Verdens største grønne infrastrukturfond, Copenhagen Infrastructure Partners, skal endnu mere ud i verden. Derfor har den hentet den tidligere vicedirektør i Udenrigsministeriets kontor for multilateralt samarbejde og politik, Pernille Mortensen, som ny chef for globale partnerskaber og engagement.
Pernille Mortensen kommer fra en 15 år lang karriere i den danske udenrigstjeneste, hvor hun blandt andet har været ministersekretær for tidligere udviklingsminister Ulla Tørnes (V) og senior bæredygtighedsrådgiver i World Economic Forum.
“Da jeg var i World Economic Forum fik jeg ved selvsyn oplevet, hvor stor en rolle virksomhederne spiller i at fremme den globale grønne omstilling. Udenrigsministeriet og andre offentlige instanser spiller en vigtig rolle i at skabe rammebetingelser og instrumenter for risikovillig kapital til den globale grønne omstilling. Men det er i høj grad det private, der skal stille med og implementere løsningerne og den finansiering, der skal til,” siger hun til Globalnyt.
Pernille Mortensen har i sine 15 år i udenrigstjenesten rejst rundt i mange af de lande, hvor man mærker de største konsekvenser af klimaforandringerne som Indonesien, Afrikas Horn og Bangladesh. Senest har hun bl.a. haft fokus på at løfte prioriteringen af den grønne dagsorden i de multilaterale udviklingsbanker og FN. I de seneste år har hun dog haft lyst til at arbejde mere konkret med den grønne omstilling i det private.
“CIP er for mig at se en toneangivende virksomhed i den globale grønne omstilling på et område og et tidspunkt, der er helt afgørende geopolitisk. Altså at fremme grøn energi på et tidspunkt, hvor vi gerne vil gøre os mindre afhængige af fossile brændsler på grund af klimakrisen og ikke mindst brændsler fra lande, som vi ikke ønsker at være afhængige af,” siger hun med reference til de seneste seks måneders udvikling med krigen i Ukraine og Europas afhængighed af særligt russisk gas.
CIP blev etableret i 2012, og har siden har haft stor succes med at finde, udvikle og opføre grøn infrastruktur som havvindmølleparker, power-to-x og solenergi, hvilket har fået investorerne til at strømme til.
Virksomheden har i sin forholdsvist korte levetid rejst op mod 150 milliarder kroner til grøn infrastruktur i primært Europa og Nordamerika. Men i de kommende år regner man med at investere omkring 100 milliarder kroner yderligere samt at bredde sig yderligere ud til særligt Asien og vækstlande som Indien og Sydafrika.