”Den Store Grønne Mur er en afrikansk løsning på et globalt problem”

Landligt område i Sudan.
Foto: Universal Images Group via Getty Images
Laurits Holdt

9. november 2021

Fattigdom, sult, konflikt og ekstremisme kendetegner store dele af Sahel-regionen i Afrika. Det skyldes i høj grad de ufrugtbare forhold i området syd for Sahara, men der er ved at blive plantet små frø af håb på tværs af Afrika.

Den Store Grønne Mur skal bestå af en lang række af træer fra Djibouti i øst til Dakar i vest. Det skal bekæmpe sult, fattigdom og konflikt i Sahel. Ved klimaforhandlingerne i Glasgow har der været flere arrangementer, der har beskæftiget sig med den storslåede vision.

I sidste uge inviterede den franske præsident, Emmanuel Macron, til en begivenhed, hvor han blandt andet fik selskab af præsidenter fra Niger, Nigeria og Senegal. Britiske prins Charles sørgede for at kaste lidt royalt skær over det afrikanske projekt.

”Jeg håber meget, at vi i vores korte tid sammen kan fokusere på de praktiske handlinger, vi kan tage, for at se omgående konkrete initiativer og resultater,” sagde den britiske tronarving.

En økologisk nødsituation
Udsigterne i Sahel-regionen er dystre. Området er i en ”økologisk nødsituation”, lød det fra Nigers præsident, Mohamed Bazoum, til arrangementet. Han nævnte, at situationen i Sahel er en farlig cocktail af befolkningsvækst og svindende ressourcer, som fører til konflikt og migration.

”Forværringen af klimaforandringer er særligt bekymrende for et land som mit eget, Niger, i hjertet af Sahe, der er truet af uophørlig ørkendannelse, som fortsætter med at begrave land til landbrug og dyrehold i sand. Befolkninger med deres husdyr bliver derfor tvunget til at bevæge sig yderligere mod syd og kommer i konflikt med landbrugssamfund om naturressourcer, som også i lang tid er blevet forringet af klimaforandringer. Terrorisme er synligt i Sahel. Det skyldes ikke spontanitet eller uheld, men har en sammenhæng med klimaforandringer, som ved at forringe biodiversiteten har truet hyrdernes levemåde,” forklarede han ved ledernes topmøde sidste uge.

Senegals præsident, Macky Sall, nævnte, at leveforholdene for millioner af mennesker forringes på daglig basis på grund af klimaforandringer, mens hans kollega i Mauretanien, Mohamed Ould Ghazouani, fortalte, at tørke og ørkendannelse påvirker knap 65 procent af landet i Sahel.

Kobling til lokalsamfund er vigtigt
Afrikas Store Grønne Mur var også fokus for et andet arrangement ved klimaforhandlingerne. Her deltog den gambiske aktivist Kemo Fatty fra ngo’en Green-Up Gambia. Han fortalte, at det er ekstremt vigtigt at inddrage lokalsamfund.

”Alt for længe har Den Store Grønne Mur været politikernes initiativ. De har været i gang i ti år, og de har stadig kun færdiggjort mindre end 18 procent. Og resultatet er, at lokalsamfund i frontlinjen ikke rigtig ser sig selv som en del af projektet,” forklarer han.

Det sidste stykke tid har Green-Up Gambia rejst rundt til lokalsamfund og deltaget i lokale møder; resultaterne fra disse er lagt sammen i en fælles plan, som ngo’en ønsker skal fungere som guide for landets grønne omstilling.

Kemo Fatty nævner ligeledes, at en del af problemerne har rødder i kolonialismen, hvor skov blev fældet for at gøre plads til cash crops – afgrøder, der produceres for salg frem for subsistens. Derfor mener han, at det er retfærdigt, at den rige del af verden støtter genskovning i området.

Den Store Grønne Mur kan bidrage til at brødføde den stigende befolkning i verden og kan samtidigt lagre masser af kulstof, men projektet skal foregå i samspil med lokale, understreger han:

”Vi forventer ikke, at nogen kommer ind udefra og gør vores land grønnereDet er op til os at gøre det. Vi ønsker at skabe en bevægelse af millioner. Dette er en afrikansk løsning på et globalt problem.”

Tørkeresistente frø og ren energi
Det er naturligvis ikke alle frø, der kan gro i de varme og tørre forhold i Sahel-regionen.

”Hvis du gendanner land er det vigtigt, at frøene, som kommer ind, er tørkeresistente, og at de også er hjemhørende arter i området,” forklarede Andrea Ledward, der er direktør i den britiske miljøstyrelse. Hun fortalte, at nogle af de første frø, der blev anvendt til den Store Grønne Mur, kom fra en frøbank i den Kongelige Botaniske Have i Kew, et distrikt i London.

Direktøren for Den Afrikanske Udviklingsbank, Akinwumi A. Adesina, fokuserede ligeledes på, at frøene skal være modstandsdygtige over for de barske forhold i Sahel i sin tale under Macrons arrangement. Han fortalte om den regionale banks program ved navn Technology for Transforming African Agriculture.

”Dette program har på bare to år alene leveret tørkeresistente varianter af afgrøder til 11,2 millioner bønder, som hjælper dem med at håndtere tørke, og det er den slags, vi gerne vil se skaleret op på tværs af Sahel,” forklarede han og tilføjede, at udviklingsbanken håber at gå fra 11,2 millioner bønder på to år til 40 millioner på fem år.

Udover at udvælge de rette afgrøder er det vigtigt, at der kommer ren energi til den voksende befolkning i Sahel, har den afrikanske bankdirektør understreget.

”Hvis der ikke er elektricitet i Sahel – og niveauet er meget, meget lavt lige nu – er hele denne mur ikke andet end trækul og brænde, der venter på at blive hugget ned,” forklarede han, ifølge Reuters, med henvisning til, at træ bliver fældet til varme og energi, når der ikke er andre muligheder.

Derfor mener han, at et andet projekt i regionen hænger sammen med Den Store Grønne Mur. I oktober godkendte Den Grønne Klimafond 150 millioner dollars i medfinansiering til initiativet Desert to Power, der skal udbygge adgangen til solenergi i området. I alt er der afsat knap en milliard dollars til ørkeninitiaitvet, som altså kan forhindre, at træer bliver hugget ned kort tid efter, at de er blevet plantet. 

Læs også: Støtte til solenergi i Sahel og tiltrængt nedkøling i Østafrika

En milliard dollars fra Jeff Bezos
Der kom mange nye penge til de mange træer på kanten af ørkenen i Afrika ved Macrons arrangement. Milliardæren Jeff Bezos, der er stifter af Amazon og en af verdens rigeste mænd, lovede lidt over en milliard dollars til gendannelse af land i Afrika.

I januar kunne en række verdensledere præsentere den såkaldte Great Green Wall Accelarator, der skal koordinere indsatsen og støtten til det store afrikanske projekt. Det har fået den samlede støtte til muren i Afrika op på omkring 19 milliarder dollars. Prisen på projektet er sat til i alt 33 milliarder dollars. De mange milliarder skal føre til, at der bliver gendannet 100 millioner hektar ødelagt eller forringet land og skabt 10 millioner grønne jobs i 2030 i den plagede region.