Efter 48 års virke lukker og slukker Nairobi-klubben med tildelingen af to ærespriser til henholdsvis Dansk PEN & Mille Rode samt Det danske Hus i Palæstina (DHIP).
Nairobi-klubben har siden stiftelsen i Kenyas hovedstad fungeret som fagligt forum for medie- og fagfolk, som arbejder med formidling af udviklingsstof.
I år fylder Dansk Pen 100 år, men som journalist Ole Reitov skriver i sin motivering for prisen: “Hvad ville Dansk PEN være uden Mille Rode?”
“I årtier har Mille utrætteligt og med meget begrænsede økonomiske midler formået at fortsætte forsvaret for ytringsfriheden for skribenter, oversættere, bibliotekarer m.m. over hele verden – ikke mindst i de såkaldt fattige lande. Dansk PEN gør en stor forskel for ytringsfriheden i såvel Danmark som i den store verden og drives på trods af elendig finansiering og manglende støtte fra såvel medier, forlag og fonde,” skriver han.
Det danske hus i Palæstina har ikke lige så mange år på bagen. Huset har fra Ramallah de sidste 14 år ydet indsats for, at give især palæstinensiske børn og unge – men også voksne – mulighed for at komme til orde og udfolde sig kulturelt i en barsk hverdag i et besat land
Uddrag af Anne Lise Andreassens og Gunvor Bjerres motivering for prisen til Det danske hus i Palæstina:
“DHIP fremmer kulturel udveksling mellem Palæstina og Danmark, blandt andet for at nuancere danskernes syn på palæstinenserne og fokusere på de stærke
kulturelle kræfter, der lever i befolkningen, trods besættelse og krig. Ikke mindst nu under den pågående krig i Gaza, der også har voldsomme konsekvenser for beboerne på Vestbredden.”
Priserne blev ved foreningens sidste arrangement 19. november 2024 overrakt i København til Mille Rode (PEN) og Lone Bildsøe Lassen (DHIP)
af Niels Elbæk fra Nairobi-klubben. Han udtalte:
”Det er vemodigt, at klubben lukker efter mange års virke. Med to vigtige kandidater til dette års prisuddeling har vi derfor ekstraordinært uddelt to ærespriser, hvor klubbens medlemmer hædrer det vigtige arbejde, begge organisationer udfører”.
Beslutningen om at nedlægge Nairobi-klubben blev taget tilbage i maj. I den forbindelse talte Globalnyt med foreningens formand Bjørn Førde, der reflekterede over, hvordan tiden til en hvis grad er løbet fra den aldrende klub. Men også over det aftryk, klubben har sat på samtalen omkring den danske udviklingspolitik.
“Man skal jo ikke nødvendigvis holde liv i alt, som har været godt engang. Og nogle gange må man sige, at det har haft sin tid,” sagde Bjørn Førde til Globalnyt.
Læs hele interviewet: Nairobi-klubben nedlægges efter 48 år: “Vi har udtjent vores rolle og formål”