Derfor svigter vennerne ikke Israel

Israelske soldater med en palæstinensisk dreng i Hebron på den besatte Vestbred. Besættelsen af de palæstinensiske områder og behandlingen af indbyggerne afholder ikke USA og Europa fra at støtte Israel.


Foto: Amer Shallodi/Anadolu Agency via Getty Images
Laurits Holdt

14. april 2023

I USA er den betingelsesløse støtte til Israel ikke kontroversiel. Det bliver til gengæld meget hurtigt kontroversielt, hvis man kritiserer Israel. Det skyldes ikke mindst, at Israel og Israel-venlige lobbygrupper er utrolig dygtige til at påvirke de amerikanske politikere. Helt modsat palæstinenserne og de arabiske stater, som slet ikke på samme måde brillerer i det politiske spil i Washington.

Sådan siger Lars Erslev Andersen, som forsker i Mellemøsten på DIIS, Dansk institut for internationale studier, i den seneste episode af Globalnyts podcast, Højtryk.

Når der så alligevel er kommet kritik af Israels regering på det seneste, skyldes det den politiske krise i landet, som blandt andet er affødt af Netanyahu-regeringens forslag om at styrke politikernes magt i forhold til domstolene.

At der er kommet en højreekstremistisk regering til magten i Israel, og at landets demokrati kan være i fare – vækker i USA og Europa større bestyrtelse end den måde, Israel behandler palæstinenserne, mener han.

”Når man i USA er bekymret for, om det israelske demokrati er truet, og om Israel er ved at blive en teokratisk stat, så er det jo, fordi man ser landet som det eneste demokrati i Mellemøsten. Men det er jo ikke et fuldt demokrati. Det er først og fremmest et demokrati for den jødiske nation i Israel.”

Det mener Lars Erslev Andersen, at landet er relativt åbne omkring. I dag er det en velkendt sag, at regeringen og en masse israelske politikere har begravet tostats-løsningen.

“For nogle dage siden udtalte den israelske finansminister, at den palæstinensiske nation ikke eksisterer. At det bare er noget, nogen har fundet på i løbet af de sidste 100 år. Ægte palæstinensere, siger han, er sådan nogle som ham og hans familie, der har boet i området i århundreder.”

”Den slags holdninger har været der i flere år, men nu er den udtalt. Det får ingen opmærksomhed, når der tales om Israel for tiden, for nu handler det om konflikten mellem en del af de israelske vælgere og regeringen. Konflikten med palæstinenserne bliver der ikke talt om.”

Hvad med Danmark og Europa?

Hvor står Europa henne? Er vi lige så helhjertede i vores støtte til Israel som USA er, spørger Globalnyt Lars Erslev Andersen.

”Ja, reelt er vi. Danmark har jo en helt klar politik, der støtter Netanyahu 100 procent. Det så vi, da Mette Frederiksen rejste derned. På mange måder har Europa den samme politik, som vi har haft i mange år: At Israel er et resultat af Holocaust, det eneste demokrati i Mellemøsten og deler de vestlige værdier, og at vi derfor støtter landet – på trods af Palæstina-konflikten.”

To-stats-løsningen – altså ideen om, at palæstinenserne skal have deres egen, suveræne stat side om side med Israel – er ved at blive lagt godt og grundigt i graven, mener han. For på trods af at både landene i EU og USA siger, at de støtter to-stats-løsningen, så bliver den mere og mere undergravet for hver dag, der går, mener han, siger han.

Samtidig med den solide støtte fra USA og Europa, orienterer Israel sig i stigende grad også mod andre lande i Mellemøsten, som i mindre og mindre grad opfatter Israel som en paria. Landet opfattes som stærkt, og flere lande har fælles interesser med israelerne. Det gælder for eksempel i forhold til at begrænse Irans indflydelse i regionen, fortæller han.

Det har været medvirkende til, at flere lande – for eksempel Saudi-Arabien, De Forenede Arabiske Emirater, Sudan og Egypten – har nedtonet deres fokus på den palæstinensiske sag gevaldig og i stedet ser muligheder i at samarbejde med Israel, siger han.

For nylig trådte Kina for alvor ind på den politiske scene i Mellemøsten, da det var med til at få en aftale i stand mellem to af regionens ærkerivaler, Iran og Saudi-Arabien. Kina og Israel har også et udmærket forhold.

Israels faldende isolation og Kinas stigende involvering betyder, at USA’s betydning i regionen bliver mindre, forklarer han.

”Man skal aldrig male det sort og hvidt. USA er stadig den med den største diplomatiske repræsentation i Mellemøsten. De har stadigvæk en række baser. De har stadigvæk den største bidragsyder af bistandshjælp til Mellemøsten. Så det er overhovedet ikke fordi amerikanerne er væk. Men deres betydning, sammenlignet med den betydning, som for eksempel Kina har, den er vigende.”

Hør hele interviewet med Lars Erslev Andersen i den seneste episode af Højtryk – enten herunder eller ved at finde podcasten der hvor du plejer at finde podcasts.