DR Congo: 51 personer dømt til døden for mord på to FN-medarbejdere

facebookcongo_research_group
Svenske Zaida Catalán, 36, og hendes amerikanske kollega Michael Sharpe, 34, blev i marts 2017 dræbt i DR Congo, hvor de undersøgte krigsforbrydelser på vegne af FN's Sikkerhedsråd.
Foto: Congo Research Group/Facebook
Gerd Kieffer

31. januar 2022

Lørdag den 29. januar afsagde en militærdomstol i Den demokratiske republik Congo dom i en spektakulær sag, der har været undervejs i knap fem år. Dommen lød på dødstraf til 51 personer, der blev fundet skyldige i mordene på to FN-undersøgere i foråret 2017.

En række af dommene blev udstedt in absentia, da de skyldige enten aldrig er blevet arresteret eller har formået at flygte fra varetægtsfængslingen, skriver Deutsche Welle.

36-årige svenske Zaida Catalán og hendes 34-årige amerikanske kollega, Michael Sharpe var udsendt til DR Congo for at overvåge FN’s sanktioner mod det store centralafrikanske land og for at rapportere tilbage til Sikkerhedsrådet.

Under et besøg i den centrale region Kasai, hvor de to var rejst til for at skaffe informationer om rekruttering af børnesoldater og vold mellem regeringsstyrker og militser, blev de kidnappet efter et bagholdsangreb på deres bil og dræbt den 12. marts 2017.

Nogle uger senere blev deres lig fundet.

Læs også: Hvem myrdede Zaida og Michael?

Behov for yderligere efterforskning

En central del af bevismaterialet har været en rystet videooptagelse af mordene, hvor man ser, hvordan de to FN-ansatte blev skudt ned af en gruppe bevæbnede mænd. 

Videoen blev offentliggjort af den congolesiske regering nogle uger efter mordet – den var ifølge regeringen bevis for, at den lokale milits Kamwina Nsapu stod bag. Alligevel har flere statsansatte modtaget dom.

Det gælder blandt andet en lokal embedsmand, der mødtes med Sharp og Catalán, inden de drog mod Kasai, og som fik en dødsdom, mens en oberst blev idømt 10 års fængsel for ikke at have hjulpet en person i fare.

Både fra ofrenes familier, svenske myndigheder og menneskerettighedsorganisationer er der kritik af, at efterforskningen ikke er kommet ordentlig til bunds i sagen.

”For at sandheden skal komme for dagen, skal alle mistænkte – inklusive dem højere oppe i hierarkiet – afhøres, hvilket endnu ikke er sket,” sagde Elisabeth Morseby, søster til afdøde Zaida Catalán, til Reuters.

Den svenske udenrigsminister, Ann Linde, skriver på Twitter, at det er afgørende, at efterforskningen af yderligere implicerede fortsætter og opfordrer de congolesiske myndigheder til at samarbejde med FN i sagen.

Da DR Congo ikke har eksekveret dødsdomme siden 2003, er det mest sandsynlige, at de dømte i stedet for vil afsone fængsel på livstid.