Ebola-udbrud i DR Congo fortsat ikke under kontrol

43584626155_bcaca0971e_k
Siden august 2018 har sundhedsmyndighederne i DR Congo kæmpet mod en serie udbrud af ebola.
Foto: MONUSCO (CC BY-SA 2.0)
Laurits Holdt

9. januar 2019

Det aktuelle udbrud af sygdommen ebola i den østlige del af Den Demokratiske Republik Congo har nu kostet 377 mennesker livet. I alt er 577 blevet smittet, oplyser FN’s sundhedsorganisation WHO.

Siden august 2018 har læger, sygeplejesker og andre specialister forsøgt at inddæmme og nedkæmpe udbruddet, men det er blevet besværliggjort at den skrøbelige sikkerhedssituation i området.

56.500 er blevet vaccineret og 220 er blevet raske igen efter at have haft ebola.

Efter en ufrivillig pause omkring nytår er indsatsen nu ved at komme op i gear igen, lyder det fra organisationen.

Centrum for udbruddet er byen Beni nær grænsen til Uganda. I byen med omkring 230.000 indbyggere udbrød der i december voldsomme uroligheder, der satte indsatsen mod ebola på pause.

Udelukket fra valg

Urolighederne brød ud efter landets valgkommission meddelte at vælgerne i Beni og Butembo, der ligger i nærheden, ikke kunne deltage i decembers præsidentvalg på grund af det usikre situation omkring ebola-udbruddet.

En gruppe demonstranter stormede Benis ebola-center og stak ild til det. Samtidig forhindrede urolighederne arbejdet med at vaccinere og undersøge mulige tilfælde.

Området er traditionelt en højborg for oppositionen til præsident Kabila og mange opfattede valgkommissionens beslutning som en måde at manipulere med det forestående valg.

Valget blev afviklet med en uges forsinkelse den 30. december men resultatet er endnu ikke offentliggjort.

Området er i forvejen meget ustabilt og usikkert på grund af et virvar af væbnede grupper, der slås med hinanden og landets militær.

Ifølge WHO er udbruddet i virkeligheden en række selvstændige udbrud. Det største udbrud – i Beni – er ifølge FN-organisationen ved at være under kontrol. Men det gælder ikke i de andre udbrud. For eksempel betyder de ustabile sikkerhedssituation i og omkring byerne Komanda og Butembo, at sundhedsarbejderne der har svært ved at nå ud til alle mulige tilfælde.