Analyse fra Dansk Industri: Vækstlandene spurter fra Vesten

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Klodens vækstnationer – hvoraf langt de fleste befinder sig i Den 3. Verden – står nu samlet set for over halvdelen af den økonomiske aktivitet i verden. Dermed vejer de mere til end alle de gamle industrilande tilsammen, skriver Berlingske fredag.

Mens de såkaldte emerging markets i 2000 udgjorde 37 procent af verdens bruttonationalprodukt (BNP), korrigeret for købekraft, udgør de i dag over 50 procent, viser beregningerne i en analyse fra Dansk Industri (DI).

Chefanalytiker i DI, Allan Sørensen, forklarer, at udviklingen er gået specielt stærkt de seneste 10 til 15 år og er speedet op af de finans- og gældskriser, der har ramt de vestlige lande siden 2008.

“Tendensen om, at emerging markets spiser sig ind på verdensøkonomien, kommer til at fortsætte, men nu hvor der begynder at komme vækst igen i kriseramte lande i Vesten, bliver tempoet nok mindre”, siger han

Allan Sørensen opfordrer danske virksomheder til at holde fokus på vækstlandene.

Både de store såsom Indien, Kina, Brasilien og Sydafrika såvel som mindre lande i “næste bølge”, fortrinsvis i Sydøstasien, men efterhånden også i Afrika syd for Sahara og Latinamerika.

Man kan klikke ind til hele analysen fra DI via
http://di.dk/Opinion/danskoginternationalokonomi/Pages/Forsatdanskeksportpotentialeivaekstlandene.aspx