Den sociale dialog og trepartsforhandlingerne i den lille østafrikanske stat Burundi har ligget underdrejet under de seneste måneders voldelige politiske kampe i hovedstaden Bujumbura.
Dagligdagen har siden maj været præget af skud mod demonstranter, trusler, kidnapninger og frygt for opblussen af en ny borgerkrig. Mindst 170.000 mennesker er flygtet fra Burundi til de omkringliggende lande, og mindst 70 er dræbt.
Også de faglige ledere er personligt blevet truet på flugt.
LO-formand truet
Formanden for Burundis LO, COSYBU (Confédération des Syndicats du Burundi), Tharcisse Gahungu, fortæller til Ulandssekretariatets Østafrika-medarbejdere, at han modtager anonyme telefonopkald med trusler om overgreb på ham selv og hans familie. Af samme grund har han sendt sin kone og fem børn i eksil i Uganda, og selv har han i et par måneder ikke sovet i den samme seng to nætter i træk.
Tharcisse Gahungu har valgt at blive i Burundi og kæmpe for, at de mange medlemmer, der ikke kan komme på arbejde på grund af urolighederne, alligevel får deres løn udbetalt.
Lærerformand i eksil
Andre faglige ledere har måttet flygte helt ud af landet. Det gælder for eksempel Eulalie Nibizi, formand for Burundis skolelærere i fagforbundet STEB (Syndicat des Travailleurs Enseignants du Burundi). Hun har også modtaget anonyme telefontrusler, og hun blev i længere tid forfulgt på gaden af mistænkelige biler med blændede ruder.
Adskillige politisk og fagligt aktive er blevet myrdet ved såkaldte drive-by-shootings, så Eulalie Nibizi så sig nødsaget til at flygte. Hun er stadig i eksil i et af nabolandene.
Lav profil
De faglige ledere er blevet truet, fordi regeringen og efterretningstjenesten formoder, at de er aktive medarrangører af de store demonstrationer mod den siddende præsident. Det er imidlertid ikke tilfældet. COSYBU har bevidst valgt at holde lav profil og afvente resultatet af det præsidentvalg, der er årsagen til konflikten og som blev afviklet i slut juli.
Den siddende præsident Pierre Nkurunziza vandt valget med 69 procent af stemmerne. Oppositionen har boykottet valget, der er blevet fordømt som unfair og utroværdigt af det internationale samfund. Også EAC (East African Community), som Burundi selv er medlem af, har fordømt valget.
Rygter om ny borgerkrig
Læs hele artiklen hos Ulandssekretariatet