Rige landes bud på klimaerstatning får lunken modtagelse

Oversvømmelser i Pakistan denne sommer.
Foto: Hussain Ali/Anadolu Agency via Getty Images
Thomas Jazrawi

Klimaskrøbelige lande har i årevis krævet kompensation for de tab og skader, som klimaforandringer forårsager. Emnet, der under forhandlingerne kaldes Loss & Damage, er for første gang på den officielle dagsorden ved klimatopmødet i Egypten.

Og nu er de rige lande kommet med et bud på en løsning. Global Shield, kaldes det, og det blev præsenteret mandag på COP27. Danmark støtter ifølge udenrigsministeriet med 35 millioner kroner til det såkaldte InsuRelience, der er en del af Global Shield. Det er en støtte til klimaudsatte grupper, der er baseret på forsikring.

Læs også: Ny klimabistand fra Danmark bryder globalt tabu

Men forsikring det er ikke den rette løsning til at håndtere Loss & Damage, mener ngo’er på klimatopmødet. Mattias Söderberg, klimarådgiver ved Folkekirkens Nødhjælp, peger på, at initiativet som sådan er fint, men det er ikke en løsning på udviklingslandes tab og skader for klimakatastrofer.

“Den bygger på en logik om forsikringer. Global Shield hjælper kun i forhold til nogle typer af Loss & Damage. Ordningen er ikke god for de tab, der ikke har økonomisk karakter, eller de langsomme katastrofer, og generelt er tab vanskeligt at dække med forsikring. Hvordan vil en forsikring eksempelvis hjælpe, når land er blevet permanent oversvømmet,” lyder det Mattias Söderberg fra COP27 i Egypten.

“Ikke en løsning for lokalsamfund ved frontlinjen”

Det samme budskab kom frem på en pressekonference hos Climate Action Network (CAN) mandag. Her nævnte flere af talerne, at Global Shield ikke kan være den fuldstændige løsning på spørgsmålet om Loss & Damage.

”Statsstøttet forsikring kan være en del af det, men det er ikke en løsning for lokalsamfund  ved frontlinjen, der har brug for social beskyttelse,” lød det fra Rachel Simon fra CAN Europe på et pressemøde mandag.

Rachel Cleetus fra Union of Concerned Scientists uddybede kritikken på samme pressemøde:

“For at sige det klart om forsikringen: mange klimakatastrofer bliver i stigende grad umulige at forsikre sig mod i rige lande. Tænk på forsikring mod oversvømmelser i USA og i stigende grad skovbrande. Og hvad med eksistentielle trusler som stigning i vandstandene og ørkendannelse, der sluger land, hvor mennesker lever og mange millioner vil blive fordrevet. Hvad kan forsikring helt nøjagtigt gøre ved disse konsekvenser,” siger hun.

Ikke en taktisk manøvre”

Global Shield blev præsenteret af den tyske udviklingsminister, Svenja Schulze, mandag morgen. G7-landene har planlagt initiativet i samarbejde med V20, en sammenslutning af klimaskrøbelige lande. Rige lande har været i defensiven på spørgsmålet om Loss & Damage i mange år, og den tyske minister startede da også med at forholde sig til kritiske røster.

”Så hvad er Global Shield? Lad mig starte med at fortælle, hvad det ikke er. Det er ikke en form for taktisk manøvre for at undgå formelle diskussioner om rammer for at finansiere Loss & Damage her ved denne COP og ved de kommende COP’er. Og Global Shield er ikke den eneste løsning på Loss & Damage, absolut ikke,” lød det fra den tyske minister.

Hun nævnte med musisk reference, at Antonio Guterres i starten af COP27 havde nævnt, at vi er på en “highway to climate hell” med henvisning til en sang af rockgruppen AC/DC. Dette initiativ har mere relation til Simon and Garfunkels “Bridge over troubled water”, nævnte Svenja Schulze. Hun forlarede derefter lidt mere om, hvad initiativet indeholder:

“Global Shield fokuserer på pakker af beskyttelse for lande. Målet er at identificere og indføre skræddersyede løsninger for hvert land under landenes eget lederskab. Og i nogle lande tager det form af sociale beskyttelsesmekanismer, og i andre vil det være forsikringer for individer og lokalsamfund, og i mange tilfælde vil det være en blanding af sådanne instrumenter,” lød det fra den tyske minister.

Repræsentanter fra Ghana og Bangladesh var med ved præsentationen, og de udtrykte glæde over initiativet og håb om, at der kommer flere penge til at støtte klimaudsatte lande. Men den samlede gruppe af udviklingslande holder fast i at få vedtaget en formel fond eller lignende for Loss & Damage under COP27.