Ebola
Ebola er en virus, der starter med influenzalignende symptomer, som feber, træthed, muskelsmerter og ondt i halsen. Derefter opkast, diarré, samt indre og ydre blødninger. De fleste dør af dehydrering og organer, der lukker ned.
Antallet af dødsofre for den igangværende ebola-epidemi i den østlige del af DR Congo har nu nået 2000 omkomne. Det oplyser WHO, som endvidere kalder situationen for ”verdens mest komplekse krise for menneskeheden”.
Endvidere var der en ung pige, der døde i nabolandet Uganda, efter hun havde været sat i karantæne og modtaget behandling. Hun skal have krydset grænsen med sin mor, som fortsat lever og er i karantæne, indtil hun kan blive bragt tilbage til DR Congo.
Når man ser på antallet af ofre, er der stadig et pænt stykke op til den epidemi af ebola, som hærgede i Vestafrika i 2014 til 2016, og hvor 11.310 mennesker siges at være omkommet og næsten 29.000 blev smittet. Over de sidste år har man i Uganda ved grænsen haft faste lægeteam og screening-centre til stede, så man kan stoppe sygdommen fra at sætte sig fast i Uganda. I selve DR Congo har sundhedsmyndighederne i samarbejde med NGO’er vaccineret folk der arbejder med eller har været i kontakt med ebola-patienter, men det har været svært at få virusen under kontrol.
Et andet problem er den udbredte overtro, som har ført til, at 200 familier, der arbejder med forebyggelse af sygdommen, er blevet angrebet. I et tilfælde gik det ud over hospitalspersonale, der var i færd med at begrave familie.
BBC citerer det anerkendte britiske tidsskrift The Lancet, der oplyser, at ”tro på misinformation omkring sygdommen er meget udbredt”. Det nuværende udbrud i DR Congo som begyndte for lidt over et år siden er det største af de ti, der hidtil er blevet opdaget i landet, hvor man første gang registrerede sygdommen i 1976.