Danske midler til indsats mod hungersnød på Afrikas Horn og i Sydsudan

Laurits Holdt

NAIROBI, 2. maj, 2017 (WFP): FN’s Fødevareprogram (WFP) hilser et bidrag fra den danske regering på DKK 75 millioner velkomment. Bidraget skal hjælpe med at afværge hungersnøden i Sydsudan og hjælpe sultne mennesker i lande på Afrikas Horn, der er ramt af tørke.

”WFP er meget taknemmelig for Danmarks hjælp til at fastholde den livreddende indsats mod tørken på Afrikas Horn, og mod konsekvenserne af konflikten i Sydsudan, hvor der blev erklæret hungersnød i to områder i februar,” siger Valerie Guarnieri, WFP’s Regionale Direktør for Øst- og Centralafrika. 

”At redde liv nu, før der sker en forværring, reducerer både de menneskelige og finansielle omkostninger, sammenlignet med en indgriben når det er for sent og mange mennesker er omkommet,” siger hun. 

”Hvis verdenssamfundet ikke handler nu kan tørken i Østafrika og på Afrikas Horn meget nemt ende med at være én af de oversete katastrofer, der koster tusindvis af liv,” siger den danske minister for udviklingssamarbejde Ulla Tørnæs (V).

”Det er derfor Danmark handler nu i Somalia, Sydsudan, Etiopien og Kenya, hvor regeringerne tager lederrollen, og hvor der er brug for mere støtte,” tilføjer hun. 

Bidraget vil assistere folk i Sydsudan og støtte indsatsen mod tørke i Somalia, Etiopien og Kenya. Det vil også hjælpe sydsudanesiske flygtninge, der er flygtet til Uganda. En del af bidraget skal bruges til at opbygge mere langsigtet fødevaresikkerhed og modstandskraft. 

De danske midler vil hjælpe med at rehabilitere en hovedforsyningsvej i Sudan langs med den nordlige korridor ind i Sydsudan, så der kan leveres assistance til 250.000 flygtninge og lokale. 

I Somalia vil de danske midler hjælpe med at yde umiddelbar støtte til udsatte mennesker gennem kontantoverførsler i tørkeramte områder af landet, så familier kan købe den mad, de selv vælger, ved brug af elektroniske kuponer hos detailhandlere, der har en aftale med WFP. 

I Etiopien vil bidraget støtte supplerende næring til børn under 5 år og gravide og ammende kvinder for at bekæmpe fejlernæring. De resterende midler vil hjælpe børn og gravide og ammende kvinder i områder med kritiske niveauer af fejlernæring. 

I det nordvestlige Kenya vil de danske midler hjælpe WFP med indsatsen mod den høje hyppighed af fejlernæring blandt de mest udsatte kvinder og børn under fem år grundet tørken. 

I 2016 var Danmark den 13. største regeringsdonor til WFP og WFP’s fjerdestørste donor af fleksible midler, hvilket gør det muligt for WFP at reagere hurtigt og effektivt i katastrofesituationer, levere livreddende fødevareassistance til millioner af mennesker, og at nå de, der har størst brug for hjælpen.