Cambodjas skovfolk vil stoppe skovrydning med selfies

Fra Prey Lang Community Networks video i forbindelse med selfie kampagnen
Foto: Prey Lang Community Network
Forfatter billede

Skovene i det sydøstasiatiske land Cambodja bliver fældet i et rasende tempo. Allerede om et par årtier kan størstedelen være forsvundet.

Men medlemmer af aktivist gruppen Prey Lang Community Network (PLCN) kæmper for at stoppe den udvikling. Aktivist gruppen består primært af den etniske minoritet Kuy som bor i Prey Lang skoven i det nordøslige Cambodja.

Med en ny kampagne på de sociale medier tages nye metoder i brug for at råbe landets og verdens ledere op, og få dem til at sætte handling bag deres ord.

Find et træ og tag en selfie

På PLCN hjemmeside lyder opfordringen:

”Find et træ. I din gade, i din landsby eller i din skov. Tag en selfie med et træ og læg det på Facebook. Bed dine venner til at gøre det samme. Nu har du viste din støtte til et fremtidigt Cambodja med skove. #selfieforthetree #standwithPLCN ”

PLCN ønsker gennem kampagnen at skabe national og international opmærksomhed om Cambodjas alvorlige problemer med skovrydning, og særligt beskytte det unikke Prey Lang skovområde.

Skoven er den største tilbageværende stedsegrønne skov på indokinesisk halvø. Den er hjemsted for omkring 300.000 mennesker som såvel som flere truede plante- og dyrearter som alle er dybt afhængige af skoven.

Desuden spiller det unikke økosystem en vigtig rolle i at regulere vandføring og fiskegydepladser som millioner af mennesker i Mekong deltaet nyder godt af.

Spred kendskabet om de forsvindene skove via de sociale medier

"Vi sigter mod at mobilisere brugere af sociale medier og sprede ordet om skovrydningen" sagde Mory Sar, fra PLCN til The Phnom Penh Post i forbindelse med kampagnen

I Cambodja er kampagnen allerede blevet taget godt imod, og der er blevet postet mange selfies, og opdateringerne fra PLCN for tusinder af visninger på Facebook. Men Mory Sar håber endnu flere vil tage del i kampagnen:

"Vi beder alle om at tagge fem venner, så flere mennesker vil høre om det” siger han til The Phnom Penh Post.

Gruppen opfordrer til at sende billeder af sig selv med træer for at minde Cambodjas regering om de løfter de gav sidste år på klimakonferencen i Paris, COP21.

Her lovede regeringen under stor international bevågenhed at vende skovrydningen og øge landets skovareal til 60 procent i 2030.

Men de løfter lade stadig vente på sig og derfor har PLCN sat fokus på problemerne op til og under COP22 i Marokko.

Skovfolk med mobilen i hånden

Kampagnen er første gang PLCN har aktivt har kæmpet deres kamp online. Men de er ikke fremmede overfor at bruge ny teknologi i  deres arbejde.

PLCN bruger bl.a. deres mobil under patruljering samt en app app udviklet med hjælp fra Københavns Universitet og Danmission til at bekæmpe skovrydning på en fredelig måde.

Som en del af COP21 klimakonferencen i Paris, modtog PLCN den prestigefyldte 2015 Ækvator-pris for brugen af innovative kommunikationsteknologier til at dokumentere dyreliv og skov kriminalitet i Prey Lang.

Gruppen vil opfordre cambodjanere til at sende billeder af sig selv med træer til at minde regeringen i de tilsagn, sidste år på klimakonferencen i Paris, COP21, for at øge landets skovareal til 60 procent i 2030.

Værste skovrydning i verden

Cambodjas skovdække er i øjeblikket omkring 47 procent, men ulovlig skovhugst er et alvorligt problem.

Global Forest Watch fandt, at mellem 2001 og 2014, Cambodja oplevede den højeste rate for tab skov i hele verden.

Den massive skovrydning er ofte et resultat af udenlandske selskabers interesser i de naturlige ressourcer i skovene og jorden, og muliggjort af korruption og manglende anerkendelse af den lokale afhængighed af de naturlige ressourcer.

Læs mere på PLCN hjemmeside www.preylang.net, eller under følgende hastags:
#selfieforthetree, #standwithourtrees, #standwithPLCN, #stopthecut, #60%forestcover