Den danske Iran-forsker Rasmus Chr. Elling, som i disse dage er med til at sætte den aktuelle udvikling i Iran i perspektiv i medierne, har solidt kendskab til samfundsudviklingen i det ofte udskældte land, såvel som persisk sprog og kultur.
Rasmus Chr. Elling er ph.d. i Iran-studier og lektor ved Københavns Universitet, og så har han netop skrevet bogen ”Irans moderne historie”, der udkom på Gyldendal i slutningen af april.
Bogen bygger blandt andet på Rasmus Chr. Ellings enorme viden fra hans forskning på Københavns Universitet, hvor han er ansat på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier.
Vil ikke betale prisen for konfrontation
Dansk forskning i Irans historie og sprog går langt tilbage – og i år har Iran-studiet ved Københavns Universitet 100 års jubilæum.
Rasmus Chr. Elling selv har studeret og forsket i Irans moderne historie siden 1990’erne, og han har også boet i Iran og lært sproget.
I sin bog ser Rasmus Chr. Elling blandt andet på, hvordan præstestyret har kunnet bevare kontrollen i Iran i nu 40 år siden den islamiske revolution i 1979. En del af forklaringen er ifølge Rasmus Chr. Elling, at rivaliseringen mellem konservative og mere moderate fløje blandt landets politikere – kombineret med jævnlige valg og oliefinansieret velfærd – har skabt et samfund, hvor det trods Irans dårlige ry er lykkedes at holde diktaturtilstandene på et niveau, ”hvor mange nok er utilfredse, men ikke så utilfredse, at de vil betale prisen for den blodige konfrontation, der uundgåeligt skal til, hvis ”det hellige system” skal væltes.” Dermed giver Rasmus Chr. Elling et fingerpeg om, at det kan blive overordentligt svært for USA at fremskynde en udskiftning af regimet i Iran, hvis det afhænger af initiativ fra styrets hjemlige kritikere.
Det var revolutionen i 1979, som blev startskuddet til den alvorlige konflikt mellem Iran og USA, hvor trusselsbilledet i disse uger synes at udvikle sig dag for dag. I bogen stiller Rasmus Chr. Elling skarpt på de sanktioner, som USA har indført over for Iran, efter at USA for præcis et år siden ensidigt trak sig ud af den meget omtalte atomaftale, som skal forhindre Iran i at udvikle atomvåben mod til gengæld at sikre Iran mod handelsmæssig isolation og økonomisk sammenbrud.
I lighed med flere andre vestlige iagttager, som Globalnyt har talt med, udtrykker Rasmus Chr. Elling stor forståelse med den skuffelse, som mange iranere må føle, på et tidspunkt hvor Iran stort set står alene på den storpolitiske scene.
”Selv når Iran fulgte de internationale regler, og selv når Iran bøjede sig for et i manges øjne uretfærdigt pres, kunne man ikke regne med at blive behandlet som en ligeværdig partner,” skriver Rasmus Chr. Elling i bogen, som blev redigeret og trykt inden de seneste ugers tilspidsning af konflikten med centrum i Den Persiske Bugt.