Kun lidt over halvdelen af stemmesedlerne fra sidste uges præsidentvalg i DR Congo er talt op, og derfor er det ikke muligt at fremlægge resultatet endnu. Det meddeler den officielle valgkommission søndag – dagen, hvor resultatet skulle have været klar.
Det er ikke oplyst, hvornår resultatet så kan ventes, skriver flere internationale medier.
Menneskeretsorganisationen Human Rights Watch vurderer, at hvis valgkommissionen fremlægger et officielt resultat, der lugter af, at der er fiflet med tallene, kan det medføre store demonstrationer og fornyede uroligheder.
Den katolske kirke, der selv havde sendt tusindvis af observatører til valgstederne, siger, at kirkens egen optælling viser, at der var en klar vinder af valget. Kirken har dog ikke oplyst, hvem vinderen er ifølge dens optælling.
Kirken opfordrer valgkommissionen til snarest at fremlægge resultatet for at undgå politiske uroligheder, skriver BBC.
Regeringen har allerede afbrudt internetforbindelsen over det meste af landet for at forhindre, at rygter begynder at brede sig på nettet.
Frygt for ny uro
Præsident Joseph Kabila træder tilbage efter 17 år ved magten og har lovet, at der skal ske en fredelig magtoverdragelse i DR Congo. Hvis løftet holder, vil det være første fredelige magtoverdragelse, siden landet opnåede uafhængighed fra Belgien i 1960.
Selve valgkampen og valgdagen var præget af udbredte uregelmæssigheder, undertrykkelse af vælgere og vold mange steder i landet, konstaterer Human Rights Watch i lighed med flere andre observatører og organisationer.
I en ny rapport om valget kritiserer menneskeretsorganisationen, at over en million mennesker i første omgang blev udelukket fra at stemme i tre områder, hvor oppositionen traditionelt har hentet stor opbakning. Her er valget udskudt til marts, officielt på grund af smittefaren fra det ebolaudbrud, dele af landet er ramt af.
I hovedstaden Kinshasa kunne vælgerne ikke få lov at stemme, fordi godt tusind valglokaler i sidste øjeblik lukkede ned. Der er utallige meldinger om problemer med de elektroniske stemmemaskiner og med stemmelister.
Mange steder i landet åbnede valgstederne med stor forsinkelse, hvilket også betød, at mange vælgere gik forgæves. Ældre, analfabeter eller handicappede havde særligt store vanskeligheder med at komme til valgstederne og med at bruge de nye maskiner, der aldrig før har været brugt i DR Congo.