Dom for drab på ærkebiskop – over 24 år efter

Redaktionen

Over 24 år efter at en snigskytte sendte de dræbende skud mod El Salvadors ærkebiskop under en gudstjeneste, er der faldet dom mod en tidligere kaptajn – i USA, skriver journalist Linda Nordahl Jakobsen i den seneste udgave af Folkekirkens Nødhjælps Nyhedsbrev.

En forbundsdomstol i Fresno i Californien har kendt en tidligere militærmand fra El Salvador medskyldig i planlægning af mordet på ærkebiskop Oscar Arnulfo Romero.

Forbundsdommer Oliver Wanger siger i dommen mod den tidligere kaptajn Alvaro Saravia, at drabet på ærkebiskoppen var led i militærets ”omfattende og systematiske kampagne for at skabe frygt i den salvadoranske befolkning.”

Alvaro Saravia, der i sin tid var ”højrehånd” for den berygtede major Roberto DAbuisson, blev også dømt til at betale erstatning på omregnet 15 mio. kr. til Romeros pårørende.

Det var en slægtning til Romero, som havde anlagt sagen mod den tidligere kaptajn med støtte fra bl.a. den katolske kirkes jurdiske rådgivning i El Salvador. Slægtningen har ønsket at være anonym på grund af frygt for politisk forfølgelse i El Salvador.

Menneskeretsforkæmpere i El Salvador glæder sig over dommen, som affødte spontane klapsalver og tårer blandt de mange fremmødte salvadoranere i retslokalet. Alvaro Saravia har i flere år haft adresse i Californien, men han er gået under jorden og er nu efterlyst.

Under retshøringen i Fresno blev USAs indblanding i El Salvadors blodige borgerkrig rullet frem for åben videoskærm, da den tidligere amerikanske ambassadør i El Salvador (1980-1981, red.), Robert White, vidnede via en videokonference.

White, der i dag er direktør for International Policy i Washington, fortalte bl.a., at hans ambassade hver uge sendte en rapport under navnet ”Grim Gram” hjem, som beskrev den ekstreme vold mod befolkningen i El Salvador. Robert White sagde også, at han var klar over, at dødspatruljerne blev styret af militæret, og at militæret begik drab på især mange unge salvadoranere.

Desuden sagde White, at Romero blev betragtet som den mest fremtrædende fortaler for menneskerettigheder og de fattige i El Salvador. Af samme grund var han hadet blandt de rige i landet, og hans direkte kritik af militærets overgreb mod civilbefolkningen var en torn i øjet på generalerne, som brugte alle midler – med støtte fra USA – på at bekæmpe den venstreorienterede guerillabevægelse FMLN.

White sagde også, at han dengang havde fået fat i Alvaro Saravias kalender, hvoraf planlægningen af mordet fremstod under kodenavnet  ”Operation Pina.”

Romero havde netop dagen inden, han blev dræbt, appelleret indtrængende til menige soldater i El Salvadors militær om ikke at ”slå deres egne brødre og folk ihjel.”

Dagen efter – den 24. marts i 1980 – blev ærkebiskoppen dræbt af skud fra en snigskytte, da han holdt gudstjeneste i San Salvador.

– Afgørelsen i Fresno er en stor landvinding for alle os, der arbejder med at få etableret en retsstat og få skabt retfærdighed i samfundet, siger Pedro Cruz fra Institut for Menneskerettigheder på Det Mellemamerikanske Universitet (IDHUCA).

Folkekirkens Nødhjælp støtter IDHUCA, som bl.a. støtter fattiges adgang til det salvadoranske retssystem og arbejder med at styrke menneskerettigheder og opbygning af et retssamfund i El Salvador.

– Denne dom stadfæster det som en juridisk sandhed, at det var den tidligere major Roberto DAubuisson, som beordrede mordet på Romero. Derfor er dommen af historisk betydning, siger Pedro Cruz til flere nyhedsbureauer.

– Afgørelsen åbner for nyt håb om, at vi kan skaffe retfærdighed i andre lignende sager. Ligesom det er sket i Chile og i Argentina, bør retfærdigheden ske fyldest i El Salvador for alle de, der blev udsat for tortur, drab og forsvindinger, siger Guadalupe Mejía fra Kommissionen for pårørende til forsvundne og ofre for borgerkrigen i det mellemamerikanske land.  

Vide mere?

FN har – ligesom i Guatemala – lavet sandhedsrapporter om de mord og overgreb, som fandt sted under den 12 år lange borgerkrig i El Salvador. De kan læses på:

www.derechos.org/nizkor/salvador/informes/truth.html