Målsætningen for klimaforhandlingerne er at vedtage en international klimaaftale i Paris ved slutningen af året, der kan holde temperaturstigningen under 2 grader.
Derfor var emnet for en debat ved European Development Days i Bruxelles torsdag den kommende klimaaftale.
I forbindelse med aftalen skal alle lande offentliggøre deres bidrag til aftalen i løbet af året. Der var deadline i slutningen af marts, men indtil videre er det kun få lande, der har meldt ud. Bhutan er ikke en af dem.
Derfor spurgte moderatoren, Simon Maxwell fra Overseas Development Institute, hvad Bhutans ambition er.
”Vores ambition er at overleve”, svarede den bhutanske premierminister Tshering Tobgay.
Det kan blive svært nok for de lille land, der vil blive hårdt ramt, selv hvis temperaturstigningen begrænses til 2 grader.
”En stigning på to grader globalt vil føre til langt højere temperaturstigninger i bjergene. Det vil betyde smeltende is, oversvømmelser, tørke, ørkendannelse. Vi kan ikke tilpasse os klimaforandringer, som andre lande kan. Vi vil ikke være i stand til at eksistere”, fortalte han.
Aftale vil næppe holde temperaturstigningen under 2 grader
Det ser dermed sort ud for bhutaneserne, for der er ikke meget, der tyder på, at man får vedtaget en klimaaftale i Paris, der vil holde temperaturstigningen under 2 grader.
”De nationale bidrag fører os næppe til 2-grader målet. Det er, hvad man kan sige ved at kigge på, hvad der er kommet på bordet”, sagde Jos Debelcke, generaldirektør for klima i Europa-Kommission.
Det fik moderatoren af debatten ved European Development Days i Bruxelles til at stille et nærgående spørgsmål, sandsynligvis med klimaforhandlingerne i København i 2009 i tankerne.
”Er I ved at forberede os på en skuffelse”, lød det.
”At begynde arbejdet er den vigtigste ting at gøre. Selvom aftalen i Paris ikke bliver tilstrækkelig ambitiøs, kan vi stadig nå det”, svarede Delbecke.
Ved klimaforhandlingerne i 2009 forventede alle en international aftale om klimaet, men det endte i stedet med en fiasko. Forventningerne var dengang skruet meget i vejret. Måske vil verdens ledere i det mindste undgå dette denne gang, så et eventuelt fald bliver knap så dybt.
Simon Maxwell rundede eftermiddagens debat af med at komme med et par konkluderende udsagn fra diskussionen.
”Hvis vi ikke får en stærk Paris-aftale, vil udvikling intet betyde, og vi kan smide de nye, bæredygtige udviklingsmål ud af vinduet”, sagde Maxwell, og fortsatte.
”Paris er begyndelsen, ikke enden”.