Tusindvis af demonstranter blev mødt af tåregas, da de søndag endnu en gang strømmede ud i gaderne i Algeriets hovedstad, Algier, for at vise deres modstand mod Algeriets 82-årige præsident, Abdelaziz Bouteflika.
Ifølge algeriske medier blev omkring 200 demonstranter anholdt under protester to dage tidligere, hvor titusinder protesterede lige efter fredagsbønnen. Det var de hidtil største demonstrationer mod Bouteflika og hans styre. Fra demonstranternes side var protesterne overvejende fredelige, men politiet svarede igen med tåregas.
Præsident Bouteflikas jetfly søndag er landet i Genève, hvor det skal hente den skrantende præsident, skriver flere internationale medier.
Bouteflika har siden 24. februar været indlagt på et hospital i den schweiziske by, mens protesterne i Algeriet mod ham og hans styre har taget til i styrke.
Den gamle garde
Omfanget og udbredelsen af demonstrationerne har overrasket såvel algerierne som iagttagere i udlandet, skriver analytikeren Andrew Lebovich fra European Council on Foreign Relations (ECFR).
Bouteflika har været ved magten i Algeriet i de seneste 20 år. Han har stort set ikke vist sig offentligt, siden han fik et slagtilfælde i 2013.
Han har meddelt, at han genopstiller til præsidentposten for femte gang ved valget i næste måned. Det er hans intention om at fortsætte ved magten, der har udløst store demonstrationer i en lang række byer i Algeriet med krav om, at han trækker sig.
Men der er ingen oplagt arvtager, som ikke er en del af den gamle garde af krigsveteraner, ikke er i 70-80-års alderen – og som vel at mærke har militærets og elitens opbakning.
Bouteflika har forsøgt at imødekomme demonstranterne ved at love en række reformer, hvis han bliver genvalgt. Blandt andet vil han som det første indføre nye love, der sikrer en mere retfærdig omfordeling af goderne i landet, og han vil i højere grad tilgodese de unge med nye initiativer på det økonomiske og sociale område. En del af kritikken mod præsidenten og regeringen har handlet om, at unge mangler muligheder, og at den politiske elite ikke har lyttet til deres ønsker og behov.
Men løfterne blev, bortset fra et, der handler om at holde en afstemning for at finde Bouteflikas afløser, mødt med en udbredt skepsis over for, om det er de aldrende magthavere, der er de rette til at gennemføre de nødvendige reformer.
Generalstrejke under opsejling
Det er især unge, der er gået på gaden i protest mod den høje arbejdsløshed, den dårlige økonomi og den udbredte korruption. Men mange andre har sluttet sig til dem, herunder også medlemmer af Bouteflikas eget regeringsparti, Front de Libération National (FLN). Og der er ikke tegn på, at demonstrationerne er ved at gå i sig selv lige med det samme.
Nu er en omfattende generalstrejke mod Bouteflika også under opsejling, skriver netavisen El Watan.
I forvejen er mange lærere og studerende begyndt at strejke i protest mod styret, og søndag har flere andre faggrupper meddelt, at de vil slutte sig til en fire dage lang generalstrejke.
Lørdag meddelte myndighederne i Algeriet, at de studerendes forårsferie er udvidet, skriver flere medier.
Ferien skulle være begyndt 21. marts og have varet til 5. april. Nu begynder den i stedet 10. marts, altså nu, og varer til 4. april.
Uddannelsesministeriet har ikke officielt oplyst en grund til, at de studerende nu er sendt på en længere ferie.