Gå til hovedindhold

Mobile menu

Danwatch: Avocadoer i danske supermarkeder dræner Chile for vand

Danske supermarkeder vil ændre indkøbspolitik for avocadoer fra Chiles Petorca-provins efter Danwatchs undersøgelse “Avocadoerne og det store vandtyveri”, som udkommer søndag i Politiken og på danwatch.dk.

Pixabay

Danskerne er vilde med avocadoer, og i løbet af de sidste 10 år er Danmarks import af avocadoer mere end fordoblet.

I Chile er floderne i Petorca-provinsen tørret ud efter avocadoplantager i stort antal er flyttet til området. Lokalbefolkningen er alvorligt ramt af vandmangel og har ifølge Center for Menneskerettigheder ved Universidad Diego Portales i Chile fået overtrådt deres menneskeret til vand, skriver Danwatch i en pressemeddelelse.

“Vi taler om mennesker, der på daglig basis konfronteres med vandmangel, og som er nødt til at få vand bragt med lastbiler. Jeg mener ikke alene, at det påvirker deres mulighed for at leve et liv med værdighed. Det påvirker også deres mulighed for at videreføre deres traditionelle familielandbrug”, siger Matias Guiloff, menneskerettighedsadvokat og professor ved Universidad Diego Portales.

Danwatch kan dokumentere, at en stor andel af avocadoerne i de danske supermarkeder stammer fra Chile, som er en af verdens største eksportører af avocadoer.

Supermarkeder vil nu ændre indkøbspolitik

Danwatchs kortlægning af varekæden viser, at nogle af de største dagligvarekæder i Danmark, som Dansk Supermarked, Lidl og Aldi, sælger eller har solgt avocadoer fra Chiles Petorca-provins.

Danwatch kan desuden dokumentere, at avocadoer fra plantager dømt for brud på vandloven er blevet eksporteret til Danmark.

Aldi, Lidl og Dagrofa (Spar-, Meny- og Kiwibutikker) afviser at svare på, om de har købt avocadoer fra de pågældende plantager. Lidl oplyser dog, som den eneste at have købt avocadoer fra eksportøren Cabilfrut, som har samme ejer som en af de dømte plantager.

Flere af dagligvarekæderne kendte ikke til problemerne før Danwatchs undersøgelse, men både Dansk Supermarked vil nu ændre indkøbspolitik og Aldi har efterfølgende ændret indkøbspolitik.

“Vi er i dialog med vores leverandør om denne problemstilling og diskuterer p.t., hvordan vi fremover kan sikre os, at vi ikke medvirker til mangel på vand”, skriver Aldi.