Snart står The Grand Ethiopian Renaissance Dam (GERD) helt færdig på den Blå Nil, og Etiopien vil kunne kontrollere størstedelen af Nilens vand. Et mareridtscenarie for Egypten, som får 90 procent af sit ferskvand fra Nilen. Derfor har Egypten brugt både sabelraslen og internationalt diplomati i et forgæves forsøg på at presse Etiopien til at indgå en juridisk bindende aftale om forvaltningen af dæmningen, før den tages i brug. I Sudan er der også stor utilfredshed med Etiopiens enegang, og USA har annonceret, at man vil tilbageholde 100 millioner dollars i økonomisk støtte til Etiopien, som konsekvens af landets manglende vilje til at indgå en aftale.
Et oplagt spørgsmål er derfor, hvad Etiopien ønsker at opnå med en dæmning, der har taget ti år at bygge, kostet 4,7 milliarder dollars, bragt landet på kollisionskurs med omverdenen og det internationale samfund samt tvunget 20.000 etiopiere fra deres hjem.
Svaret kan i høj grad findes i navnet ‘Great Ethiopian Renaissance Dam’. Dæmningen skal løfte millioner ud af fattigdom og katapultere Etiopiens økonomiske udvikling ind i en ny æra.
Strøm til folket
I dag producerer Etiopien godt 4000 megawatts. Forventningen er, at GERD alene vil producere mindst 6000 megawatts, og at dæmningen vil mere end fordoble Etiopiens nuværende produktion af elektricitet. Der vil ifølge myndighederne være strøm til de 65 millioner etiopiere – ud af en hurtigt voksende befolkning på omkring 110 millioner – der i dag ikke har adgang til regelmæssig strøm.
Derudover skal GERD levere strøm til Etiopiens voksende produktionsindustri, som landet ønsker at videreudvikle. Det kræver elektricitet, som der snart vil være rigelige mængder af.
Faktisk er forventningen, at GERD skal producere mere elektricitet, end Etiopien kan forbruge. Derfor vil Etiopien også kunne eksportere billig elektricitet til nabolandene. Et argument regeringen i Addis Ababa ofte fremfører. Den etiopiske regering gør i det hele taget meget ud at oplyse, at alle lande i regionen vil nyde godt af dæmningen, som ikke vil påvirke vandmængden i Nilen væsentligt. Undtagelsen er i regnperioder, hvor den vil afbøde store sæsonbetingede oversvømmelser, som dem Sudan oplever nu.
Viljen til forhandling mangler
Ved forhandlingsbordet har Etiopien ikke været konstruktiv og løsningsorienteret. Regeringen i Addis Ababa har tydeligvis mere travlt med at få færdiggjort GERD end med at indgå en juridisk bindende aftale om dæmningen. Den trækker forhandlingerne i langdrag – hvis den altså overhovedet tropper op til dem. Etiopien afslog blandt andet at deltage i et møde om GERD som Egypten havde indkaldt til i FNs sikkerhedsråd, og regeringen har ifølge Al Jazeera afvist at underskrive en køreplan for færdiggørelsen og forvaltningen af dæmningen – et forslag som USA og Verdensbanken har udarbejdet.
I Addis Ababa ved man, at Etiopiens forhandlingsposition styrkes, jo tættere dæmningen er på færdiggørelse. Snart kan Etiopien kontrollere hovedparten af Nilens vand. Det giver magt og indflydelse i regionen og mindre incitament til at indgå kompromiser.
It’s my dam
I landet er der også udbredt vrede over nogle gamle aftaler fra kolonitiden. Aftaler mellem Egypten og Storbritannien, der allokerede langt størstedelen af Nilens vand til Egypten og intet til Etiopien.
Derfor skal Etiopiens enegang i forbindelse med GERD også ses som et opgør med historiske uretfærdigheder og Egyptens hegemoni i regionen.
GERD er blevet et nationalt prestigeprojekt, som skal samle store dele af befolkningen under sloganet “It’s my dam”. Et slogan der er gået viralt på sociale medier, ses på t-shirts og ved pro-GERD demonstrationer i landet.
Etiopiens udenrigsminister, Gedu Andargachew, er gået skridtet videre. I sommeren 2020 tweetede han “Nilen er vores”. Den triumferende udmelding kom umiddelbart efter, at Etiopien var begyndt at fylde GERDS reservoir – uden at have indgået en bindende aftale. I samme tweet skrev udenrigsministeren ”Det var floden Nilen, og den er nu blevet en sø. Den vil ikke længere flyde ud i floden. Etiopien vil få alt den udvikling, landet ønsker fra den”.
Budskabet blev ikke overraskende mødt af rasende reaktioner fra Egypten.
The Grand Ethiopian Renaissance Dam skal udover at bringe udvikling og velstand til Etiopien også etablere landet som en indflydelsesrig, regional stormagt.
Andre har en noget anden udlægning. Arab Observer peger på, at Etiopiens regering bevidst promoverer GERD for at aflede opmærksomheden fra voksende social uro og utilfredshed internt i landet. Konflikter, regeringen utvivlsomt håber at afbøde med elektricitet og udvikling til alle afkroge af Etiopien.
Rettelse: Den østafrikanske faktatjekker Pesacheck har siden påpeget, at den internationalt delte oversættelse af ministerens tweet ikke er helt korrekt. I virkeligheden skrev han:
“Nilen var en flod, men nu er den både en flod og en sø. Den vil fortsat flyde som en flod, samtidig med at den vil være en sø, der hjælper Etiopiens med at nå sine udviklingsmål. Nilen er nu i sandhed vores.”