Regeringspartiet People’s Democratic Party (PDP) og dermed Bhutans regering de sidste fem år med premierminister Tobgay Tshering i spidsen blev slået ud i første omgang af valget til parlamentet lørdag.
Valgets overraskelse blev Druk Namrup Tshogpa (DNT), ledet af Dr. Lotay Tshering, som fik 31,8 procent af de afgivne stemmer (92.722) ifølge Valgkommissionens foreløbige opgørelse søndag aften.
PDP fik kun 27,4 procent (79,883 stemmer), og måtte også se sig slået af det hidtidige oppositionsparti Druk Phuensum Tshgpa (DPT), der havde regeringsmagten i det første parlament 2008-13, og som fik 30,9 procent af stemmerne (90.020). Det fjerde parti, som stillede op til primærvalget, Bhutan Kuen-Nyam Party (BKP) med den karismatiske kvindelige leder Neten Zangmo (tidligere chef for Antikorruptions-Kommissionen) fik kun 9,7 procent af stemmerne (28.473).
Lokale forhold er afgørende
Dermed er der lagt op til en meget spændende afgørende anden runde den 18. oktober. Som fastlagt i Bhutans grundlov holdes der valg hvert femte år til parlamentet, Nationalrådet (overhuset bestående af 20 uafhængige personligt valgte fra distriktskredsene og 5 kongeligt udpegede) og Nationalforsamlingen (underhuset med 47 repræsentanter, valgt blandt kandidaterne fra de to partier).
Valget til overhuset blev holdt d. 21. april.
Resultatet af valget til Nationalforsamlingen vil afgøre, hvilket parti, DNT eller DPT, der vil danne regering, og hvilket af de to, der vil være opposition. I Bhutan er der ifølge grundloven kun to partier i Nationalforsamlingen – det ene regeringsparti, det andet opposition. Siden valget i 2013 sad PDP med 32 mandater som regering, mens DPT havde 15 pladser.
Udfaldet er vanskeligt at forudse, da lokale forhold er meget afgørende, og der ikke anvendes forholdstalsvalg som i Danmark, men flertalsvalg i enkeltmandskredse som i Storbritannien. Den af de opstillede kandidater i kredsen, der får flest stemmer, er valgt – og man kompenserer ikke på landsplan for ’tabte’ stemmer. Hertil kommer, at der er mulighed for, at nogle af de kandidater, der deltog fra de tabende partier i første runde, kan melde sig på listen af et af de to vindende partier i den afgørende runde. Dermed bliver det endnu sværere at spå om udfaldet.
Bhutans Folkeparti
DNT blev stiftet i januar 2013 forud for det andet parlamentsvalg, men nåede ikke igennem første runde dengang.
Blandt stifterne var den nuværende formand Dr. Lotay Tshering, Dr. Tandi Dorji og Aum Dorji Choden. Sidstnævnte gik over til PDP, og blev Bhutans første kvindelige minister.
Doktor Lotay Tshering, 50 år, har lang erfaring som hospitalslæge, og et styrket sundhedsvæsen er en høj prioritet for partiet.
DNT betyder nærmest ”Bhutans Folkeparti”, og det siges eksplicit i partiets program, at man vil arbejde langs socialdemokratiske linjer. Valgkampagnen er ført under mottoet ”Narrowing the Gap”, og det siges lige ud, at man vil bekæmpe den voksende ulighed i Bhutan, økonomisk, uddannelsesmæssigt, og jobmæssigt. Der loves højere bundgrænse for personlig indkomstbeskatning og de små virksomheders omsætningsskat, mens progressiv beskatning for højere indkomster signaleres.
Seks måneders barselsorlov for kvinder, fri skolebespisning, partnerskaber med NGOer, vegetarisk menu ved officielle middage, afskaffelse af eksamen op til 6. klasse, og stærk indsats for at skaffe jobs til de mange unge ledige, er blandt de mange forslag i partiprogrammets 103 sider.
Stor vælgertilslutning centralt, i vest og syd
Vælgertilslutningen var størst i kredsene i den centrale del af landet, i vest og i de sydlige distrikter. I den østlige del af Bhutan var det, som ved tidligere valg, DPT, der tog de fleste stemmer. DNT vandt i 16 ud af de 47 kredse, mens DPT faktisk vandt i 22 kredse, og PDP i 9 kredse. Men da det samlede stemmetal er afgørende, fik DNT altså marginalt flest stemmer.
Valgdeltagelsen var pæn, 59,9 procent, ud af de 438,663 registrerede vælgere. Belært af de to tidligere parlamentsvalg, var muligheden for at afgive brevstemme blevet yderligere liberaliseret, og af de 291,098 afgivne stemmer var 108,149 (37 procent) faktisk brevstemmer.
Som sædvanligt i Bhutan, deltog flere kvinder end mænd i valget. Valgkommissionen har kun observeret mindre tekniske fejl, som hurtigt er blevet løst, og der foreligger ingen rapporter om uregelmæssigheder. Valget er foregået i en fredelig, værdig og seriøs atmosfære.
Dansk støtte udfaset i 2015
Bhutan har igennem 35 år modtaget betydelig dansk udviklingsbistand, blandt andet til støtte for god regeringsførelse, kapacitetsopbygning af parlamentet, retsvæsenet, medierne og Valgkommissionen.
Siden 2015 er al dansk støtte til Bhutan udfaset. Med fortsættelse af den hidtidige stabile vækst på 7-8 procent pr. år forventes landet efter gennemførelsen af den kommende femårsplan 2018-23 at opnå status hos FN som mellem-indkomstland.
Henrik A. Nielsen er formand for Venskabsforeningen Danmark-Bhutan og forhenværende dansk repræsentationschef i Thimphu.