Nik Bredholt
Nik Bredholt (f. 1966) er Sekretariatsleder i Religion & Samfund (Resam).
Han har arbejdet med udvikling og nødhjælp de sidste 23 år, hvoraf de 13 er blevet tilbragt i udlandet med bopæl i Rom som Nødhjælpskoordinator for Caritas Internationalis, i Nairobi som Regional Nødhjælpskoordinator for CAFOD, og i London, som leder af nødhjælpskontoret i CAFOD.
Han har været Programchef i Danmission og derefter udsendt som Regionsleder i Afrika også for Danmission, og er aktiv i debatten om dialogarbejdet og religions rolle i samfundet.
Vi har købt rigeligt mad til køleskabet, og bilerne er fyldt helt op. Der er fyldt ekstra diesel på generatoren, købt drikkevand til flere dage og ekstra taletid på telefonerne. Vi mangler ekstra kaffe, men det må endnu kunne fremskaffes.
På søndag er der nemlig valg i Zanzibar og hele Tanzania, og sådan en begivenhed kræver sin forberedelse. Valg er meget mere end at gå hen og stemme.
På det helt jordnære plan handler det om, at valg gør folk bange. Rigtig mange siger spontant, at de glæder sig til valget er overstået. Den næste uge er fyldt med usikkerhed, og mange butikker lukker, og vil først lukke op igen, når indehaveren er sikker på, at der ikke bliver ballade.
I forhold til tidligere valg er optakten dog fredelig. Når de politiske grupper møder hinanden smides der ikke med sten. Men der er alligevel mennesker, som kommer til skade ved valgmøderne, og pressen skriver forbavsende lidt om det.
Det er dog ikke pga. vold eller kaos, men overstadige mennesker, der kører vildt i overfyldte biler. Folk står nærmest på hovedet af hinanden, når de skal til og fra valgmøder. Fest og alkohol – og bilkørsel. Det er en farlig cocktail.
Op til valget har mange politikere fra regeringspartiet CCM skiftet skib og støtter nu oppositionen. Selv oppositionens præsidentkandidat fra CHADEMA, er tidligere CCM toppolitiker.
Det betyder i realiteten, at selv hvis der kommer en ny regering, så er der rigtig mange af de sammen mennesker, der har siddet på magten alle årene – som bliver siddende.
Ikke skabt til forandring
Systemet er ikke skabt til forandring. Sheik Talib Juma fra det afrikanske muslimske agency mener, at det er systemet, som skal forandres. ”Vi har haft demokrati i mange år, hvorfor ikke forsøge at gøre det på en anden måde? I Tanzania har man haft det samme parti ved magten siden uafhængigheden, og de mener, at de ejer magten. Flerpartisystemet blev ikke indført fordi det regerende parti ønskede det, men på grund af pres udefra. De har hele tiden søgt at forhindre at et flerpartisystem fungerer og bygget systemet op ud fra den ide. ” På den front er der intet nyt!
Derimod er det nyt, at når der er optræk til ballade, så reagere myndighederne, når de bliver alarmeret, og det er noget, som almindelige mennesker kan glæde sig over trods alt.
Et af de store diskussionspunkter er, hvorvidt de stemmeberettigede skal gå hjem fra stemmestederne, når de har stemt.
Den siddende præsident, Kikwete, har meget klart sagt, at folk skal gå hjem. Politiet siger der samme.
Oppositionen, som har en god grund til ikke at stole på valgkommissionen, mener, at folk skal blive på valgstederne og sørge for, at valget går rigtig til for sig. Det er opskriften på ballade!
På søndag skal vi ikke hen og fylde op ved valgstederne. Vi vil holde os langt væk og bede en bøn om et fredeligt udkomme.
Det rækker for vidt at bede om, at et demokratisk valg, der kunne blive til gavn og positiv forandring i et af de fattige Afrikanske lande, som slet ikke burde være et fattigt land, om politikerne gjorde deres arbejde ordenligt.