Brasiliansk virkelighed leveret til sofaen

Forfatter billede

Inspireret af sin faders rastløshed, der gang på gang forlader familien uden varsel, og tilskyndet af sin moders manglende evne til at vise nærhed og omsorg, forlader Alice sine vante rammer i den brasilianske by, hun er vokset op i.

Efter at have rejst rundt i Brasilien og arbejdet på må og få, bringer kærligheden Alice til Europa, og hun bosætter sig i Berlin med sin kæreste, Romeo. De bliver gift kort tid efter, men fortidens spøgelser indhenter hende og hun har svært ved at passe ind – både i Romeos familie og i den fremmede kultur, hun møder i Tyskland. Efter et forlist forhold og et selvmordsforsøg vender hun tilbage til Brasilien og vi ser hende til sidst sidde på en veranda i aftensolen flere år senere, hvor hun mindes tiden der gik.

Levende fortælling om at drømme sig væk
Bogen omkranses af et overodnet rejsetema med både Alices rejse, hendes fars opbrud og en gennemgående fascination for rejsende, men bogen handler ikke kun om rejsen og det at ankomme til selve rejsedestinationen. De levende beskrivelser af de forskellige steder og personer som Alice ser og møder på sin vej skaber et komplekst billede af Brasilien og det er en vigtig del af fortællingen. Pigens opvækst og bagland er med andre ord også i centrum og de er begge med til at give læseren en dybere forståelse for både person og miljø.

Hun er sin egen med en stærk vilje som sin fader, og hun har generelt svært ved at passe ind i den brasilianske virkelighed, hun er vokset op i – en virkelighed præget af landets tid som koloni og som er årsag til de klasse- og raceforskelle, der præger lokalmiljøet. Det at skulle leve op til moderens og samfundets forventninger om hvordan en ung sort pige bør opføre sig viser sig at være en udfordring for Alice. Hun drømmer i stedet om en anden virkelighed langt væk fra den dagligdag, hun kender til.

Anbefalingsværdig rodløshed
Cida de Souza Schmidt-Madsen er selv opvokset i den nordøstlige del af Brasilien, hvor fortællingen finder sted, og det kan i høj grad mærkes, når man læser bogen. Alices møde med mennesker fra flere forskellige samfundslag på sin rejse gennem landet giver et kort, men detaljeret og komplekst billede af Brasilien, og det fanger læserens interesse fra start til slut.

Med rejsetemaet som den røde tråd formår forfatteren at binde fortællingen sammen på fin vis og på den måde beskrive en rodløshed hos Alice, der mere end noget andet bunder i manglende omsorg og forståelse fra familien og det lokale samfund. Hun konstruerer desuden sætninger, der levende illustrerer hovedpersonens tankestrøm og (særligt i starten) barnlige sind, og det resulterer i en medrivende og letlæselig fortælling, der varmt kan anbefales. 

 

Titel: Alice
Forlag: Tiderne Skifter
Forfatter: Cida de Souza Schmidt-Madsen