Af Lene Frøslev, Ulandssekretariatet
Faglige ledere og erhvervsfolk følger med udviklingsminister Mogens Jensen til Colombia og Peru. Forventningen er at være med til at skabe job ved at styrke rettighederne for arbejdere.
Social dialog og trepartsforhandlinger på arbejdsmarkedet er et effektivt værktøj til at skabe job. Det er et hovedbudskab, når faglige ledere og erhvervsfolk fra Danmark i næste uge besøger Colombia og Peru med handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) i spidsen.
Besøget finder sted i forbindelse med åbningen af den nye danske ambassade i Bogotá i Colombia. Og den fælles delegation vil være et konkret udtryk for, at forholdet mellem arbejdsgivere og arbejdstagere ikke behøver at være fjendtligt, understreger Mogens Jensen.
“Danmarks velstand et et bevis på, at arbejdstagernes rettigheder ikke udelukker virksomhedernes profit,” siger Mogens Jensen.
Overgreb på fagligt aktive
Den danske model som det gode eksempel kan der være særdeles god brug for i Colombia.
Under den 50 år lange borgerkrig mellem gurillabevægelser og højereorienterede paramilitære grupper er faglige ledere blevet forfulgt, fordrevet og dræbt. Og selv om der er håb om, at fredsforhandlinger i år kan føre til en varig våbenhvile, så er overgreb på fagforeningsfolk stadig udbredt.
Ikke mindst eksisterer der en anti-fagforeningskultur. Der er stærk modstand mod at arbejderne organiserer sig, og de årelange forfølgelser har medført en af de laveste organisationsprocenter i Latinamerika.
Men de senere år er en ny bevægelse igang blandt moderate arbejdsgivere og regeringen. Med social dialog som middel er formålet at etablere et normalt fungerende arbejdsmarked i landet.
Større lighed gennem dialog
Colombia har en af de stærkeste vækstøkonomier i regionen, og samtidig er det et af de mest ulige samfund.
“Det er fint at Colombia er et marked, danske virksomheder kan komme ind på. Men der er meget store modsætninger, og vi skal være vagthund over for de rettigheder, de lokale har. Vi skal i dialog om den danske model, for den sociale dialog kan ændre på den store ulighed,” siger Ulandssekretariatets formand, LO-sekretær Marie-Louise Knuppert.
Udviklingsminister Mogens Jensen kalder de manglende rettigheder og overgreb mod fagligt aktive for “dybt tragisk”.
“Danmark ser med stor alvor på krænkelser af faglige rettigheder. Det er vigtigt, at virksomheder udviser socialt ansvar og aktivt er med til at forbedre de ansattes livsvilkår og beskytte deres rettigheder,” understreger Mogens Jensen.
Marie-Louise Knuppert vil benytte mødet med de columbinske arbejdsgivere til at påpege de groteske og til tider katastrofale forhold for fagbevægelsens medlemmer.
“Det skal gøres klart, at det er i orden at være medlem af en fagforening. Og at man bliver en bedre medarbejder, når man har rettigheder, end hvis man ikke har dem. Det unikke ved delegationen er at vi kommer hånd i hånd. Vi kan vise, at vi sagtens kan være i stue sammen, og det kan være en win-win situation for både virksomhed og medarbejder,” siger Marie-Louise Knuppert.
Fra fagbevægelsen deltager forbundsformændene Claus Jensen, Dansk Metal, og Ole Wehlast, NNF, samt gruppeformand Arne Grevsen, 3F og LOs internationale sekretær, Marie-Louise Knuppert. Fra Dansk Industri kommer repræsentanter for 18 virksomheder.
Artiklen er stillet til rådighed for U-landsnyt.dk af Ulandssekretariatet, som er fagbevægelsens organisation for u-landsbistand.