Bhutan
Partnerskabet mellem Venskabsforeningen Danmark-Bhutan og Bhutan Centre for Media and Democracy (BCMD) har siden 2012 trænet BCMD’s staff, unge og CSO’s i Bhutan i medier, demokrati og aktiv deltagelse i civilsamfundet. Projektet er støttet af Civil Samfund i Udvikling (CISU).
I Media Lab sidder unge koncentreret bag computere og redigerer deres videomateriale, som skal fortælle en historie om en person eller organisation, der gør en positiv forskel for andre i Bhutan.
”Media Lab har betydet, at vi har en platform, hvor unge kan mødes, udveksle og dele erfaringer. De møder andre med samme passion, får nye venner, netværk og kommer med innovative idéer. Media Lab hjælper dem med at udvikle deres potentiale og talent,” fortæller Media Lab koordinator for BCMD, Passang Dorji.
Demokratiprojektet i Bhutan støtter unges viden om og deltagelse i demokrati og civilsamfundet. Projektet har netop modtaget 772.000 kroner i støtte af Civil Samfund i Udvikling (CISU).
Projektet ledes i partnerskab mellem Bhutan Centre for Media and Democracy (BCMD) og Venskabsforeningen Danmark-Bhutan.
Helt konkret støtter demokratiprojektet Media Lab i hovedstaden Thimphu, hvor Bhutan Centre for Media and Democracy har en projektansat til at arrangere kurser i podcast, video og fotografi for unge, entreprenører og ansatte i civilsamfundsorganisationer. (se videoklip med deltagere i Media Lab)
Unge er forandringsagenter
En gang om året – i sommerferien – kører busser fyldt med unge fra alle egne af Bhutan ind til Thimphu. De skal på summer camps, hvor de bliver trænet i at tage del i civilsamfundet og tage initiativer til at skabe forandringer og løsninger på problemer som fx ungdomsarbejdsløshed, miljøproblemer, bedre forhold for LGBT-personer mv. – se videoen Youth Summit 2017 – Youth as change makers” herunder.
Projektet mellem BCMD og Venskabsforeningen Danmark-Bhutan arbejder med at styrke unge som aktive deltagere i civilsamfundet.
Demokrati blev indført i Bhutan i 2008 med det første parlamentariske valg i landet nogensinde. Siden da har der været to valg, og den nuværende regering overtog magten i slutningen af 2018.
Projektet søger at danne især unge til at være aktive borgere, der kan udtrykke sig, påvirke opinionsdannere og politikere, fortælle om og løse sociale udfordringer og forsamle sig i foreninger for at kæmpe for egne og andres rettigheder.
”Vi har gennem årene fokuseret på forskellige demokratiske kompetencer eller organisatoriske kompetencer, som BCMD har efterspurgt. Lige nu handler det om at gøre BCMD og andre civilsamfundsorganisationer i Bhutan bedre til fortalervirksomhed og politisk påvirkning, fordi det bhutanske demokrati er ved at være modnet til at civilsamfundet kan tage en sådan aktiv rolle. Vi har fokus på, at især de unge bliver klædt på til at deltage i civilsamfundet og demokratiet,” forklarer projektkoordinator Julia Raavad.
Et samarbejde bygget på venskab og forståelse
Samarbejdet bygger på venskab og forståelse, der fortsætter længe efter, at den danske regering i stoppede direkte bilateral bistand til Bhutan i 2015 efter 30 års udviklingshjælp.
”Vores samarbejde er i sandhed en demonstration af folk-til-folk venskab. Uden det samarbejde, ville civilsamfundets organisationer som BCMD skulle kæmpe hårdt for at opretholde en plads for civilsamfundet i Bhutan. Vores fælles partnerskab har gjort det muligt for os at forstærke unges stemme og styrke følelsen af at være engagerede borgere i et land, der længe plejede at være afhængigt af regeringen,” fortæller Pek Dorji, direktør i BCMD, der besøgte Danmark i slutningen af marts.
”Vi har haft gode resultater på flere områder, herunder de mange aktiviteter i vores Media Lab, der gør CSO’er og unge i stand til at fortælle deres historier gennem multimedieproduktion. Vi har skabt et årligt ungdomstopmøde, der nu er inde i sådan efterspørgsel, at vi ekspanderer østpå. Sådanne aktiviteter gør det muligt for unge bhutanere at modne som borgere, at opbygge det demokratiske rum og sætte ungdommen i stand til at finde tilliden til at engagere sig i samfundet – som alt sammen bidrager til styrkelsen af demokratiet i Bhutan.
Vigtigst er det, at vi lærer fra det gode eksempel som Danmark er, hvor hver borger er en aktiv borger og frivillig, og hvor tillid er samfundets underliggende værdi. Vi er taknemmelige for at lære sammen med alle Bhutans venner”.
Marie Venø Thesbjerg er projektkoordinator og bestyrelsesmedlem i Venskabsforeningen Danmark-Bhutan og var initiativtager til samarbejdet i 2012.
Læs mere på www.bhutan.dk