Reham Yacoub sidder i sin bil med tre andre kvinder, da en motorcyklist kører op på siden af dem og i løbet af få sekunder tømmer sin automatriffel mod bilen og kører væk.
Alle kvinderne er ramt. Reham Yacoub er død på stedet, og en af de andre dør senere på hospitalet. Mordet på Yacoub, der var en kendt aktivist, kommer i kølvandet på en uge, hvor prominente aktivister i Basra i det sydlige Irak er blevet mål for ukendte gerningsmænds kugler.
Fælles for de angrebne aktivister er, at de har været med til at arrangere mange af de demonstrationer, der har rystet det etablerede Irak i et års tid, og som fik premierminister Adil Abdul-Mahdi til at gå af i efteråret 2019.
Protestbevægelsen har primært rettet sin kritik mod en trojka bestående af den sekteriske, politiske elite, ustyrlige militser og nabolandet Irans indblanding i Iraks interne anliggender.
”Hvis du gør noget eller skriver noget, som går imod ekstremisterne og de stærkt religiøse, så starter de en kampagne mod dig for at nedbryde dit image. Og dette kan inkludere direkte eller indirekte opfordring til mord på dig,” fortæller Ali Almekdam, der er irakisk menneskerettighedsaktivist, til BBC i forbindelse med mordet på Reham Yacoub.
Online opfordring til vold og drab
De dræbte aktivister havde alle modtaget kritiske, nedsættende og hadefulde beskeder. Derudover florerede der opfordringer online til at begå vold imod dem i dagene op til at de blev angrebet. Ingen har taget ansvar for drabene, ligesom ingen officielt er blevet anklaget for at stå bag mordene.
”Men vi ved allesammen, at det er de samme gerningsmænd, der står bag,” siger den irakiske aktivist Ammar al-Hilfi lidt kryptisk til Arab News.
En kilde, der er associeret med protestbevægelsen, men ønsker at forblive anonym, siger til Globalnyt, at der ikke er tvivl om, at al-Hilfi hentyder til de iransk-støttede militser:
”Det hele skete i Basra, og sådan noget sker ikke i Basra, medmindre, militserne har kendskab til det. Enten planlagde militserne angrebene, eller også kendte de til dem, og valgte ikke at gøre noget. Jeg mener, at de er skyldige i begge tilfælde.”
Den anklage bakkes op af Arab News’ undersøgelse af de onlinebrugere, der har tilskyndet til vold mod aktivisterne. Den viser, at disse brugere i andre tilfælde har udtrykt opbakning til det iranske lederskab og de iransk-støttede militser, der opererer i Irak. Også FN og vestlige ambassader i Irak har beskyldt militserne for at stå bag angrebene.
Intet håb om efterforskning
Et par dage efter drabet på Reham Yacoub besøgte den irakiske premierminister, Mustafa al-Kadhimi, hendes familie. Her forsikrede han dem om, at de skyldige vil blive fundet og straffet.
Det tror Lars Erslev Andersen, seniorforsker ved DIIS med fokus på internationale forhold i MENA-regionen, ikke meget på. For hvis en efterforskning af drabene er ensbetydende med, at premierministeren skal lægge sig ud med militserne, ”så er spørgsmålet, om han overhovedet kan gennemføre en efterforskning, selv hvis han vil,” siger Erslev Andersen til Globalnyt.
Siden al-Kadhimi kom til magten tilbage i maj, har han forsøgt at lægge en hård linje over for de bevæbnede grupper. Blandt andet har han godkendt en razzia mod en af landets mest magtfulde militser og beordret tilfangetagne demonstranter løsladt fra landets fængsler. Men razziaen endte med at give bagslag, og ordren om løsladelserne blev ignoreret længere nede i systemet.
Tilbage står et indtryk af en centralregering, der står svagt over for militserne og ikke er herre i eget hus.
Globalnyts anonyme kilde tror heller ikke på, at det er muligt at lave en dybdegående og uvildig efterforskning af angrebene:
”Selv hvis der kom en efterforskning, skal militserne og deres støtter nok sørge for, at den ikke vil nå til nogen meningsfulde konklusioner.”