Danmark giver 30 millioner til klimatilpasning i Bangladesh

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Bangladesh er et af verdens mest sårbare lande over for klimaforandringer. Særligt langs kysterne, hvor millioner af menneskers boliger og landbrugsafgrøder er truet af stigende havvand, saltindtrængning, erosion og storme. 

Under et besøg i det sydlige distrikt Barisal annoncerede udviklingsminister Ulla Tørnæs (V), at Danmark bevilliger 30 millioner kroner fra klimapuljen til et nyt projekt, der skal bidrage til, at infrastrukturen kan modstå oversvømmelser og storme, skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

I klimaforandringernes frontlinje

”Bangladesh ligger lige i klimaforandringernes frontlinje. Udfordringerne er meget virkelige og konkrete, når man står her, og når man møder lokale, som har fået høsten eller deres hjem ødelagt, eller som måske er truet på livet på grund af oversvømmelser. Jeg er glad for og stolt over, at den danske regering har bevilliget 30 millioner kroner til at støtte lokalbefolkningen i deres kamp for at stå imod klimaforandringerne, og så de ikke skal trues med at skulle forlade deres hjem og hjemstavn,” siger Ulla Tørnæs.

Ministeren og kronprinsesse Mary, der også deltager i besøget, besøgte et af de danskstøttede vejbyggerier i Barisal. Den nye bevilling fra klimapuljen udvider indsatsen i det nærtliggende distrikt Noakhali.

Vejene bygges så højt over terrænet, at de ikke bliver oversvømmet under monsunen. Takket være de nybyggede veje kan lokalbefolkningen komme væk fra de oversvømmede områder og i sikkerhed i beskyttelsescentre mod cykloner, der er solide bygninger bygget på betonpiller. Samtidig holder de høje veje gang i landsbyerne under oversvømmelser, så børn kan komme i skole og lokale kan transportere varer.

Sådan fordeles midlerne

20 millioner går til at fortsætte vejbyggerierne i Noakhali. 

Fem millioner går til at sikre, at vandposter, toiletter og latriner beskyttes mod oversvømmelser. Pengene går også til nye toiletter med særlig adgang for kvinder, og der er indbygget affaldsskakter til pigernes hygiejnebind. Bevillingen går desuden til seksualundervisning, der lærer piger om hygiejne i forbindelse med menstruation. 

Endelig er der afsat fem millioner til støtte af hovedstaden Dhaka i håndtering af fremtidens klimaudfordringer. Det sker blandt via udveksling af erfaringer med større byer i Danmark.