Bredt flertal i Folketinget stemmer for at sende mobil radar til Irak

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Alle Folketingets partier med undtagelse af Enhedslisten og Alternativet stemte tirsdag for regeringens forslag om at sende en mobil radarenhed til Irak. Med beslutningen udsendes op til ca. 30 personer som led i det danske bidrag til den amerikansk-ledede koalition, der støtter Iraks regering i kampen mod Islamisk Stat.

Efter hjemtagningen af de danske F16-fly den 1. oktober omfatter Danmarks militære bidrag til indsatsen mod Islamisk Stat/ISIL nu, foruden radarbidraget, et kapacitetsopbygningsbidrag i Irak på op til ca. 120 soldater og op til ca. 20 stabsofficerer tilknyttet koalitionens hovedkvarterer, skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Ingen tidsbegrænsning

Der er ikke sat en tidsmæssig begrænsning på disse bidrag, der, ligesom F16-bidraget var, er udsendt på baggrund af beslutningsforslag B123, som blev vedtaget i oktober 2014.

Regeringen ønsker at Danmark, forventeligt i 2016, igen skal bidrage med kampfly til den globale koalitions indsats mod ISIL. Det er naturligvis betinget af koalitionens behov, den militære vurdering og situationen i øvrigt, ligesom sagen naturligvis vil blive drøftet med Folketingets partier, skriver Udenrigsministeriet i pressemeddelelsen.

Opgaven for det danske radarbidrag vil være at bidrage til opbygningen af ’luftbilledet’ over Irak og den østlige del af Syrien. Det folkeretlige grundlag for radarbidraget er et samtykke fra Irak og retten til kollektivt selvforsvar af Irak mod ISIL i medfør af FN-pagtens artikel 51.

”Lang og hård kamp”

I forbindelse med vedtagelsen udtaler udenrigsminister Kristian Jensen (V):

”Jeg er glad for, at et bredt flertal af Folketingets partier står bag regeringens forslag om at støtte kampen mod ISIL med dette vigtige bidrag. Selvom kampen mod ISIL bliver lang og hård, så har vores indsats gjort en forskel og irakerne efterspørger fortsat vores hjælp. Det er en kamp, der er værd at kæmpe mod en hensynsløs terrorgruppe.”

”Danmark bliver ved med at være et meget aktivt medlem af den globale koalitions kamp mod ISIL. ISIL udgør fortsat en trussel mod civilbefolkningen, regionen og mod Europas og Danmarks sikkerhed. Derfor skal ISIL bekæmpes med alle midler – og det gør Danmark og koalitionen.”

”Koalitionen har længe efterspurgt en mobil radar, som kan støtte luftangrebene mod ISIL i både Irak og Syrien. Det er den opgave, den danske radar og de danske operatører skal løse. Det betyder, at Danmark udvider sit engagement i kampen mod ISIL til også at omfatte Syrien.”