Charles Kinga er medvirkende ekspert i DR’s historiepodcast Bakspejl, medlem af aftagerpanel på Center for Afrikastudier (KU), kasserer og bestyrelsesmedlem i Brotherhood for Professionals of Colour samt PR-ansvarlig og bestyrelsesrådgiver i Pamoja Kenya Association Danmark.
Jeg vil gerne lykønske Danmark med lanceringen af pjecen “Afrikas århundrede,” selvom den både er længe ventet, lidt uoverensstemmende med realiteterne og for tidligt født.
For tidligt født, fordi strategien mangler noget ilt; noget ernæring. Uanset hvordan man læser den, er den kun endnu en plan, indtil den rammer implementeringsfasen.
Strategien er for tidligt født, især fordi Afrika-entusiaster og eksperter inden for Afrikastudier, samt den afrikanske diaspora, slet ikke er blevet hørt eller spurgt om, hvad de i deres dygtige akademiske og afrikanske kunnen ville kunne bidrage med.
Vi, som er en del af diasporaen og som deltager i det danske samfund, er simpelthen blevet ignoreret
Charles Kinga
Vi, som er en del af diasporaen og som deltager i det danske samfund, er simpelthen blevet ignoreret og dermed ekskluderet fra en strategi, der handler om os og vores kontinent. Det er tankevækkende i disse tider, hvor diversitet og inklusion er emner, alle sværger til. Det føles derfor, som om man taler om os og ikke med os.
Det er vigtigt at huske, at diasporaens økonomiske bidrag til Afrika udgør beløb, der er større end udenlandsk bistand, i form af impact-investering og varige økonomiske interesser. Diasporaen er altså en så væsentlig del af udviklingsfremme, at lande som Kenya har etableret et særskilt diaspora-ministerium under regeringschefens opsyn. Derfor mener jeg, at Afrikastrategien burde have været bygget op omkring sådanne realiteter.
Pandaen på savannen er foran
Hvorfor handler strategien til tider udelukkende om Kina og Rusland og ikke om selve Afrika? Omsider vælger man at præcisere de lande og regioner, der berøres af den danske indsats. Det er dog efter min mening misvisende at bruge Kinas og Ruslands markedsadgangsstrategi som argument for, hvorfor Danmark skal med i kapløbet.
Kina har været i Afrika i flere årtier nu og er selvsagt så veletableret, at man ikke kan udkonkurrere ’pandaen på savannen,’ hvis det er dét, man vil med Afrikastrategien.
Diasporaens økonomiske bidrag til Afrika udgør beløb, der er større end udenlandsk bistand
Charles Kinga
Selvom Sahel stille og roligt har udviklet sig til et problembarn, som nu styres af militærmænd og bevæbnede militser, og selvom Rwanda ikke længere anses som enfant terrible, burde man bemærke, at alt det morads, der foregår i Sahel og Françafrique, har ophobet sig i fransk varetægt.
Anti-migrationsindsatsen er for stor og for tung en elefant for EU, og derfor skal AU (Panafrika) involveres.
Men det er ikke Ruslands kolonisering, folket i disse regioner er trætte af. I begge tilfælde ser jeg det som både forsinket tænkning og i bedste fald en planlægning i uoverensstemmelse med realiteterne. Derfor kunne en dialog med diasporaen fra disse områder afbøde fodfejlene.
Altså må der findes andre løsningsmodeller end blot at forlade området, fordi der er opstået ildebrand. Lad os tage Kenya som eksempel. Danmark kan berige den ungdom, der har kunnet bremse en finanslov og afskedige en demokratisk valgt regering via demokratisk civil ulydighed og protest.
Kenyas Gen Z’s moralsk begrundede protest udsprang fra en privat overbevisning og egeninteresse, hvilket betyder, at ungdommen vil noget andet end det, der bliver præsenteret for dem i øjeblikket.
Dette set i lyset af den kenyanske regerings mangel på kapitalanskaffelse og dens snarlige kassekredit fra Kina. Skulle Danmark måske arbejde på det, Danmark er god til – fx velfærdssamfundskontrakter, opbyggelse af et socialt sikkerhedsnet og anti-korruption?
Der må findes andre løsningsmodeller end blot at forlade området, fordi der er opstået ildebrand
Charles Kinga
Kunne Danmark have inddraget de herboende afrikanere fra de udpegede områder, som arbejder i disse sektorer? Den kenyanske ungdom og befolkning skal nok finde entreprenante måder at lave forretning og vækst på, hvorfor Danmark ikke skal derned for at skabe jobs og smart tech, men for at gøde jorden for muligheden for at samarbejde om at opbygge et jobsikkerhedssystem i tilfælde af økonomisk ustabilitet.
Man kan ikke regne med en femårsplan eller noget langsigtet i forhold til Sydafrika eller Ghana, som i øjeblikket er i parlamentarisk krise. Man kunne have gået anderledes til værks i valget af disse hubs og deres kommende rolle i Afrikastrategien.
Afrikastrategien er frustrerende, fordi strategien flyver med larmende diskodans lige forbi tidens tendens. Juster disse følelser og handlinger med postkoloniens generation Z og dens karakteristiske ønske om fornyelse og løsrivelse fra en tam ledelse, der fortsat taler i ekkokammeret om den forventede bortskaffelse af Afrikas problemer.
Debatindlæg er udelukkende udtryk for skribenternes holdning.
Ligger du inde med et emne, du gerne vil debattere? På Globalnyt er alle velkomne i vores debatsektion, så tag endelig kontakt.
Er debatindlægget klar, eller har du et udkast eller blot en idé, så send os meget gerne en mail til [email protected].