Juleklokkerne ringer. Der er to måneder til juleaften, og kun 38 dage til at første låge i årets U-landskalender må åbnes.
Danske børn og deres forældre har siden 1962 sikret et overskud på 190 millioner kroner til at hjælpe børn rundt omkring i verden til en bedre tilværelse. I år går overskuddet til børn i Bangladesh.
Nærmere bestemt skal projektet få flere børn i hovedstaden Dhakas slumkvarter til at gøre skolen færdig, da halvdelen dropper ud inden 9.klasse.
I Bangladesh er det ulovligt at blive gift, inden man fylder 18 år. Alligevel bliver 60 procent af pigerne giftet bort, inden de er voksne. Dermed frarøves de muligheden for at få en uddannelse og chancen for at kæmpe sig ud af fattigdom.
For drengenes vedkommende skal de bidrage til familiens økonomi og bliver derfor taget ud af skolen for at arbejde.
Sidste års projekt handlede om børn der var flygtet fra Syrien til nabolandende Jordan, Libanon og Tyrkiet. Det var Dansk Flygtningehjælp, der stod bag projektet, om at give de mange børn en bedre start i deres nye land.
Kendte ansigter er med
Lanceringen af dette års U-landskalender foregår ved fire lanceringsarrangementer på fire folkeskoler rundt omkring i landet. Onsdag den 23. oktober foregik det første arrangement på Gl. Hasseris Skole i Aalborg. De næste otte dage vil arrangementet rykke til Sønderborg, Svendborg og Roskilde, hvor kendte ansigter vil deltage.
Som de foregående år er kalenderen meget mere end blot en lågekalender. På hjemmesiden åbner et helt interaktivt univers sig, hvor børn og forældre kan gå på opdagelse i landet, lytte til gode historier, lære børnene fra Dhaka at kende eller lave sin egen digitale låge-kalender.
Elias, Caroline, Salomon og Melina fra DR Ultra’s serie ’Klassen’ har besøgt Bangladesh, hvor de får lov at prøve nogle af de udfordringer, som er lokale unges almindelige dagligdag. Hvordan det går, kan man følge med i på hjemmesiden. Videoerne sendes også som optaktsprogrammer på DR Ultra i løbet af november.
TV-vært Bubber har også besøgt nogle af de skoler i slummen i Bangladesh, som overskuddet går til og sangeren Shaka Loveless har lavet årets sang ’Op for Dhaka’. Begge kan opleves til lanceringsarrangementerne eller på hjemmesiden.
Hvert år bliver der derudover skrevet en børnebog om årets land, i år er det forfatter Kenneth Bøgh Andersen, der står bag fortællingen ’Trækfuglen’ om den modige Farjana, der bor med sin familie i et skur i storbyens slum.
Traditionen tro
Julen betyder for mange børn, at man hver aften kan se årets julekalender i fjernsynet. DR startede traditionen i 1962, og siden da er der hvert år blevet sendt en julekalender på 24 afsnit, der også er en del af Børnenes U-landskalender.
I år er der faktisk hele to julekalendere, da den ene tager udgangspunkt i DR1’s ’Julestjerner’ og den anden i DR Ramasjangs julekalender ’Storm på Stillevænget’.
Og ligesom de foregående år koster Børnenes U-landskalender 45 kroner og kan købes i diverse supermarkeder og boghandlere.