Alle konflikters moder: Krigen går i arv

Banksy hotel “The Walled Off Hotel” I Bethlehem praler med verdens værste udsigt. Til gengæld har alle værelser udsigt til den israelske mur. Hotellet er lukket for tiden på grund af situationen.


Foto: Maja Hitij/Getty Images
Kirsten Larsen

3. september 2024

“Det er tragisk og paradoksalt, at det er parallelle processer, som de to nationer, som deres befolkninger går igennem. Hvis der er nogen, der et eller andet sted grundlæggende kan forstå hinandens traume og tilværelse, så er det virkelig de to befolkningsgrupper,” siger krisepsykolog Mozhdeh Ghasemiyani i Blå alarm.

Men i stedet fortsætter konflikten – børnene arver den fra deres forældre – og den har på intet tidspunkt siden 2. Verdenkrig været i nærheden af at blive løst.

“Så det er jo et generationstraume, et kollektiv traume, som bare er fortsat på begge sider, og som bliver værre og dybere for hver dag, der går lige,” lyder diagnosen.

Med diagnosen følger en kur, som psykologen synes FN bør være en vigtig del af. Men også FN har det svært på konfliktløsningsområdet. FN-forbundets forperson og tidligere undergeneralsekretær i FN, Jens Christian Wandel, giver et snapshot af, hvad der bremser FN i at fungere, som det var hensigten på sit absolutte kerneområde, nemlig at bevare verdens fred og sikkerhed.

Lyt til en del af kuren for en løsning af verdens måske sværeste konflikt at løse og mød to af verdens kriseknusere i Blå alarm – en podcast fra Globalnyt. Blå alarm bliver produceret af Buster Kirchner, Kirsten Larsen og lyddesigner Jonas Johs Andersen med støtte fra Hermod Lannung-fonden.