Danmark suspenderer nu et større millionbidrag, nærmere betegnet 65 millioner, som skulle være gået til Tanzania.
Samtidig er regeringen i gang med at omlægge dele af bistanden til Tanzania, så omkring 40 millioner kroner ekstra går til lokale civilsamfundsorganisationer, der arbejder med menneskerettigheder.
”En sådan indsats er yderst relevant i den aktuelle situation,” siger udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) som svar på et spørgsmål fra Dansk Folkepartis udviklingsordfører, Claus Kvist Hansen, i folketingssalen onsdag.
Den seneste opsigtsvækkende udvikling i Tanzania kom, da Paul Makonda, som er guvernør (regional commissioner) i Dar es-Salaam, i forrige uge nedsatte en specialgruppe under politiet, der skal opstøve LGBT-personer på de sociale medier og anholde dem.
”Jeg er meget bekymret for den negative udvikling i Tanzania, som vi har set, senest med den helt uacceptable homofobiske udtalelse fra Dar es-Salaams kommissær,” siger Ulla Tørnæs onsdag.
”Respekt for menneskerettighederne er blandt en af de allervigtigste prioriteter i Danmarks udviklingssamarbejde. Det indebærer naturligvis også retten til ikke at blive diskrimineret på grund af seksuel orientering,” siger udviklingsministeren.
Hun tilføjer, at hun er glad for, at Tanzanias regering har taget afstand fra udtalelserne fra kommissæren.
”Det ændrer dog ikke ved, at situationen for civilsamfundet i landet er dybt bekymrende. Det samme gælder en række frihedsrettigheder, som er under stigende pres. Derfor er der efter min opfattelse behov for at revurdere Danmarks engagement i Tanzania,” siger Tørnæs.
Tanzania er det land, som sidste år modtog næstmest støtte fra Danmark, nemlig 349 millioner kroner.
Også på EU-plan sker der nu en genovervejelse af bistanden til Tanzania, hvor undertrykkelse og frygt ikke kun plager LGBT-miljøet, men også civilsamfundet generelt, medierne og landets politiske liv. Blandt andet har oppositionen fået forbud mod eller begrænsninger på at kunne holde politiske møder, skriver Global Voices.
EU vil nu foretage et ”overordnet gennemsyn” af de europæiske relationer med det østafrikanske land.
Den tanzanianske guvernørs barske klapjagt på LGBT-personer har vakt international kritik, blandt andet fra Amnesty International, og ifølge flere medier fået LGBT-personer i landet til at holde særdeles lav profil.
Det er uklart, om der er foretaget anholdelser, siden Makonda nedsatte sin specialgruppe. Men han hævder at have fået tusindvis af opkald fra almindelige tanzanianere, der tilsammen har angivet et større antal formodede homoseksuelle.