NGO frygter negative effekter af investeringer
Mattias Söderberg, rådgiver i Folkekirkens Nødhjælp, kritiserer Dansk Erhverv for at ville adskille handelspolitikken, som virksomheders investeringer i Myanmar er en del af, samt udviklingspolitik, der traditionelt fokuserer på menneskerettigheder, helt fra hinanden. Ifølge ham er det en gammel opfattelse, at de to ting ikke hænger sammen.
Ifølge Katinka Clausdatter Worsøe fra Dansk Erhverv forsøger de ikke at adskille handels- og udviklingspolitikken:
Udviklingssamarbejde bliver et vigtigt instrument
I en erklæring til handelskommissær Cecilia Malmström udtrykker 223 civilsamfundsorganisationer fra Myanmar også bekymring for, at investeringerne vil få konsekvenser for lokalbefolkningens rettigheder, blandt andet retten til egen jord, fordi landets retssystem stadig er for svagt.
EU-Kommissionens Generaldirektorat for Internationalt Samarbejde og Udvikling (GD DEVCO) deler ikke i samme grad bekymringen. Til kritikken svarer de, at de forventer gode og ambitiøse resultater med investeringsaftalen og understreger, at indsatsen for udviklingen i Myanmar ikke er begrænset til aftalen:
Udviklingsbistand kan aldrig være nok
EU-Kommissionen har afsat 688 millioner euro til udviklingsarbejde i Myanmar fra 2014-2020 og er dermed blandt de største bidragere af udviklingsbistand til landet. Alligevel holder Karin Ulmer, rådgiver i ACT Alliance EU, fast i, at europæiske virksomheder også skal stilles til ansvar.
Dette er den sidste artikel i en serie på tre om investeringsaftalen mellem EU og Myanmar. Find den første artikel her og den anden her.