Apples historiske overskud har en dårlig bismag

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Bue Heckmann, U-landsnyt.dk

Apple er god til at tjene penge. Rigtig mange penge endda. I løbet af de sidste tre måneder i 2014 tjente virksomheden mere end nogen anden virksomhed har gjort på tre måneder. Apple kæmper imidlertid stadig med anklager om dårlige arbejdsforhold blandt deres leverandører.

I sidste kvartal tjente Apple 118 milliarder kroner, hvilket er det største overskud en virksomhed nogensinde har skabt på tre måneder.

Selskabet kom ud med en omsætning på 491 milliarder kroner for kvartalet, hvilket svarer til Googles omsætning for hele 2014.

Det imponerende resultat er hovedsageligt drevet af vækst fra deres iPhone salg, der rundede 74,5 millioner solgte iPhones på bare tre måneder. Det svarer til at der er blevet købt 34.000 iPhones hver time i de sidste tre måneder.

Kæmper mod anklager om dårlige arbejdsforhold

Til trods for, eller måske netop på grund af dette gigantiske overskud, så kæmper Apple stadig med flere sager om dårlige arbejdsforhold og miljøtiltag hos deres mange leverandører.

BBC offentliggjorde i december 2014 en dokumentar om arbejdsforholdene på den kinesiske fabrik Pegatron, som blandt andet samler iPhones 6 for Apple.

Nogle journalister gik undercover for at filme arbejdsforholdene på fabrikken. Her fandt de blandt andet, at de ansatte var tvunget til at se bort fra feriedage og pauser for at kunne følge med den øgede efterspørgsel fra Apple.

En af journalisterne oplevede således at blive tvunget til at arbejde 16 timer i streg.

“Every time I got back to the dormitories, I wouldn’t want to move,” forklarer en journalist til programmet.

Det er ikke første gang, at Apple står overfor sådanne anklager. I 2010 begik 14 ansatte selvmord på grund af dårlige arbejdsforhold hos en af Apples størst leverandører Foxconn.

Dengang lovede Apple at løse problemet og indførte blandt andet nye arbejdsmiljøregler i 2012.  På trods af disse regler bliver de tilsyneladende ikke overholdt af alle deres leverandører.

Apple arbejder løbende med at finde på løsninger

I dokumentaren anførte Apple, at den ikke var enig i alle konklusionerne og at virksomheden tilsyneladende gør hvad den kan for at forbedre forholdende.

“We are aware of no other company doing as much as Apple to ensure fair and safe working conditions,” fortalte Apple således til BBC I forbindelse med dokumentaren.

Desuden arbejder virksomheden løbende med at forbedre arbejdsvilkårene hos leverandørerne.

“We work with suppliers to address shortfalls, and we see continuous and significant improvement, but we know our work is never done.”

Så er spørgsmålet blot, om en virksomhed der tjener 118 milliarder kroner på et kvartal ikke burde være bedre til at forbedre arbejdsvilkårene hos deres leverandører.