mand accepterede skilsmissebegæringen.

En strid, om hvem der var landets retmæssige førstedame, førte i 2015 til en domsafsigelse, hvori retten slog fast, at regeringen skulle stoppe med at bruge statsmidler på Maesaiah Thabanes underhold. Indtil skilsmissen gik igennem, var Lipolelo Thabane premiereministerens lovmæssige hustru, og regeringen havde derfor pligt til at tage sig af hende, afgjorde retten.

Skilsmissen nåede aldrig at gå igennem; og blot to en halv måned efter mordet på Lipolelo Thabane, giftede Thomas og Maesaiah Thabane sig.

Thabane har annonceret, at han træder tilbage, men ikke hvornår, skriver blandt andre Al-Jazeera.

Se også BBC’s grundige gennemgang.

Når naturressourcerne bliver knappe, er kvinder i endnu større risiko for at blive udsat for vold, end de er i forvejen. Sydafrikanske kvinder demonstrerer her mod kønsbaseret vold i Pretoria, august 2018.


Foto: GCIS/CC BY-ND 2.0

Ødelæggelse af natur og miljø fører til mere kønsbestemt vold
Der er en direkte og omfattende forbindelse mellem nedbrydning af natur- og miljø og kønsbestemt vold. Det viser rapporten ”Gender-based violence and environment linkages: The violence of inequality”, der netop er udgivet af den internationale naturorganisation IUCN.

Rapporten bygger på data og casestudier fra mere end 1.000 kilder og belyser sammenhængen fra flere forskellige vinkler.

Klimaforandringerne fører for eksempel til knaphed på ressourcer. Det betyder blandt andet, at kvinder og piger i udviklingslande er nødt til at gå længere for at indsamle vand, brænde og mad, hvilket øger risikoen for at blive udsat for seksuel vold. I Øst- og Sydafrika er der desuden eksempler på, at sex brugt som afpresningsmiddel af fiskere, der nægter at sælge deres fisk til kvinder, hvis ikke de indviliger i at have seksuelt samkvem.

IUCN-rapporten påviser også en sammenhæng mellem miljøforbrydelser som for eksempel ulovlig udvinding af ressourcer, krybskytteri og krænkelse af oprindelige befolkningers jord og kønsbaseret vold.

Casestudier i rapporten afdækker for eksempel sexhandel i forbindelse med ulovlige miner i Sydamerika, seksuelt misbrug og børnearbejde i den ulovlige fiskerisektor i Sydøstasien og seksuel udnyttelse forbundet med ulovlig skovhugst og kulhandel i dele af Afrika.

Direktør for IUCN’s globale program for regeringsførelse og rettigheder, Jenny Springer, udtaler:

”Miljøforbrydelser ødelægger økosystemer og resulterer også ofte i nye, forværrede voldsmønstre rettet mod kvinder, minoriteter og marginaliserede grupper. Særligt kvinder fra oprindelige folk er ofre for kønsbestemt vold og andre former for vold, når deres samfund kæmper for at forsvare deres territorier, ressourcer og rettigheder fra sådanne illegale aktiviteter.”

På samme både bruges kønsbaseret vold som middel til at udøve kontrol over og intimidere miljø- og menneskerettighedsforkæmpere. Vold mod aktivister er generelt stigende, som den sidste historie i denne Verden rundt er et trist eksempel på.

En monarksommerfugl lander på et oyameltræ i Mexico.


Foto: Susana Gonzalez/Newsmakers

Kampen for sommerfuglene kostede ham livet
Torsdag blev frygten blandt mexicanske natur- og miljøaktivister nemlig bekræftet: Landets mest prominente forkæmper for monark-sommerfuglen var blevet myrdet.

Den 50-årige Homero Gomez Gonzalez forsvandt 13. januar og blev torsdag fundet druknet i en brønd ikke langt fra El Rosario Monark, det sommerfuglereservatet han var leder af. Reservatet ligger i det centrale Mexico og blev optaget på UNESCO’s liste over verdensarv i 2008.

Monark-sommerfuglen, eller Danaus plexippus som den hedder på latin, bor i sommerhalvåret i områder på begge sider af grænsen mellem USA og Canada. Om vinteren vandrer den sydpå til Florida og Mexico. I Mexico holder den til i bestemte skovområder og deres habitater har i flere år været truede – blandt andet af ulovlig skovhugst, der ofte udføres af kriminelle organisationer.

Foto: Homero Gomez Gonzalez/Twitter
Homero Gomez Gonzalez har i årtier kæmpet for at bevare monarkens habitater, og det har været medvirkende til, at forholdene for sommerfuglearten er blevet bedre de seneste år. Blandt andet fordi regeringen har forbudt skovhugst i området.

Men arbejdet bragte ham angiveligt på kollisionskurs med kriminelle, og ifølge hans familie har han modtaget dødstrusler fra en kriminel organisation.

Dagen før han forsvandt, lagde han en video på Twitter, hvor man kan se ham omgivet af monarker.

Washington Post har historien.