Dansk-palæstinensisk samarbejde om børnehjemsbørn på Vestbredden

Forfatter billede

Den første uge i april søsætter Det Danske Hus i Palæstina (DHIP) sit nyeste initiativ, denne gang med fagforeningen BUPL som partner.

Danske og palæstinensiske frivillige vil i samarbejde med personale og børn på et børnehjem på Vestbredden søge med enkle midler at skabe smukke og trygge fysiske rammer for 33 forældreløse piger og drenge, skriver DHIP i en pressemeddelelse torsdag.

De fysiske rammer for projektet er børnehjemmet Dar Al Iman Association for Care and Support of Orphans, som huser 33 piger og drenge mellem 2 og 15 år.

Børnehjemmet ligger i Qalqilya, en by med godt 40.000 indbyggere i den nordlige del af Vestbredden (af Jordan-floden) på grænsen til Israel. På længere sigt er det intentionen, at erfaringerne fra projektet skal anvendes til at forbedre forholdene på flere børnehjem på Vestbredden.

En af de danske deltagere, Elsebet Mie Nielsen, der til daglig virker som børnehavepædagog i Sorø, siger:

– Jeg glæder mig meget til det konkrete arbejde og til at drøfte, hvordan man kan fremme børns læring med mine palæstinensiske kollegaer. Og hvad man kan gøre for at give dem mod på at udtrykke sig kreativt. Og så glæder jeg mig meget til at få et indblik i deres måde at arbejde på.

Den faglige dialog og det tværkulturelle samarbejde er ifølge DHIPs direktør, Nathalie Khankan, kernen i Husets vision:

– Det her er en helt anden måde at tale Palæstina og Mellemøsten på, end vi er vant til i Danmark. Ved at tage udgangspunkt i et fagligt samarbejde mellem danskere og palæstinensere, kommer mødet og samtalen ned i øjenhøjde og skaber grobund for gensidig forståelse. Samtidig håber og tror vi på, at projektet vil hjælpe med at gøre hverdagen lidt bedre for de palæstinensiske børnehjemsbørn.

Elsebet Mie Nielsen håber, der bliver tid til både hårdt arbejde og grin, mens hun er i Qalqilya. Men hun er også klar over, at det bliver en udfordring:

– Ud over selve projektet er jeg spændt på at opleve, hvordan almindelige mennesker lever med den konflikt, som præger området. Jeg forventer som udgangspunkt, at de er mennesker som alle andre, der kan smile, le og græde osv. Men jeg er samtidig ydmyg overfor, at de hver dag lever under forhold, jeg slet ikke kender til, og som helt sikkert præger både deres arbejdsforhold og relationer til andre mennesker.

Projektet er finansieret af “Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund – forbundet for pædagoger og klubfolk” (BUPL), som tæller 58.000 medlemmer. BUPL støtter også et projekt i Ghana i Vestafrika.

Projektet på Vestbredden bistås af DHIP i samarbejde med den palæstinensiske organisation Tamer Institute for Community Education, som hvert år arrangerer en national læseuge i første uge af april.

KORT OM det danske hus i Palæstina

Det Danske Hus i Palæstina (DHIP) blev officielt indviet i september 2010. DHIP vil bygge bro mellem palæstinensere og danskere med udgangspunkt i faglig udveksling og fagligt fællesskab.

DHIP er en dansk politisk uafhængig NGO i Ramallah under daglig ledelse af Direktør Nathalie Khankan. Foreningen DHIP ledes i Danmark af bestyrelsesformand Sune Segal.

DHIP støttes af en lang række prominente danskere, blandt dem de 3 tidl. udenrigsministre Niels Helveg Petersen (R), Uffe Ellemann-Jensen (V) og Mogens Lykketoft (S).

Man kan læse mere på www.dhip.dk og i telegrammerne
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/15-02-11/dansk-koncern-redder-det-nye-danske-hus-i-pal-stin og
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/21-09-10/danmark-har-faaet-hus-i-palaestina

Se mere om BUPL på www.bupl.dk

Yderligere oplysninger hos:
Karen Nordemann, e-mail [email protected] eller +972 (0) 595801790, eller
bestyrelsesformand Sune Segal i København, tlf. 28 10 88 66