Efter det kom frem, at Chiles sundhedsminister bevidst havde misinformeret offentligheden om antallet af landets corona-dødsfald, trådte han den 13. juni tilbage. I dagene op til havde uafhængige journalister afsløret, hvordan ministeren havde pyntet på dødstallet, og at der reelt nærmere var omkommet 5.000 chilenere, end de cirka 3.500, som ministeren havde informeret om.
Afsløringen underbygger den voldsomme kritik, der har været af den nu tidligere sundhedsminister, Jaime Mañalichs, corona-strategi, men regeringen gør ingen miner til at bruge anledningen til at ændre den.
Kritik for døve øren
Kritikken har ellers lydt fra flere sider, lige siden coronavirusset ramte det sydamerikanske land i marts.
Både lægeforeningen COLMED, sundhedspersonalets fagforeninger og adskillige eksperter og forskere har alle gentagne gange kritiseret Mañalichs strategi, der minder om den svenske, hvor man bevidst har valgt ikke at lukke samfundet ned for at skabe kollektiv immunitet.
Kritikerne har også beskyldt ministeren og regeringen for ikke at være transparente omkring antallet af smittede og omkomne med Covid-19, og det chilenske civilsamfund fra nord til syd har krævet mere handling fra ministeren og regeringen for at undgå smittespredning.
Men de har talt for døve øren.
Generelt har kommunikationen omkring myndighedernes håndtering af coronavirusset været diffus, vildledende og til skade for borgernes sundhed.
I april, hvor smittetallene begyndte at stige, insisterede myndighederne på, at landets skoler skulle holde to ugers vinterferie for derefter at vende tilbage til normal undervisning. Samme tiltag forsøgte man i forhold til offentligt ansatte og indkøbscentre.
Der var en stemning af, at coronavirusset nok ikke var så slemt endda; at det ville gå i sig selv eller, som den daværende minister udtalte, mutere til en “bedre person” (mindre skadelig, red.)
Læs også: ”Corona tog pusten fra Chiles protest”
Regeringen og ministeren måtte dog hurtigt trække disse tiltag tilbage, da en voldsom stigning i antallet af smittede gjorde det umuligt at gennemføre en tilbagevending. Skolelærere og offentligt ansatte har meldt ud, at de ikke vender tilbage, før der er kontrol med situationen.
Bidrager til yderligere mistillid
På baggrund af den gentagne kritik af Jaime Mañalich kommer det ikke som en stor overraskelse, at han nu er trådt tilbage som sundhedsminister.
Man kunne tro, at regeringen med dette ministerskift også ville lægge strategien mod Covid-19 om, men det har landets nye sundhedsminister Oscar Enrique Paris ikke udtrykt nogen intention om, til stor undring og frustration hos både borgere og sundhedsfaglige eksperter i hele landet.
De aktuelle tal fra Chile viser, at landet er langt fra at have situationen under kontrol. Smittetallene stiger flere steder, især i hovedstaden Santiago, hvor antallet af smittede i skrivende stund ligger på omkring 183.000 ifølge det chilenske sundhedsministerium.
Coronakrisen i Chile har været præget af improvisering, en fejlslagen strategi og manglende åbenhed fra sundhedsministeriet og regeringen, hvilket har ført til endnu mere mistillid til myndigheder og politikere, som i forvejen har en utrolig lav popularitet i befolkningen.
Nis Aamand Hejlskov Sørensen er uddannet sociolog fra Københavns Universitet og bosiddende i Chile.