Domstol i Haag må vente på Bashir

omar_al-bashir_12th_au_summit_090131-n-0506a-342_public_domain
Militæret var en del af Omar al-Bashirs regime og føler sig truet, når ordet "retfærdighed" nævnes, siger iagttager. Derfor har generalerne måske ikke så travlt igen med at få den tidligere leder til Haag.
Foto: Public Domain
Forfatter billede

24. juli 2020

Myndigheder i Sudan indledte i denne uge en retssag mod Omar al-Bashir for hans rolle i det kup, der bragte ham til magten for mere end 30 år siden.

Han er anklaget for at have kuppet den demokratisk valgte regering med premierminister Sadiq al-Mahdi i spidsen.

Han efterforskes også for sit ansvar i forbindelse med sikkerhedsstyrkernes drab på fredelige demonstranter i Sudan, hvor de omfattende protester begyndte i december 2018 og førte til, at han blev fjernet fra præsidentposten i april 2019.

I forvejen er Bashir i færd med at afsone en fængselsstraf på to år for korruption.

Det første retsmøde i hovedstaden Khartoum var relativt kort, inden dommeren besluttede at fortsætte 11. august i en større sal, der giver forsvarsadvokaterne mere tid og sikrer plads til flere tilhørere, skriver al-Jazeera.

Stilhed om udlevering til Haag
Men ud over at være på anklagebænken i sit hjemland er den 76-årige ekspræsident også efterlyst af Den Internationale Straffedomstol (ICC) for forbrydelser i Darfur-provinsen.

De i alt syv anklagepunkter ved domstolen i Haag lyder på folkedrab, krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden begået i perioden mellem 2003 og 2008.

Sudans regering lovede i februar, at Bashir vil blive sendt til Haag. Det er en del af en aftale, der er indgået mellem parterne i Sudan om at udlevere enhver, der er anklaget i forbindelse med konflikten i Darfur. Men siden februar har der ikke været nyt om få Bashir til Haag.

Det skyldes både en splittet politisk ledelse i Sudan, behovet for et retsopgør i hjemlandet og endelig en mangel på kommunikation mellem domstolen i Haag og myndighederne i Sudan, skriver det sudanske netmedie Ayin.

Den første af de lidt større fisk i Darfur-konflikten er allerede ankommet til Haag, nemlig en leder af den berygtede Janjaweed-milits. Ali Muhammad Ali Abdalrahman, også kendt under sit nom de guerre Ali Kushayb, meldte sig selv til ICC den 9. juni.

På det tidspunkt gentog ICC-chefanklager Fatou Bensouda opfordringen til myndighederne i Sudan om også at udlevere Omar al-Bashir og tre andre mistænkte.

”I kraft af FN’s Sikkerhedsråds resolution 1593 har regeringen i Sudan en forpligtelse til at samarbejde fuldt ud med ICC ved at udlevere disse mistænkte til domstolen,” siger ICC-talsmand Fadi El Abdallah til Ayin.

Vil Janjaweed-leder samarbejde med ICC-anklagere?
Regeringen i Khartoum hævder over for Ayin, at den venter på en opringning eller anden kontakt fra domstolen i Haag.

Men juraekspert Moneim Adam siger til netmediet, at der også er andre bekymringer, der spiller ind. Og der er personer i Sudans sikkerhedsstyrker, der drager et lettelsens suk over, at retsopgøret mod Omar al-Bashir for hans hovedrolle i kuppet i 1989 i hvert fald indtil videre forhindrer en udlevering.

”Militæret, der nu deler magten med civile, føler sig truet, når ordet ‘retfærdighed’ nævnes, for de var en del af regimet, da disse alvorlige forbrydelser skete,” siger Moneim Adam.

Tilsvarende kan de samme personer i sikkerhedsstyrkerne være begyndt at få sved på panden over, om den mand, der i sidste måned meldte sig selv til domstolen – Janjaweed-leder Ali Kushayb – vil vidne imod dem, når han afhøres i ICC.

”Folk frygter, at Kushayb vil tale, så det er ikke i militærets interesse at samarbejde med ICC overhovedet,” vurderer juristen.