Børnenes U-landskalender 2023 bliver for første gang arrangeret af to ngo’er

Piger i Sierra Leone efter en fodboldkamp. Sport skal være indgangsvinkel til at diskutere ligestilling i Børnenes U-landskalender 2023.


Foto: FANT
Søren Steensig

2. januar 2023

Når træerne begynder at tabe de orange blade, og nedtællingen til julen 2023 så småt begynder, skal de danske børn med til Sierra Leone. For første gang i Børnenes U-landskalenders historie har to civilsamfundsorganisationer i et partnerskab vundet udbuddet.

Der vil både være sport, læring og ligestilling flettet sammen med årets julekalender i 2023, når Danmarks Radio, en kendt dansk børnebogsforfatter, Udenrigsministeriet og de to civilsamfundsorganisationer Dreamtown og For A New Tomorrow (FANT) samt deres partnere i Sierra Leone tæller ned til julen 2023.

DR, Danida og en udvalgt civilsamfundsorganisation har siden 1962 stået bag Børnenes U-landskalender, der hvert efterår sætter fokus på et udviklingsland med tv-udsendelser, undervisningsforløb og låge-julekalender.

Alle med på holdet og pigerne på banen

Julen 2023 kommer til at stå i ligestillingens tegn, når særligt pigers og kvinders rettigheder og kønsnormer bliver tema for arbejdet omkring julekalenderen. Sport og uddannelse bliver indgangsvinklen for at få alle med på holdet, både i Sierra Leone og Danmark.

Inspirerende og kompetente trænere og undervisere vil støtte og motivere pigerne til at gå på banen i Sierra Leone. Både de unge, der drømmer om at blive verdensmestre med en bold, og dem, der drømmer om at blive verdensmestre i computer og IT.

Piger og kvinder har stadig dårligere adgang til uddannelse og arbejde i Sierra Leone. (Foto: Dreamtown)

Samtidig skal omkring 100.000 danske børn på cirka 1000 danske skoler gennem leg og kreativitet lære om Sierra Leone, ligestilling, pigers rettigheder, og alle de ting, de har til fælles med børn og unge i det vestafrikanske land.

Sierra Leone er for mange især kendt for borgerkrig, bloddiamanter og ebola. Op mod en tredjedel af den kvindelige befolkning bliver stadig giftet bort, inden de er fyldt 18. Det syn på Sierra Leone vil julekalenderen gøre op med, lyder det i en fælles pressemeddelelse fra de to organisationer bag projektet.

Julekalender skal vise andre sider af Sierra Leone

Sierra Leone har nogle af de smukkeste strande i Vestafrika, en utrolig gæstfri befolkning og en ung generation fyldt med drømme og talent.

Med julekalenderen vil der blive fortalt historier om børn og unge, der surfer på de vilde bølger ud for Sierra Leones kyst. Piger, der drømmer om at blive verdens bedste fodboldspillere. Unge kvinder, der drømmer om at være eksperter, når computeren strejker.

Dreamtown har arbejdet i Sierra Leone siden 2010 med fokus på sikkerhed og uddannelse særligt for piger og unge kvinder i byerne Freetown, Koidu og Makeni.

For A New Tomorrow (FANT) har arbejdet i Sierra Leone siden 2012 med særligt fokus på at fremme pigers rettigheder gennem sportsfællesskaber i Freetown, Makeni, Masiaka, Magburaka, Rogbesseh, Bo og Kenema.