Danmark bliver medlem af international LGBTI-koalition

lgbt_ilo
Forfatter billede

Enkelte lander straffer homoseksualitet eller transkønnethed med døden.

Det glæder derfor udviklingsminister Ulla Tørnæs (V), at Danmark bliver medlem af Equal Rights Coalition, der skal arbejde internationalt for at fremme rettighederne for LGBTI-personer.

”Danmark har længe været en stærk international fortaler for lige rettigheder til alle uanset køn, seksuel orientering og kønsidentitet. Jeg ser således frem til et styrket samarbejde om at fremme denne vigtige dagsorden internationalt,” siger Tørnæs tirsdag i en pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet.

Fremme LGBTI-personers rettigheder globalt

Equal Rights Coalition, ERC, blev etableret i 2016 på initiativ fra Holland og Uruguay. Det er en sammenslutning af stater, som arbejder for at fremme LGBTI-personers rettigheder internationalt. Det sker bl.a. ved vidensdeling, koordination og fælles tiltag mellem lande og organisationer, der arbejder for at fremme LGBTI-personers rettigheder internationalt.

Equal Rights Coalition vil bidrage til at styrke den internationale koordination på området, fremme LGBTI-dagsordenen i relevante internationale fora og medlemskab vil bidrage til at styrke den danske indsats for fremme af LGBTI-personers rettigheder globalt.

Danmark tiltrådte sammen med Luxembourg, Island og østaten Kap Verde koalitionen mandag aften ved en underskrivelsesceremoni i Washington D.C.

Danmark kommer i selskab med blandt andre USA, Belgien, Frankrig og Tyskland, der allerede er medlemmer af ERC.

Andre europæiske lande som Serbien, Slovenien, Montenegro og Estland, hvor LGBTI-personer typisk har sværere vilkår end i Danmark, har været medlemmer af ERC fra begyndelsen i 2016.

UM: Danmark følger udviklingen tæt

Ifølge Udenrigsministeriet arbejder Danmark aktivt med at fremme LGBTI-rettigheder globalt, både gennem dansk udenrigspolitik og udviklingspolitik. Det sker blandt andet gennem de danske ambassader og repræsentationer, som følger udviklingen på LGBTI-området tæt, og gennem dialog med partnerlande og lokale og internationale civilsamfundsorganisationer, der arbejder for at fremme LGBTI-personers rettigheder og vilkår.

Der arbejdes også for at fremme LGBTI-rettigheder i multilateralt regi, herunder i FN’s menneskerettighedsråd, OSCE og Europarådet.

Danmark støtter også flere danske civilsamfundsorganisationer og internationale organisationer og fonde, som har til formål at fremme LGBTI-personers menneskerettigheder globalt, skriver Udenrigsministeriet.