Håndværkere uden Grænser viser, hvad et ligeværdigt samarbejde er

Bjarne Ørbekker på besøg hos snedkergruppen i Mozambique i 2018; her med Dona Rosa.
Foto: BISU Håndværkere uden Grænser
Forfatter billede

28. november 2021

De grænseløse

I adventskalenderen ”De Grænseløse” kaster Globalnyt lys på de organisationer, der kalder sig selv for ”uden grænser, men som ikke er lige så velkendte som lægernes organisation. 

Journalist Pernille Baade Jensen interviewer gennem fire adventssøndage en af personerne bag fire udvalgte organisationer og dykker ned i deres arbejde med at skabe solidaritet og et fagligt fællesskab på tværs af landegrænser.

1. søndag i advent: BISU Håndværkere uden Grænser

2. søndag i advent: Mejerifolk uden Grænser

3. søndag i advent: Tandsundhed Uden Grænser

4. søndag i advent: Økonomer uden Grænser

BISU Håndværkere uden Grænser er en af de mange organisationer i Danmark, der kalder sig for “uden grænser”. 

”Det er jo lidt poppet, men jeg synes, at det passer meget godt til os, fordi det vi laver, kan vi lave hvor som helst. ,” siger Bjarne Ørbekker. Han er blikkenslager, og det var ham, der i 2000 grundlagde BISU.

“Ideen er jo bare, at vi hjælper vores kolleger i nogle andre lande. Så det er ikke sådan, at vi tænker, at vi laver verden voldsomt om, men det vil vi meget gerne,” siger han.

Organisationens historie begynder, da Bjarne Ørbekker i 1998 tager til Mozambique med sin familie. Her opdager han, at de fleste håndværkere ”kunne udrette de mest utrolige ting blot med deres hænder og noget simpelt værktøj”, som han fortæller i en video om organisationen fra 2019. 

Lige siden har Ørbekker, der i dag er organisationens sekretær, gennem BISU støttet håndværkere i det globale Syd.

Snedkerværkstedet i Messica

BISU Håndværkere uden Grænser har i dag omkring 50 medlemmer og er baseret på frivilligt arbejde. Den udspringer af byggeselskabet Maj, og alle medarbejdere i selskabet er også medlemmer af BISU. Organisationen arbejder hovedsageligt med håndværkere i den uformelle byggebranche, og den har tre ben: Den skal sikre bedre værktøj til de lokale samarbejdspartnere og hjælpe dem til videreuddannelse og til at organisere sig.

Historisk har BISU arbejdet både i lande i Mellemamerika, Nepal og Mozambique, men i dag er det primært håndværkere i Mozambique, organisationen samarbejder med. Nærmere bestemt en gruppe snedkere i landsbyen Messica, som ligger tæt på grænsen til Malawi. 

Snedkerne driver et mindre værksted, der fungerer som en forening. Det beskæftiger på nuværende tidspunkt otte snedkere og seks lærlinge, som alle giver et mindre beløb for at kunne bruge værkstedet, udstyret og maskinerne. Beløbet, der samles ind, går til foreningen. Værkstedet stammer helt tilbage fra dengang, da Mozambique var en koloni under portugisisk styre – landet fik selvstændighed i sommeren 1975 – og derfor er værktøjet og maskinerne i værkstedet også ved at være godt slidte, forklarer Bjarne Ørbekker, der besøgte værkstedet i 2018. Det er blandt andet derfor, BISU samler penge ind til håndværkerne, så de kan få nyt udstyr.

Julemarked i Sydhavnen
Organisationen samler penge ind på forskellige måder for at understøtte sine projekter. En af de mere utraditionelle måder er gennem det årlige julemarked i Bjarne Ørbekkers haveforening hjemme i Sydhavnen i København.

”Her strikker damerne og laver alt muligt andet, og jeg vil så gerne være med, fordi jeg synes, at det er en spændende social begivenhed, men fordi jeg er håndværker, så gider jeg ikke sidde og nørkle med noget kreativt.”

“Derfor valgte jeg at lave et værksted i stedet, hvor folk kan lave deres egne ting og betale 50 kroner for det. Pengene går til projektet i Mozambique – så er jeg ude over alt det der med at have det dårligt med at lave ting uden at få penge for det,” griner han.


BISU Håndværkere uden Grænser blev startet af blikkenslager Bjarne Ørbekker i år 2000. Organisationen hjælper håndværkere i det globale Syd med at skaffe bedre værktøj, efteruddannelse og organisering. I dag har den cirka 50 medlemmer i Danmark.

Pengene til dens projekter kommer fra forskellige kanaler – blandt andet julemarkeder og støttepuljer gennem CISU og Merkur Fonden.


For de par tusinde kroner, som Bjarne Ørbekker og BISU tjener på julemarkedet, kan de bidrage til bedre værktøj til snedkerne i Messica, men organisationen vil også gerne hjælpe med videreuddannelse og organisering i snedkerforeningen.

Da Bjarne Ørbekker startede BISU tilbage i start-00’erne, begyndte han at undervise nogle af håndværkerne i Messica i taglægning, tagrender og nedløbsrør, men i dag er det ikke længere nødvendigt at lære det hele selv – der findes nemlig en app, der kan hjælpe med det tekniske i forbindelse med taglægning. Derfor har Ørbekker nu en ny idé, som er til debat mellem BISU og værkstedet i Messica: Nemlig, at de dygtigste håndværkere lærer at bruge appen og derefter videreuddanner de andre håndværkere og lærlinge, så de alle kan bruge appen til taglægningen.

Samarbejdet med CISU

Udover bidragene fra julemarkedet, modtager BISU også midler fra støttepuljer, som de søger hos for eksempel paraplyorganisationen Civilsamfund i Udvikling (CISU), der favner godt og vel 300 civilorganisationer. Gennem CISU har BISU to gange modtaget bevillinger til at kunne formidle om deres projekter i Mozambique som for eksempel en video om snedkerværkstedet i Messica.

CISU understøtter også deres medlemsorganisationer gennem vejledning til ansøgning af deres puljer og rådgivning til kapacitetsopbygning i de lande, som organisationerne samarbejder med i det globale Syd.

”Håndværkere uden Grænser er en af de organisationer, der er i et meget ligeværdigt partnerskab med Mozambique. De har kæmpe respekt for hinanden og lærer af hinanden,” forklarer Kim Jensen, kommunikationsmanager i CISU.

CISU har også ageret mellemled i et samarbejde mellem BISU og regeringen i Bhutan, som efterspørger hjælp til at uddanne håndværkere i det lille asiatiske kongedømme. På nuværende tidspunkt er det hovedsageligt indiske migrantarbejdere, der arbejder på byggepladserne i Bhutan, hvilket har været et problem under pandemien, hvor landegrænserne har været lukket. Derfor har Bhutans ministerium for tekniske spørgsmål henvendt sig til CISU for at finde hjælp til at uddanne bhutanske håndværkere. 

CISU har henvist Bhutans regering til BISU, for som Bjarne Ørbekker beskriver, er BISU de eneste med netop det fokus i Danmark.

”De skulle finde nogle, der har med håndværk at gøre, og den eneste, de fandt, var os. Det vidste jeg egentlig godt, men CISU har også lidt godt af at opdage det,” griner han.

Aftalen med Bhutan er endnu ikke faldet helt på plads, men håbet er, at samarbejdet officielt kan begynde inden alt for længe.