Artist talk: at lægge til og trække fra

Forfatter billede

I Nedre Tårn Galleri i Nikolaj Kunsthal fortæller Jeannette Ehlers om sin metode. Hun lægger til og trækker fra. Dermed fjernes noget vigtigt, og noget andet placeres som erstatning. Hun vil gerne fastholde en åbenhed og lethed i sine værker, sådan at enhver bliver budt velkommen – men formålet er, at vi skal stille spørgsmål, som vi ellers ikke tør formulere.

Jeannette indleder med at byde alle velkomne og siger, at hun forventer, at alle har set udstillingen (ellers er den jo lige nedenunder, og kan ses efterfølgende). Derfor vil hun ikke tale om de værker, som er med på udstillingen. Derimod præsenterer hun nogle af sine tidligere værker for at demonstrere sin metode.

At lægge til og at trække fra

Hun fjerner noget vigtigt fra de videoer og billeder, hun arbejder med. I dette fravær af noget væsentligt, møder man sig selv på en ny måde. Fokus på hvad der er vigtigt flytter sig. Dermed tvinges vi til at opfatte verden på en ny måde, og man møder sig selv.

Videoværker og billeder

For at illustrere hvad der sker, viser Jeannette Ehlers en række eksempler. I en video fra sin egen opvækst ser vi Jeannette Ehlers som voksen med lille Jeannette (som barn) i favnen. Mor er erstattet med voksne Jeannette. Den giver en fantastisk fornemmelse af at møde sig selv i en forskudt tidslomme. Her formidles en enorm intimitet og kærlighed. Selvom det jo egentlig er mærkeligt, så virker det utroligt smukt og fortryllende.

I en anden video ser vi bøger på reoler. Foran anes konturen af en dansende krop. Bøger bevæger sig og forsvinder. De falder ud af reolen. Imens ser vi den dansende krop bevæge sig. Bøgerne falder ned i kroppen og opsluges af den, indtil reolen er helt tømt for bøger. Kroppens bevægelser fortsætter lifligt, let og smidigt – præcis som Jeannette Ehlers ønsker, at hendes værker skal være.

Brunt Dannebrog med kokos

Som del af sit afgangsprojekt på Kunstakademiet skabte Jeannette Ehlers et Dannebrog lavet af negerboller (som vi nu ikke længere kalder negerboller, men flødeboller). Korset i Dannebrog er lavet af negerboller med kokos, mens de ellers røde felter i flaget her er brune. Dannebrog er blevet brunt og hvidt, sådan som også Danmark er.

Konfronteret med negerbolle-flaget husker jeg mit eget forbrug af negerboller som barn. Jeg foretrak dem med kokos. Hvad betyder det? Ville jeg helst spise hvidt, eller var det en uerkendt skyldfølelse over at spise de brune? I dagens Danmark kan man for øvrigt også købe hvide flødeboller, altså med hvid chokolade.

Manifestationer

Værkerne skal ifølge Jeannette Ehlers være manifestationer, angreb imod det som ikke siges, men som bør og skal siges. Disse manifestationer skal således få os til at tale om tabuer, så som slaveri i Dansk Vestindien og Danmark som kolonimagt i det hele taget.

Yderligere information om udstillingen og kunstneren findes på Nikolajs hjemmeside og kunstnerens egen hjemmesiden, jf. links nedenfor.

Jeannette Ehlers
Say it out loud!

Udstillingsperiode
15.marts – 25.maj 2014
www.jeannetteehlers.dk

Tirsdag – søndag: 12-17 (torsdag: 12-21)
Entré: 20 kr.
Onsdag: gratis

Nikolaj Kunsthal
Nikolaj Plads 10
1067 Kbh. K
www.nikolajkunsthal.dk