Askavusa – minder om migranter

Laurits Holdt

Af Gérard Corpataux, Emmaus Europa

En delegation fra den humanitære organisation Emmaus besøgte i april den italienske ø Lampedusa, der er opsamlingssted for tusinder af bådflygtninge fra Afrika og Mellemøsten. Her sammenfatter en af deltagerne sine indtryk fra besøget.

På den italienske ø Lampedusa findes foreningen Askavusa og huset af samme navn, som er et dokumentationscenter for migration. Dokumentationen består i, at der udstilles effekter, som er skyllet i land på øen og formodes at have tilhørt mennesker, der forfulgte en drøm om et bedre liv i Europa.

I dagene 3.- 6. april 2014 havde Lampedusa besøg af Emmaus Europas repræsentantskab heriblandt Gérard Corpataux, som er national delegeret for Schweiz og har skrevet de følgende linjer.

Læs mere om besøget i artiklen Rystede Emmaus-folk på Lampedusa: Skandale for Europa.

Lampedusa, en ø, en drøm, håbet om et bedre liv, derovre, på den anden side af havet.

Tvunget til at forlade sit hjem, på flugt fra krig, sult og diktatur.

Afsked med alt hvad man kender og alt hvad man ejer, for et spinkelt glimt af håb. Men for hvilken pris?

Trodse havet selv om man ikke kan svømme, sammenstuvet ombord på forsømte skibe.

Tvunget til at ligge uden at røre sig for at undgå at kæntre.

En uendelig rejse, plaget af tørst og stillet over for voldelig undertrykkelse fra de stærkeste, nogle gange efterladt på havet, magtesløs lidelse, i kamp mod voldsomme storme.

Risikere døden for at opnå livet og friheden …

Foran en kirkegård af sammenstyrtede skibe, tilfældigt stablede, med store huller, rustne maskiner tæret af saltvandet … et bjerg af håb og tro gået på grund på havnen på Lampedusa.

En primitiv tavle, foran de anonyme gravstene, der oplyser os om datoen for katastrofen. Et glimt af historien, der angiver den tilstand, hvori ligene blev fundet: mødre med børn der var blevet kvalt, raske børn der var døde af tørst eller var druknet, fordi de ikke kunne svømme, eller som blev fundet i fiskernes net.

Askavusa. I en bygning åben for offentligheden, viser denne forening de flygtendes beskedne ejendele, som blev skyllet op på øens strande: tøj, redningsveste, vandflasker syet ind i stofposer, pander, gummisko … alt sammen hængende ned fra loftet i dokumentationscenteret.

Askavusa – et mindernes sted så vi ikke glemmer deres håb, deres lidelse, deres kamp og nederlag. Så vi husker at vores lande, de rige lande, er ansvarlige for denne situation, fordi vi ikke ønsker at dele med disse mennesker, der er tvunget til at risikere deres liv for ikke at dø af sult i deres eget land. Vi kan ikke længere ignorere det faktum, at de desperat har forsøgt at krydse vores egoistiske og frygtsomme grænser – kun for at støde imod en mur af militær undertrykkelse.

Frontex er et toldagentur etableret og finansieret af de europæiske lande. Med sikkerhed som undskyldning, deporterer agenturet alle migranter til forvaringscentre, der ligger spredt ud over de europæiske lande i Middelhavsregionen.

Lampedusa minder os om vigtigheden af ikke at afskære os selv fra resten af verden, at forblive modtagelige og åbne over for menneskers tårer og de lidelser, som vores brødre og søstre uden for må gennemgå. De fattigste mennesker og de, der må udstå flest lidelser i vores tid, er de migranter, der dør ved tærsklen til Europa, ved foden af vores egoisme.

Vi, Emmaus Europas repræsentantskab, har været vidner til dette. Vi må tage det som en udfordring og fortsat arbejde sammen for at skaffe brød til dem, der sulter og skabe sult efter retfærdighed hos dem, der har brød nok.

I Emmaus’ historie vil Lampedusa stå tilbage som et sted, en oplevelse, en mulighed for at stå ansigt til ansigt med nogle, der gjorde det synligt for os, præcist hvor privilegerede vi er. Vi må fortsætte med at gå mod strømmen og fortsætte vores kamp for at byde de mennesker, som ingen vil have, velkomne.

Download Gérard Corpataux’ indlæg i den originale fransk-sprogede udgave (PDF).

Se billeder fra delegationen fra Emmaus Europas besøg på Lampedusa (PDF)

Gérard Corpataux er til daglig leder af Emmaus-Samfundet i Etagnières ved Lausanne i Schweiz.

Indlægget er oversat for Genvej til Udvikling af Gitte Vejlgaard.

Om Askavusa

Askavusa er en forening af unge på Lampedusa, etableret i 2009 I 2011 støttede foreningen de tunesiske immigranter på øen. Foreningen organiserer også kunst- og kulturarrangementer, bl.a. en årlig international filmfestival om temaet immigration.

Askavusa betyder på siciliansk dialekt ”på bare fødder”.

Dokumentationscenteret blev åbnet i januar 2014.

Italienskkyndige kan læse meget mere om Askavusa på foreningens websted og på Lampedusa-festivalens websted. På sidstnævnte er enkelte afsnit oversat til engelsk og fransk.